icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents
Nieuws 03/02/2020

Strategisch HR-expert Annemarie krijgt organisaties in beweging

giraffe hr

Vandaag heb ik – in hartje Utrecht, in het monumentale pand Tulpenburgh - een afspraak met Annemarie van der Veen. Als Change Expert opereert Annemarie op het snijvlak van business en strategisch HR. Ze heeft ervaring met vraagstukken zoals complexe (internationale) reorganisaties, organisatieontwerp en change programma’s. Drie jaar geleden sloot Annemarie zich bij HR Talents aan, waar zij als expert voor uiteenlopende opdrachten wordt ingezet

“Na mijn studie Sociale Wetenschappen begon ik als management trainee bij een grote bank, waar ik op diverse afdelingen ervaring opdeed”, vertelt Annemarie. “Ik werkte als productmanager, gaf leiding aan verschillende teams en mocht bijdragen aan diverse corporate development trajecten waaronder reorganisaties. Een van de hoogtepunten was een strategische opdracht, waarin ik hielp met de ontvlechting van het bedrijf in binnen- en buitenland. Een complex traject waardoor ik een hele mooie doorkijk heb gekregen van grote internationale organisaties."

Ik krijg energie van werken in een dynamische omgeving.
Annemarie van der Veen / HR Talents

Na veertien jaar was het tijd om uit te vliegen. “Ik was nieuwsgierig naar het werkende leven búiten de bank. In gesprekken met een coach ontdekte ik dat ik eigenlijk al haarfijn wist wat ik leuk vind en wat mijn kwaliteiten zijn. Mijn toegevoegde waarde zit ‘m in het verder ontwikkelen van organisaties. Welke vraagstukken leven er en hoe krijg je medewerkers mee in verandering? In verbinding komen en inzetten en ontwikkelen van talenten vind ik vanuit organisatieperspectief belangrijk. Hoe haal je het maximale uit jezelf? Hoe benut je mensen in hun potentieel? Mijn interesse ligt duidelijk in die hoek.”

Toch had Annemarie geen haast met het vinden van een nieuwe baan. “Sterker nog, ik heb mezelf een ‘onbepaalde tijd’ - cadeau gedaan. Als moeder van 3 jonge kinderen wilde ik in deze periode ook maximaal onderdeel zijn van het gezinsleven. Ook deed ik vrijwilligerswerk voor een organisatie die mensen met o.a. schulden ondersteunt. Als sociaal raadslid draaide ik spreekuren in verschillende wijkcentra, gaf ik sociaal en juridisch advies aan mensen voor wie het leven soms minder vanzelfsprekend loopt.” Grinnikend: “Ik heb in mijn leven niet zoveel belastingaangiftes ingevuld, het was op vele fronten een heel verrijkend jaar. En heel natuurlijk ontstond ook het inzicht in hoe een vervolg te geven aan mijn carrière.”

"Er kwam een HR-vacature langs bij een organisatie die later weer op mijn pad is gekomen. Ik had nog nooit op HR-afdeling gewerkt, maar wilde dit vakgebied graag verkennen omdat ik er een hele mooie match zag tussen mijn business inhoudelijke kennis en vaardigheden enerzijds en de mens-kant van het werk anderzijds. Toen ik had gereageerd op de vacature, mocht ik op gesprek komen, hoewel ze de match met mijn CV niet helemaal zagen.” Annemarie vervolgt: “Ik kreeg de baan niet, maar informeerde bij de betrokken recruiter met welke consultancybureaus zij goede ervaringen had. De naam HR Talents werd genoemd en ik nam contact op om een kop koffie te drinken.”

Op HR-gebied vind ik de strategische changecomponent interessant.
Annemarie van der Veen / HR Talents

Eenmaal op kantoor bij HR Talents was er direct een klik met Business Manager Marjon. “Ze is aangenaam nuchter, beschikt over een bak mensenkennis en is heel goed in staat te verbinden. Ondanks mijn afwijkende profiel, zag ze potentie en was het eigenlijk snel beklonken. Er was al direct een passende opdracht. Ik mocht een reorganisatie van een grote private bank begeleiden. Dat was natuurlijk koren op mijn molen, een opdracht die perfect aansloot.”

“Ik heb me geen tel verveeld. Met de directie tekenden we een nieuwe organisatie, van management lagen tot medewerkers. Het proces dat daarop volgt vind ik heel fascinerend, met name de zachte kant. Een organisatie die door een grote transitie gaat, is vaak heel onrustig. Ik hielp het MT met gesprekken voorbereiden, waarin je de medewerkers meeneemt in de reorganisatie. Natuurlijk komt daar emotie, waaronder soms ook boosheid, bij kijken. Mijn uitgangspunt is om altijd met elkaar in gesprek te blijven.”

“In anderhalf jaar hebben we een nieuwe organisatie neergezet. Ik kijk terug op een mooie opdracht, waarin de changekant van HR centraal stond.”

Je helpt mensen niet met goudomrande CAO’s of Sociaal Plannen, maar wel door met elkaar in gesprek te gaan. In verbinding te zijn.
Annemarie van der Veen / HR Talents

De opdracht die daarop volgde noemt Annemarie “ook al zo’n cadeautje”. “Bij deze organisatie kreeg ik de kans om als HR Manager het HR-vak inhoudelijk snel in de vingers te krijgen. Gezien de omvang van de organisatie hield ik me bezig met strategisch, tactische en operationele vraagstukken en taken, wat ik erg leuk en afwisselend vond.”

Nu - in het indrukwekkende pand “de Tulp” - is Annemarie aan de slag bij ProRail. Als verandermanager neemt ze één van de stafafdelingen mee in een transformatie. “De strategie voor de komende jaren vraagt wat van alle medewerkers. Belangrijk is te snappen hoe de organisatie van de toekomst eruit ziet (waar bewegen we naar toe) en mensen tijdig na te laten denken welke rol ze hierin voor zichzelf zien en wat hiervoor eventueel nog nodig is om in te ontwikkelen. Aangezien het een stafafdeling betreft die nauw betrokken is bij het primaire proces van de organisatie is het zeer belangrijk deze veranderingen in nauwe samenwerking met de business aan te gaan. Mijn rol zit dus sterk op het vlak van richting- en betekenis geven aan de verandering, stakeholdermanagement, gedrag en communicatie. Het HR-vak is wat dat betreft heel breed!”

“Het fijnste aan mijn werk als expert? De afwisseling.” Annemarie: “Ik vind het leuk om bij verschillende bedrijven in diverse branches in de keuken te kijken en rode draden te ontdekken. HR is qua vakgebied een schot in de roos, het past bij mij. Daarnaast voel ik me als midlancer eigen ondernemer, met een achterban vakgenoten. Er is vanuit HR Talents altijd de bereidheid om mee te denken of te helpen.”

overzicht nieuws

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!