icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents

Onze 5 vragen aan... Jolanda Sappelli van a.s.r.

Giraffe HR

Geen zoveelste vraag over prioriteiten in HR beleid of trends. Wel een vraag over wat er op de HR bucketlist staat. En nog meer anders-dan-anders vragen. In de reeks “onze 5 vragen” lees je de primeurs van deze interviews, welke later ook in magazinevorm verschijnen.

We stelden onze 5 vragen aan Jolanda Sappelli, Directeur HR bij a.s.r.

Expertise

Experts op het gebied van HR

Een dynamisch huis vol positieve, eigenzinnige HR Experts

Over deze expertise

1. Wanneer ga je op een werkdag met meer energie naar huis dan dat je kwam? 

Als ik het gevoel heb dat we toegevoegde waarde leveren aan de strategie van a.s.r. Dat we echt een verschil maken. We hebben bijvoorbeeld een andere en eigen CAO afgesloten, niet in traditionele onderhandeling, maar in co-creatie met de vakbonden. Samen hebben we uitgangspunten geformuleerd voor een toekomstbestendig arbeidsvoorwaardenpakket. Ook hebben we dialoogsessies binnen de organisatie gehouden voor input, die weer verwerkt, wat uiteindelijk leidt tot een positief resultaat tot en met de implementatie ervan… Dat vind ik erg kicken. Je ziet de organisatie bewegen, wat we naar buiten uitstralen is goed vertaald naar binnen, het draagt op zo’n structurele wijze bij aan waar we als a.s.r. voor staan. Zo’n voorbeeld is wel een proces van enjoy the ride; iedere keer een stap, iedere keer er weer goed doorheen. Energie zit voor mij echter ook in kleinere dingen; een oplossing voor de business of nieuw licht laten schijnen op een probleem. Als ik maar écht een bijdrage kan leveren; als je wil dat het naar spruitjes blijft ruiken, ben ik niet degene die je moet hebben.

2. Wat staat er op je HR bucketlist voor de komende periode? 

HR in de board. Dat wordt steeds meer erkend bij veel organisaties en ik rapporteer aan de CEO, waar ik tevreden over ben. Maar HR in de board staat toch echt op mijn bucketlist; als je uitstraalt dat je mensen je kapitaal zijn, vind ik dat dat goed verankerd moet zijn.

3. Wat is je tip voor de aankomende generatie HRM-ers? 

Vertaal het onderbuikgevoel naar facts and figures. Er ligt een focus op data analytics. We hebben de afgelopen twee jaar een nieuw HR systeem geïmplementeerd, de basis die nodig is om data inzichtelijk te maken. Het is heel belangrijk dat je kunt meten wat je implementeert en zo resultaat zichtbaar maakt. Mocht die basis in een organisatie waarin je werkt nog niet op orde zijn, ga dan kijken naar basale kengetallen en wat je daar van kunt maken.

4. Welke wetenschap beïnvloedt (jullie) HR momenteel het meest? 

a.s.r. biedt in haar development programma een wetenschappelijk gevalideerde DNA analyse. Letterlijk DNA; je geeft je speeksel af. Daaruit blijkt wat je natuurlijke habitat is, of je bijvoorbeeld introvert of extravert bent. Maar ook wat je jezelf aangeleerd hebt in de verschillende fases van je leven. Wat voor jou bijvoorbeeld succesvolle overlevingstechnieken zijn, of daar een gat zit met je natuur en wat ontwikkelbaar is. Het gaat een slag dieper dan wat we gewend waren en is gebaseerd op neurologie en biologie. Hartstikke interessant! In het algemeen zie ik ontwikkelingen in golfbewegingen; ik geloof niet dat de wereld verandert door bijvoorbeeld alleen iemand van leidinggevende tot scrum-master te benoemen. Goed en kritisch kijken naar welke waarde een ontwikkeling toevoegt en vertalen naar wat je er als organisatie mee wil. Ik sta graag met beide benen op de grond.

5. Welk boek, of filmpje, of iets anders, zou iedere expert moeten zien of doen? 

Je zou verwachten dat ik nu een of ander managementboek zou noemen, maar ik lees graag een boek ter ontspanning! Als ik stress ervaar, kan ik me moeilijk concentreren op een ‘serieus’ boek, nu lees ik vaker boeken ter ontspanning. En dan een fysiek boek, niet op een e-reader. Ik zit nu bijvoorbeeld in deel 4 van een 6-delige thrillerserie. Heel spannend, best eng zelfs, maar wel fijn. Ik heb mezelf aangeleerd voor het slapen gaan even te lezen, al is het maar zodat ik niet twee minuten van te voren nog een scherm voor mijn neus houd.

Alle 5 vragen

Lees ook...

Expertise

Experts op het gebied van HR

Een dynamisch huis vol positieve, eigenzinnige HR Experts

Over deze expertise

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!