icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Klantcase

FrieslandCampina standaardiseert processen: "Wereldwijd met één template werken"

klantcase

In het groene Borculo, in de Achterhoek, staan twee productielocaties van FrieslandCampina. Vandaag heb ik hier een afspraak met Change Manager Sanne en Operations-Expert Herco. Beiden zijn betrokken bij de implementatie van Summit. Dit is een wereldwijd verandertraject voor alle productielocaties van FrieslandCampina. De zuivelorganisatie wil hiermee alle overkoepelende processen en data van de fabrieken standaardiseren met ondersteuning van SAP. Daardoor zijn betere en slimmere keuzes te maken. Sanne: “Summit vraagt om een andere manier van werken en daarom zijn we gestart met het trainen van alle 360 medewerkers in Borculo. Het was nog een hele puzzel om een passende training te ontwikkelen. Daarom hebben we de hulp van L&D Talents ingeschakeld.”

Mensen zijn vaak huiverig voor verandering. Toch was iedereen na livegang al vrij snel gewend!
Herco / FrieslandCampina

Een korte voorstelronde
Sanne Bluemink werkt acht jaar bij FrieslandCampina, in verschillende projectrollen. “Zo heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van een nieuw systeem bij de verpakkingslijnen. Een ander interessant project was de bouw en opzet van de tweede fabriek, in 2015. En de afgelopen maanden ben ik - samen met onder andere Herco - vooral bezig geweest met Summit. Het begeleiden van het proces, het organiseren van de werkstromen op locatie, opzetten van een trainingsprogramma en zorgen voor goede, onderlinge communicatie.”

Collega Herco Runneboom werkt al 30 jaar bij het zuivelbedrijf in Borculo. “Ik heb eigenlijk altijd ín de fabriek gewerkt, in diverse rollen. Van operator, tot procescoördinator en ploegchef. De afgelopen maanden heb ik als key user in de productie werkstroom de teams - waaronder veel 55-plussers - getraind, zodat we de nieuwe manier van werken snel in de vingers kregen.”

Onze twee fabrieken vallen onder FrieslandCampina Ingredients. Onze producten worden hoofdzakelijk gebruikt voor de kindervoeding, farmaceutische industrie en sportvoeding.
Sanne / FrieslandCampina

Kunnen jullie iets vertellen over deze producten? 
Herco: “Als er kaas wordt gemaakt heb je altijd een ‘bijproduct’: de kaaswei. Vroeger werd dit aan de varkens gevoerd, maar wij verwerken deze materialen tot een hoogwaardig product. We halen er eiwitten en lactose uit. We produceren halffabricaten, dus toevoegingen voor het uiteindelijke eindproduct. We produceren maar liefst 45 verschillende soorten ingrediënten. Onder meer voor babyvoeding, sport- en herstelvoeding. Onze bijproducten vinden hun weg naar de feed-sector, als voeding voor kalfjes en biggetjes. Zo gaat er geen product verloren en zoeken wij altijd naar de beste manier om de melk van onze boeren zo goed mogelijk tot waarde te brengen.”

Sanne vult aan: “Het is een heel secuur proces waarin we niets aan het toeval overlaten. De markten zijn heel kritisch, dus elke batch moet goed getraceerd kunnen worden: wanneer en waar is een product gemaakt? Alles registreren we nu binnen één centraal systeem dat geldt voor alle FrieslandCampina-vestigingen, waar ook ter wereld.”

De uitrol van Summit is een project dat goed past binnen de strategie en het WinWin programma van FrieslandCampina. Het versnelt digitaliseren op productielocaties, waarbij de klant centraal staat!
Sanne / FrieslandCampina

Waarom is dit project zo belangrijk?
Herco: “In het verleden stonden al onze productielocaties erg op zichzelf: allemaal met hun eigen netwerk, leveranciers en prijsafspraken. Wat natuurlijk zonde is, want groot en gezamenlijk inkopen is veel aantrekkelijker! Alle werkprocessen zijn ook gecentraliseerd, waardoor bijvoorbeeld de technische diensten van alle fabrieken nu centraal schroeven, machines, pallets en chemicaliën inkopen.”

Geef eens een concreet voorbeeld van de nieuwe manier van werken?
Sanne: “Stel, een verpakkingsoperator heeft ander zakgoed nodig voor de volgende order. Voorheen belde hij de magazijnmedewerker en vroeg hem de pallet te brengen. De fysieke verplaatsing werd verder niet geregistreerd totdat deze verbruikt werd. Nu werken alle magazijnmedewerkers met een scanner, de opdrachten staan op een beeldscherm. De medewerker scant in de nieuwe situatie de pallet en de verplaatsing. Zo houden we goed zicht op alle veranderingen van onze voorraad.”

Op welk moment besloten jullie om de hulp van L&D Talents in te schakelen?
Sanne: “We hebben in het Borculo management team (MT) besproken: hoe gaan we Summit vertalen naar de werkvloer? Het werkplek leren is een bewezen methode in Borculo, het Borculo MT hecht er veel waarde aan om dit concept ook voor Summit in te zetten. Dit betekende echter wel dat er nog heel veel werk voor de locatie zou zijn in het ontwikkelen van de trainingen. Dat was het moment om de hulp van L&D Talents in te roepen. We hadden behoefte aan een leercoach. De hulpvraag aan consultant Jurrian van L&D Talents was: hoe maken we Summit Borculo-eigen?”

Herco: “Voor Jurrian - die vanuit L&D Talents aanhaakte - was het ook een zoektocht. We hebben nauw samengewerkt en eerst ook een proefles ontwikkeld. Wat ons daarbij erg beviel is de hands on-houding van Jurrian. Lekker praktisch. Dat werkt prettig en het past goed bij de cultuur hier. In het begin hebben we samen bekeken wat wel en niet goede werkt. Wij plozen het systeem uit en maakten aan de hand daarvan werkinstructies en trainingen. Het was vervolgens aan Jurrian om de trainingen te polijsten en op te poetsen. Zo ontstonden er stapsgewijs solide en logisch opgebouwde trainingen.

In totaal is 3500 uur aan training gegeven met 18 interne trainers uit de eigen organisatie.
Herco / FrieslandCampina

Herco vervolgt: “Ik zal je eerlijk zeggen: aanvankelijk was ik sceptisch over het inschakelen van een onderwijskundige. Voor mij hoefde zo’n leercoach niet, maar achteraf was ik blij met de komst van Jurrian. Het heeft ons uiteindelijk veel tijdwinst opgeleverd en door het (werkplek)leren toe te passen die bij ons bedrijf past. De livegang in mei is vlekkeloos verlopen. Met dank aan de goede voorbereiding, de inzet van onze medewerkers en de hulp van L&D Talents.”

Overzicht klantcases

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!