icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents
Nieuws 16/07/2019

"Ik hou van de afwisseling en dynamiek: HR is altijd in beweging"

Reith

Vandaag is de navigatie ingesteld op Zoetermeer, waar zich de tijdelijke werkplek van HR-expert Marjolein Reith bevindt. Na het schieten van de foto’s -de fotografe is blij met het lichte, ruimtelijke pand- is het tijd voor koffie en het interview. Marjolein vertelt enthousiast over werken bij HR Talents en haar liefde voor haar vakgebied. “De dynamiek van Human Resources past bij mij, het vak is altijd in beweging.”

Na haar studie Strategisch HRM aan de Universiteit van Utrecht, ging Marjolein aan de slag bij haar vorige werkgever. “Eerst als HR-adviseur en later als HR-expert. Als expert werd ik een soort vliegende keep: in de vijf jaar dat ik daar werkte, heb ik evenveel verschillende functies gehad. Van het begeleiden van allerlei soorten casuïstiek tot verantwoordelijk zijn voor engagement en onboarding. Ook was ik secretaris van de functiecommissie en hield ik me bezig met het bouwen van een 'werken bij'-website. Alles wat je tijdens je opleiding hoort en leert, bracht ik in die jaren in praktijk.”

Het eerste gesprek was geen standaard-gesprek, maar meer: hoe een gesprek loopt, loopt een gesprek. Typisch HR Talents, weet ik nu.
Marjolein Reith / HR Talents

Een nieuwe stap

Toen het jubileum van vijf jaar dienstverband naderde, besloot Marjolein om zich heen te kijken. “Mijn plan was om tijdens mijn vakantie eens rustig na te denken over de vervolgstap.” Op de eerste vrije dag ging Marjolein’s telefoon. “In de auto op weg naar Frankrijk werd ik gebeld door een expert van expert. Omdat het een leuk gesprek was, planden we na mijn vakantie een kennismaking.”

Zo gezegd, zo gedaan. “Het eerste gesprek met Business Managers Marjon en Annemarie was heel free format. Wat ik daarmee bedoel is dat het geen standaardgesprek was, maar meer: hoe een gesprek loopt, loopt een gesprek. En dat is typisch HR Talents, weet ik nu. Na nog een aantal oriënterende gesprekken met verschillende experts -ik ga niet over een nacht ijs- besloot ik: dit is leuk, ik ga het gewoon doen. En inmiddels zijn we anderhalf jaar verder!”

Toen haar werkgever hoorde dat Marjolein het bedrijf ging verlaten, zei haar toenmalig leidinggevende: “Er komt net een project aan, waarin we een onboarding app voor uitzendkrachten in de logistiek willen implementeren en daar heb ik je écht voor nodig!” Lang verhaal kort: Marjolein nam haar werkgever mee naar expert en haar eerste opdracht was een feit.

In dezelfde periode ging Marjolein ook aan de slag voor een bierleverancier, in Zoeterwoude. “Het eerste half jaar begeleidde ik een transitie van de distributiecentra naar een groothandel. De vier maanden die volgden sloot ik aan bij de frisdrankentak van het bedrijf. Het was een ontzettend leuke interim opdracht, waarin ik onder andere focuste op procesverbetering.” Zo werd er een wervingscampagne gestart om nieuwe operators aan te trekken en verbeterde ze de samenwerking met de uitzendbureaus. Deze mensen -die bijvoorbeeld in de fabriek siropen maken en flessen vullen- zijn moeilijk te vinden. “In samenwerking met een start up in Amsterdam startten we een doelgroepgerichte marketingcampagne. En ook het samenwerken met een klein, innovatief wervingsbureau wierp zijn vruchten af. We zetten de juiste kanalen in en haalden hiermee maar liefst tien operators binnen. Wát een kick dat de missie geslaagd was!”

In zes maanden tijd heb ik onder andere een sluiting van een pand, de herinrichting van een bestaande afdeling en de oprichting van een nieuwe afdeling begeleid; het werk ligt hier nooit stil.
Marjolein Reith / HR Talents

Zelfontwikkeling

Marjolein vervolgt: “Door het interim werk leer ik beter loslaten. Natuurlijk is het fijn als een proces goed loopt, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Als expert sta je anders in een team, je bent -door je rol- minder geremd. Als een project is afgelopen, ga je immers door naar de volgende uitdaging.”

Haar huidige opdracht startte in oktober 2018. Marjolein: “In eerste instantie verving ik een zwangerschapsverlof, maar inmiddels ben ik al een paar keer verlengd. Ik doe trajecten op het gebied van organisatieverandering, organisatie-inrichting, ontwikkeling en afscheidstrajecten: een breed scala aan werkzaamheden. Ook vertegenwoordig ik HR in een aantal MT’s en heb ik te maken met een constant veranderende organisatie. In zes maanden tijd heb ik onder andere een sluiting van een pand, de herinrichting van een bestaande afdeling en de oprichting van een nieuwe afdeling begeleid. En dat tezamen met meerdere kleine adviestrajecten en HR projecten. Het werk ligt hier nooit stil!”

Tussen alle bedrijven door doet de duizendpoot ook nog de opleiding Practioner NLP, Transactionele Analyse en Systemisch Werken. “Ik ben erg van de zelfreflectie en dit is bij uitstek een opleiding waar je jezelf binnenstebuiten keert. Hoe reageer je op situaties en hoe reageren anderen? Er komen veel handige en bruikbare communicatie- en verandermodellen en technieken voorbij.” 

Haar collega’s van HR Talents ziet Marjolein regelmatig. “Vier keer per jaar is er een kwartaalmeeting en er worden kennissessies georganiseerd, zoals Agile voor HR. En voor startende interimmers wordt er -onder leiding van collega Fred- een training en intervisie gegeven. We gaan dieper in op vragen zoals: hoe voer je een goed kennismakingsgesprek? Hoe maak je een vliegende start? En je kunt natuurlijk aanhaken bij leuke uitjes, zoals sushi maken, varen of een weekendje weg.” 

Ook dit jaar staat er een lang weekend naar Frankrijk op de planning. “Ik heb de traditie om op champagnereis te gaan. We hebben een adres waar je de lekkerste champagnes kunt proeven en kopen. De kleinste huizen vind ik het leukste: het authentieke en kleinschalige. Het is fantastisch met hoeveel passie de druivenboer over zijn product vertelt.” Bij Marjolein thuis ligt er altijd wel een fles champagne koud. “Maar nu niet, want alles is op.” Met een knipoog: “Maar na komend weekend is de voorraad weer aangevuld!”

Overzicht nieuws

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!