icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij HR Talents

Met vrijheid en vertrouwen werken aan duurzame inzetbaarheid

Giraffe HR

Expertise

Experts op het gebied van HR

Een dynamisch huis vol positieve, eigenzinnige HR Experts

Over deze expertise

Durf jij het gesprek aan te gaan met iemand met overgewicht op je afdeling? Hoe maak je taboes over fit en vitaliteit op het werk bespreekbaar? Oef…mijn interesse is gewekt… moeilijke vragen. Ik heb er niet gelijk een antwoord op. Het is dinsdagochtend, met een kop koffie ben ik met een trainster in gesprek over de hoofdingrediënten van een goede training over Duurzame Inzetbaarheid.

Duurzame Inzetbaarheid, HR managers noemen dit in de laatste Raet benchmark het 2e belangrijkste HR thema. 75% van de medewerkers wil regie over de eigen loopbaan en 31% van de HR managers vindt dat medewerkers onvoldoende regie nemen. Ik heb ervaren dat wederzijds vertrouwen tussen leidinggevende en medewerker de sleutel is in het werken aan duurzame inzetbaarheid.

Met de trainster vervolg ik het gesprek over de rol van leidinggevenden. Ik kom tot het inzicht dat het lastig is om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan in een managementcultuur  gebaseerd op efficiency, sturen op resultaat en controle. Duurzame inzetbaarheid vraagt méér: reflectie, met aandacht naar elkaar luisteren en meedenken in mogelijkheden. Dit is tegenstrijdig. Wat kan HR daarin betekenen?

Om me heen vind ik verfrissende  voorbeelden. Recent hoorde ik over een HR directeur die zijn medewerker met essentiële kennis wist te motiveren voor nog een jaar dienstverband door een hoveniersopleiding te vergoeden. Afgelopen jaar werkte ik met een opdrachtgever die een budget van 500,- per jaar introduceerde. Zonder vooraf bepaalde kaders of een goedkeuringsproces van de manager. Medewerkers werden echt vrij gelaten in hun keuze en uitgedaagd verantwoordelijkheid te nemen. Dat alles om fit, gemotiveerd en kundig te werken nu en in de toekomst. Het levert bijzondere verhalen op. Van een cursus tot gecertificeerd bierbrouwer om het eigen bedrijf uit te bouwen tot intensieve begeleiding bij het stoppen met roken. Maar vooral: enthousiasme over de aanpak van de werkgever en extra gemotiveerde medewerkers.

Wat me raakt in deze voorbeelden is dat de werkgever uitgaat van wederzijds vertrouwen vanwege de positieve resultaten. Dat medewerkers de vrijheid krijgen om zelf te bepalen hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen en zich willen ontwikkelen. Dit doen we als HR nog lang niet genoeg. En precies dat vind ik komend jaar de uitdaging in mijn werk aan duurzame inzetbaarheid: hierop scherp zijn en meewerken aan nieuwe vormen van organiseren.

Overzicht blogs
Expertise

Experts op het gebied van HR

Een dynamisch huis vol positieve, eigenzinnige HR Experts

Over deze expertise

Benieuwd wat de experts van HR Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!