icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents

Je moet een stuk maatwerk leveren, het blijft mensenwerk”

whatsapp

Met haar achtergrond in Arbeidsrecht, Casemanagement en inmiddels zo’n vijftien jaar werkervaring, mag Femke Ewalts zich een expert noemen op het gebied van verzuim en duurzame inzetbaarheid. Sinds februari 2022 werkt ze in opdracht van HR Talents als Verzuimspecialist. Femke Ewalts vertelt over haar expertise.

Expertise

Experts op het gebied van verzuim

Een dynamisch huis met ervaren en enthousiaste verzuimexperts.

Over deze expertise

Verzuim en duurzame inzetbaarheid

“Op het gebied van verzuim focus ik me met name op de mensen die in dienst zijn van het betreffende bedrijf. Daarnaast heb ik een expertise op het gebied van de ziektewet, eigen risicodragerschap en het uitschrijven van schadelasten. Ik train en coach het management en leidinggevenden in het omgaan met verzuim en duurzame inzetbaarheid. Daarbij voer ik met hen bijvoorbeeld gesprekken over het werkplezier en welk effect dat heeft op het verzuim en de inzet van medewerkers. En welke resultaten ze met duurzame inzetbaarheid kunnen behalen. Momenteel zit ik op opdracht bij een grote zorginstelling in Rotterdam met verschillende zorglocaties. Ik ga daarbij in gesprek met medewerkers op verschillende fronten. Bijvoorbeeld medewerkers die al in verzuim zitten, maar ik spreek ook medewerkers vanuit preventief oogpunt waarbij we zorgen hebben over hun inzetbaarheid in de toekomst.”

Tools

“Ik spar veel met de teamleiders en het management over de inzetbaarheid van de medewerkers en het inzetbaar houden van de medewerkers. Door het tekort aan personeel in de zorg en de coronapandemie, hebben we te maken met best veel uitdagingen. De coronabesmettingen lijken nu wat meer af te nemen, maar de vraag is of zorgmedewerkers last gaan hebben van een nasleep. Iedereen heeft de afgelopen jaren knetterhard gewerkt en nu komt er rust in de keet. Het risico ontstaat dat er juist dan medewerkers omvallen, juist omdat ze het los kunnen gaan laten. Daarom blijf ik goed in gesprek met de leidinggevenden. Zij zien wat er op de werkvloer gebeurt en ik coach hen om signalen te zien en op te pakken. Ik bied hen de tools, zoals verschillende gesprekstechnieken, om met hun medewerkers in gesprek te gaan als ze opmerken dat het wat minder goed met ze gaat.”

Vanuit mijn hart

“De rol als spin in het web op het gebied van verzuim, ligt mij enorm. Ik ben de regisseur die alles regelt en het hele proces overziet met betrekking tot verzuim. Ik vind het belangrijk om iets te kunnen betekenen voor mensen. In principe heb ik geen voorkeur voor een bepaalde sector, maar de zorg heeft wel mijn hart. Ik zeg altijd: ‘De mensen die aan het bed staan, geven de echte zorg. En dit is mijn manier van zorg leveren. Al sta ik niet aan het bed, maar laat mij maar zorgen voor degenen op het moment dat zij dat zelf even niet kunnen.’ Ik vind het vooral leuk om te werken in een sector waarbij medewerkers echt in de praktijk staan. Daarom zit ik nu bij mijn eerste opdracht vanuit Verzuimtalent goed op mijn plek in de zorg. Als verzuimspecialist ben ik iemand die zeer bevlogen is en met enthousiasme en passie mijn vak uitvoer. Daarnaast functioneer ik het best in de dynamiek die verzuim met zich mee brengt, dit gaat van de hak op de tak. Bij het opstaan in de ochtend weet je nog niet hoe de dag zal verlopen. En dat is iets wat ik nodig heb. Daarnaast heb ik enorm veel plezier in mijn werk, en dat straal ik ook uit. Ik doe het niet alleen voor de salarisstrook aan het einde van de maand, maar doe het vanuit mijn hart. En daar word ik gelukkig van. Ik wil mijn tijd goed besteden.”

Uitdagingen

“In de zorg krijg je wat betreft verzuim regelmatig met onverwachte situaties te maken. Het kan gaan om extreme zaken, bijvoorbeeld geweld dat heeft plaatsgevonden of een bedreiging. Maar je krijgt ook te maken met andere pittige uitdagingen, bijvoorbeeld een koerswijziging. Want hoe ga je een cultuur die al ruim twintig jaar binnen een bedrijf heerst stap voor stap omdraaien naar een gezonde en meer werkbare nieuwe situatie? Ik bied daarin begeleiding en neem medewerkers uit alle lagen van de organisatie mee in de veranderingen. In het geval van een koerswijziging begin ik bovenin bij het management, welke commitment gaan we met elkaar aan? Waar kunnen we elkaar op aanspreken en wat doen we op het moment dat het niet gaat zoals we willen? Verder probeer ik empathisch, maar tegelijkertijd kritisch te zijn. Want je wilt wel vooruit gaan. Niet iedereen kan goed met veranderingen omgaan. En dat stukje menselijk gedrag intrigeert mij enorm in mijn vakgebied. Je moet een stukje maatwerk leveren, het blijft mensenwerk.”

Expertise

Experts op het gebied van verzuim

Een dynamisch huis met ervaren en enthousiaste verzuimexperts.

Over deze expertise

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!