icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Blog 10/01/2020

Workshop: de 5 C’s van Onboarding / deel 1 - Nina

Onboarding

‘De workshop Onboarding? Oh, daar weet ik niks van, maar u kunt hier wel gaan zitten dan ga ik even bellen.’ Ik hoorde het mezelf met droge ogen zeggen tijdens onze workshop "The building blocks of onboarding" op het L&D Talents-congres afgelopen november. Niet echt een warm welkom voor onze deelnemers. Uiteraard hadden zij wel gelijk en zou ik 5 minuten later daadwerkelijk met die workshop van start gaan. Wat deze deelnemers echter niet wisten, is dat de andere helft van de groep de workshop in het restaurant startten, waar zij een warm welkom van mijn collega’s kregen. Een mooie ijsbreker voor onze workshop, waarin direct zelf ervaren kon worden hoe belangrijk een warm welkom is.

Het 4C model (Compliance, Clarification, Culture en Connection) van Onboarding zorgt ervoor dat je in het ontwerpproces van de onboarding een goede balans vindt en je niet alleen focust op de inhoud van de functie van een nieuwe medewerker. Een warm welkom is wat mij betreft een belangrijk onderdeel van de culture van je organisatie. Culture gaat namelijk over de normen en waarden van je organisatie, zowel formeel als informeel. Een warm welkom geeft gelijk een beeld bij hoe je met elkaar omgaat en hoe je elkaar waardeert. Daarnaast komen er met de millenials een nieuwe groep op de arbeidsmarkt die graag toegevoegde waarde heeft in een organisatie. Ze zetten daarbij hun creativiteit en hun eigen ervaring in.

Om die reden hebben we met de themagroep Onboarding een 5e C aan het model toegevoegd, namelijk creativity. Deze C zorgt ervoor dat er in de onboarding ook aandacht wordt besteed aan het stimuleren van nieuwe medewerkers om vanuit creativiteit, persoonlijke ervaring en ontwikkeling nieuwe ideeën in te brengen en uit te dragen binnen de organisatie. 

Nou Lisanne, hopelijk heb je een goed beeld kunnen krijgen bij onze workshop op het congres en waarom het van belang is om aandacht te besteden aan de cultuur en creativiteit in onboarding. Maar hoe bereid je je nieuwe medewerker nou optimaal voor op het uitvoeren van zijn/haar functie?

Onboarding

Flyer 5 C's.pdf / pdf - 75.32 kB

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!