icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents

Verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid van werknemers met gehoorverlies

Wendelina Timmerman

Op donderdag 3 maart is het de Internationale Dag van het Gehoor. Ook onder werkgevers en werknemers is het gehoor een belangrijk thema. Met name in het kader van verzuim. Wendelina Timmerman, expert op het gebied van gehoorverlies en oprichtster van Hooridee, creëert als coach bewustwording voor slechthorenden op de werkvloer om uitval te voorkomen.

Expertise

Experts op het gebied van verzuim

Een dynamisch huis met ervaren en enthousiaste verzuimexperts.

Over deze expertise

Verzuim voorkomen

“Uit onderzoek van de Britse Brunel University blijkt dat het economische verlies door werkloosheid vanwege gehoorproblemen Nederland zo’n 2,3 miljard euro per jaar kost. Slechthorenden lopen een hoger risico op stress gerelateerde klachten op de werkvloer, wel vijf keer meer dan een horende collega. Dit zijn klachten die regelmatig tot verzuim leiden. Bewustzijn, kennis en aandacht op het gebied van gehoorverlies kan verzuim onder deze doelgroep voorkomen. Ik zie het als mijn missie om die wereld open te laten gaan. Zodat enerzijds de drempels voor slechthorenden worden vrijgemaakt en zij carrière kunnen maken. En anderzijds de werkgever de hoge kostenpost met betrekking tot verzuim kan voorkomen. De Internationale Dag van het Gehoor biedt een mooie gelegenheid voor werkgevers om het geluid binnen de organisatie eens goed te inventariseren. Het is heel waardevol om aandacht te besteden aan gehoorverlies.”

Ernstige klachten

“Vanuit Hooridee bieden wij werkgevers, bedrijfsartsen en werknemers met gehoorverlies trainingen, masterclasses en workshops aan om collega’s met gehoorverlies optimaal te laten functioneren. Wij bieden hierin de kennis en routes zodat iedereen op het gebied van gehoorverlies zich als een vis in het water voelt. Gehoorverlies ligt vaak ten grondslag aan heel andere klachten die tot verzuim leiden. In het kader van verzuim is het daarom belangrijk om gehoorverlies tijdig te traceren om ernstige klachten voorkomen. Zo stelt hoogleraar en neuropsycholoog Sofia Kramer dat de symptomen vermoeidheid en overbelasting zich eerder openbaren dan de mogelijke oorzaak. In dit geval kan die oorzaak gehoorverlies zijn. Het proces om van horen naar verstaan te komen, kost slechthorenden ontzettend veel energie. Daarnaast bestaat er nog altijd veel schroom om over gehoorverlies te beginnen. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe collega’s het geluid op de werkvloer ervaren en dit, waar nodig, te optimaliseren.” Heb je vragen of wil je aan de slag met gehoorverlies op de werkvloer? www.hooridee.nl

Akoestiek en communicatiespelregels

“Door gerichte akoestiekoplossingen kan het werkklimaat en daarmee het luistercomfort en de productiviteit verbeterd worden. Met als resultaat een lager verzuimpercentage. In kantoortuinen bijvoorbeeld wordt behoorlijk wat geluid geproduceerd. Je hoort mensen telefoneren, overleggen en printers draaien. Er zijn veel bijgeluiden. Dit kost slechthorenden, maar bijvoorbeeld ook mensen met concentratieproblemen, veel energie. Je kunt de akoestiek verbeteren, maar ook stilteplekken organiseren of werkafspraken maken over het telefoneren op een andere plek. Nu we meer hybride en online werken, is het belangrijk om als team de communicatiespelregels goed te organiseren. Zorg voor een goede verbinding en goed licht zodat je elkaars expressie en spraak goed kunt zien. Maak daarnaast gebruik van een headset met microfoon en las pauzes in om je oren, ogen en brein rust te geven. Zet ook afspraken en conclusies in de chat, zodat je weet dat je samen nog op één lijn zit.”

Gezonde balans

“De communicatiespelregels bij gehoorverlies zijn spelregels waar iedereen op de werkvloer baat bij heeft. Tijdens het samenwerken in een team vindt iedereen deze spelregels fijn, het is een boost voor de samenwerking. Verder is het bij gehoorverlies belangrijk om een gezonde balans te vinden. Het is een leerproces, waar zowel de slechthorende als de betrokken experts zich bewust van moeten zijn. Een slechte balans kan leiden tot overbelasting. Kijk samen met de leidinggevende naar wat communicatief inspannende taken zijn en wat communicatief ontspannende taken zijn. Welke taken geven energie en welke vragen energie? Door de dagindeling bewust te organiseren, kan overbelasting of een burn-out worden voorkomen.”

Ook aan het denken gezet over gehoorverzuim of andere vormen van verzuim binnen jouw organisatie? Maak kennis met de specialisten van HR Talents. Zij werken binnen de wettelijke kaders (WVP en AVG) en voorkomen, samen met de werkgever, dat verzuim onnodig langer duurt.

Expertise

Experts op het gebied van verzuim

Een dynamisch huis met ervaren en enthousiaste verzuimexperts.

Over deze expertise

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!