icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents

“Veel werknemers waren niet het juiste poppetje op de juiste plek”

femke

Toen Femke Ewalts startte in haar opdracht bij een grote zorginstelling in de regio Zuid-Holland, kreeg ze een locatie onder haar hoede met een hoog verzuimpercentage van 34%. “Maar liefst een derde van het personeel was niet inzetbaar”, aldus Femke. Daar moest verandering in komen. En dat is gelukt! Femke vertelt er meer over.

Expertise

Experts op het gebied van verzuim

Een dynamisch huis met ervaren en enthousiaste verzuimexperts.

Over deze expertise

Spin in het web

Femke Ewalts zit sinds februari 2022 vanuit HR Talents in opdracht bij de zorginstelling. Ze maakt daar als re-integratieadviseur onderdeel uit van een team met elf re-integratieadviseurs en een verzuimmanager. Met bijna 6.000 medewerkers werkzaam in 29 woonzorgcentra en 14 locaties voor dagbesteding levert de zorginstelling wonen, diensten en zorg aan met name ouderen in Zuid-Holland. “Als re-integratieadviseur ben ik een spin in het web voor een aantal locaties van de zorginstelling. Ik fungeer als adviseur en begeleider voor de teamleiders. Zij zijn de eerste 26 weken verantwoordelijk voor het verzuim. Vanaf de 26ste week verzuim neem ik een meer actievere rol op mijzelf als het gaat om de sturing van het dossier en het adviseren met betrekking tot de wet verbetering poortwachter. Ik heb dan het contact met de werknemer. Samen met de teamleiders probeer ik ervoor te zorgen dat die 26 weken ziekteverzuim niet eens gehaald worden. Daarvoor ga ik om de week met de teamleiders in overleg om preventief over het dossier te praten.”

Functioneren

In het geval van de specifieke locatie met het hoge verzuimpercentage, moest Femke eerst onderzoeken wat er aan de hand was om het verzuim beter onder controle te krijgen. “De teamleiders en locatiemanagers hebben daar een goede rol in gepakt. Los van de expertise die bij mij ligt, moeten zij er ook voor open staan zich te laten adviseren. En dat deden ze.” Volgens Femke heerste er veel problematiek rondom werknemers die niet tevreden waren over de gang van zaken op deze betreffende locatie. Uit onderzoek vanuit HR bleek dat veel werknemers niet goed op hun plek zaten, of op een te laag of te hoog niveau waren ingedeeld. “Veel werknemers waren niet het juiste poppetje op de juiste plek. Wanneer dat je dat als werknemer zijnde laat doorsudderen, uit zich dat op een gegeven moment in fysieke en mentale klachten. Met als resultaat dat je uitvalt. Een werknemer is immers verantwoordelijk voor zijn of haar eigen toekomst. Als teamleider is het belangrijk daar strak op te zitten. Voer realistische gesprekken met werknemers en ga na of zij op de juiste functie zitten en op de goede locatie of afdeling. Daar kun je een gedeelte van het ziekteverzuim mee ondervangen.”

Veranderingen

Gezien alle veranderingen in de zorg en de uitdagingen die de zorgsector heeft, is bijna 2 jaar geleden een nieuw management gestart. Dit zorgt altijd voor verschuivingen en veranderingen. “De noodzaak om te veranderen als organisatie en/of locatie is niet iets wat direct op alle lagen van de organisatie met hetzelfde enthousiasme wordt ontvangen en/of omarmd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een hoger verzuimpercentage. Maar op het moment dat er veranderingen optreden die niet bij jou als werknemer passen, zal je zelf andere keuzes moeten maken. Daar zijn we dus mee aan de slag gegaan.” Femke is gestart met het analyseren van alle dossiers. “Ik voerde gesprekken met de teamleiders over het functioneren van de werknemers, los van het verzuim. Over zaken die wellicht zijn voorgevallen. Ook besprak ik de route die we samen zouden bewandelen, waar willen ze heen? Ik moet niet linksaf willen slaan, terwijl zij rechtdoor willen. Ik ben daarin heel duidelijk wat zij van mij als re-integratieadviseur kunnen verwachten. De dossiers maak ik in orde, ik adviseer waar nodig en sta voor ze klaar. In het gesprek neem ik ook mee wat ik van hen kan verwachten. Ik ben bereid om mijn nek uit te steken, maar verwacht ook wat van de ander in een samenwerking.”

Toewijding

Wat het resultaat was van de verzuimbegeleiding? Een aanzienlijke daling in het verzuim tot slechts 6,5%. “Ik benadruk bij alle overleggen op deze locatie de toewijding van teamleiders en locatiemanager. Dat is namelijk de enige manier waarop je dit voor elkaar kunt krijgen. Sommige werknemers zijn in overleg naar andere locaties of afdelingen overgeplaatst. Een plek waar de werknemer zich veel prettiger voelt. Andere werknemers hebben een vaststellingsovereenkomst ontvangen. We hebben gewerkt aan vertrouwen en commitment. Het positieve resultaat voor alle partijen is geweldig.” Femke is nog tot januari 2023 werkzaam bij de zorginstelling, daarna is ze weer beschikbaar voor een nieuwe opdracht. “Waar ik dan aan de slag ga? Nog geen flauw idee. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat er tegen die tijd weer wat moois op mijn pad komt.”

Expertise

Experts op het gebied van verzuim

Een dynamisch huis met ervaren en enthousiaste verzuimexperts.

Over deze expertise

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!