icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Blog 10/11/2019

Workshop: de 5 C’s van Onboarding / deel 2 - Lisanne

Onboarding

Lisanne Kooij
Lisanne Kooij /
L&D expert

Bij de borrel van het congres heb ik van meerdere deelnemers gehoord dat ze echt een beetje ontdaan waren door het ‘koude’ welkom van de workshop Onboarding. Gelukkig is dat in de rest van de workshop ruimschoots goed gekomen! 

Cultuur en creativiteit zijn twee belangrijke pijlers van een impactvolle onboarding. Voor sommige functies en bedrijven moet er eerst aandacht zijn voor de C van compliance voordat de medewerker überhaupt kan starten in zijn nieuwe functie. Met aandacht voor compliance leert de nieuwe medewerker de (wettelijk) verplichte regels en afspraken waar hij in zijn nieuwe functie aan dient te voldoen. Bij een van onze klanten volgen nieuwe medewerkers bijvoorbeeld een training voordat zij een pas ontvangen om toegang te krijgen tot de risicovolle gebieden binnen het bedrijf. Als de nieuwe medewerkers hier niet tijdig voor worden ingeschreven, betekent het dat zij tijdelijk hun functie niet optimaal uit kunnen voeren. Idealiter volgen zij deze training al voordat ze in dienst komen. De onboarding begint in dat geval dus al voordat de medewerker zijn eerste werkdag heeft.

Naast het voldoen aan alle randvoorwaarden om de medewerker te laten starten in zijn nieuwe functie, is het ook belangrijk dat de nieuwe medewerker weet wat er van hem wordt verwacht. Hiervoor zorgt de C van clarification. Met aandacht voor clarification zorgt de werkgever ervoor dat de nieuwe medewerker gemiddeld 40% productiever (Verhoeven, 2015, Onboarding, blijvend succes van nieuwe medewerkers. Boom Nelissen) is, omdat hij goed weet waar hij verantwoordelijk voor is. Dit kan je als werkgever bijvoorbeeld organiseren door de nieuwe medewerker te koppelen aan een ervaren medewerker als buddy.

Maar Inge, met alleen aandacht voor cultuur, creativiteit, compliance en clarification is de onboarding natuurlijk nog niet volledig. Samen kom je immers verder! Hoe zorg je voor een duurzame verbinding tussen de nieuwe medewerker en de rest van de organisatie

Onboarding

De vijf bouwstenen / pdf - 75.32 kB
Lisanne Kooij
Lisanne Kooij /
L&D expert

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!