icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents

Onze 5 vragen aan... Nicole Tollenaar van Alliander

Giraffe HR

Geen zoveelste vraag over prioriteiten in HR beleid of trends. Wel een vraag over wat er op de HR bucketlist staat. En nog meer anders-dan-anders vragen. In de reeks “onze 5 vragen” lees je de primeurs van deze interviews, welke later ook in magazinevorm verschijnen.

We stelden onze 5 vragen aan Nicole Tollenaar, Directeur HR bij Alliander.

Expertise

Experts op het gebied van HR

Een dynamisch huis vol positieve, eigenzinnige HR Experts

Over deze expertise

1. Wanneer ga je op een werkdag met meer energie naar huis dan dat je kwam?

Het is voor mij belangrijk dat ik er ben geweest voor anderen en zij daardoor hun werk beter kunnen doen. Het gevoel dat ik waarde heb toegevoegd, op inhoud of op persoon, daar word ik heel blij van. Aan het einde van de dag wil ik mezelf afvragen: ‘Heb ik de ander energie gegeven of gekost?’. Dat is een mooie thermometer. HR is een vak waar iedereen iets van vindt. Collega’s vinden altijd wel iets van wat mijn team aan het doen is of wat ik aan het doen ben, daar ben ik aan gewend. Als leidinggevende kun je iemand ook veel energie kósten, omdat je gaat duwen, dingen onduidelijk vraagt of iemand overvraagt. Ik ben heel blij wanneer ik een appje krijg van iemand die zegt: ‘ik heb vandaag energie van jou gekregen’. Als HR hier moeten we mensen energie geven. Als we dat hebben gedaan, hebben we het goed gedaan.

2. Wat staat er op je HR bucketlist voor de komende periode? 

Allereerst: de aansluiting met het onderwijs verbeteren. Het vliegwiel gaan maken om kinderen te inspireren voor techniek te kiezen. Het is belangrijk voor de energiesector dat we mensen hebben die kunnen wat nodig is om Nederland, of eigenlijk de wereld, te laten draaien in de toekomst. Dat is de taak die we als Alliander te volbrengen hebben en het aanbod is gewoon te klein. Als mensen eenmaal wéten wat we aan het doen zijn, wat de uitdagingen zijn waar we voor staan - en waar we soms echt nog niet de oplossing voor weten - dan willen ze wel voor ons kiezen. We moeten mensen al op jonge leeftijd bereiken. Het is een immens complexe opdracht, je hebt te maken met overheidsbeleid, met gemeentes, provincies, scholen, aannemers, opleidingen… We hebben daarin al veel gedaan en nu is het een kwestie van de samenhang vinden en een logische aanpak kiezen. Ten tweede zie ik graag dat we binnen onze eigen organisatie veel meer dan nu gebruik maken van elkaars kennis. Samenwerking en vertrouwen over alle onderdelen heen. Als HR, maar ook inkoop of facilities, heb je een rol om die verbinding te verspreiden. Het levert meer arbeidsvreugde en het is zakelijk verstandig; daardoor kunnen we dingen veel slimmer en efficiënter doen.

3. Wat is je tip voor de aankomende generatie HRM-ers? 

Als je kiest voor generiek HRM, weet dan dat de manier waarop mensen in de organisatie samenwerken een van de belangrijkste factoren voor succes is. Dat de HR Business Partner daarin de verbinder en versterker is én de verbinder tussen business en HR-expertises. Bekwaam je dus in coaching skills, om teams en leidinggevenden te helpen beter te functioneren. Bekijk veel organisaties van binnen, zodat je de buitenwereld naar binnen kunt halen. Als je kiest voor een expertise, doe dan ervaring op binnen een specialistisch bedrijf. Een klassieke organisatie als Alliander haalt die kennis bij een kleiner specialistisch bedrijf. Sta stil bij wat je beleeft als je bijvoorbeeld zélf in de lijn werkt of boventallig wordt, dat kan je zoveel rijker maken in je vak. En tot slot, je mag je verwonderen, je mag andere voorstellen doen; zoek een mentor die je vooral blijft aanmoedigen om dat te blijven doen.

4. Welke wetenschap beïnvloedt (jullie) HR momenteel het meest? 

Voor opleidingen en recruitment gebruiken we nu veel Virtual Reality. Medewerkers die vertellen en laten zien wat ze doen. Het helpt om mensen te overtuigen hoe gaaf het werk is. Je kunt twintig keer een levensgevaarlijke opdracht oefenen voor je het in real-life onder toezicht gaat doen. Dan zit je dus als leek met zo’n bril op vanuit een hoogspanningsmast met wind om je heen te kijken naar wat voor klus ze klaren, dat is mágisch. En wat ik nog gaver vind als bijvangst, is de trots die onze meewerkende collega’s erdoor ervaren.

5. Welk boek, of filmpje, of iets anders, zou iedere expert moeten zien of doen? 

Ik hou helemaal niet zo van managementboeken, maar van deze word ik heel blij en ze werden me aangeraden door mensen die ik vertrouw en ontzettend inspirerend vind. De boeken Switch (Chip Heath & Dan Heath) en Lift (Ryan E. Quinn & Robert E. Quinn) zijn echt de moeite waard. Veranderen is ontzettend moeilijk en Switch geeft een aantal praktische voorbeelden van hoe het kán en hoe het bestendig kan. Ze lopen allemaal volgens een bepaald patroon, wat in mijn woorden neerkomt op kleine stapjes maken en daarin heel slimme dingen doen. Praktische voorbeelden zoals een jonge wetenschapper die op een eiland met een zeldzame papegaai dusdanige dingen onderneemt dat de bevolking tot inkeer komt. Ze besluiten het dier niet neer te schieten, zoals ze gewend zijn, maar er anders mee om te gaan. Het boek Lift zegt in de kern dat je ieder moment van de dag kunt bijdragen aan een verandering. In elk gesprek dat je voert en alles wat je doet kun je je er bewust van zijn dat jij ambassadeur bent en dat je aan het veranderen bént. Dat betekent: niet geïrriteerd raken als iemand iets doet wat jij niet wil en zelf continu boven de materie staan. Niet te doen natuurlijk, dus je springt continu in je valkuilen, maar het geeft mooie voorbeelden hoe je door mensen met aandacht te ‘liften’ een verandering teweeg kan brengen.

Alle 5 vragen

Lees ook...

Expertise

Experts op het gebied van HR

Een dynamisch huis vol positieve, eigenzinnige HR Experts

Over deze expertise

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!