icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Nieuws Onderwijs 26/05/2020

"Onderwijskunde: daar gaat mijn hart sneller van kloppen"

L&D Talents

Jeanine Isenia, een van oorsprong Curaçaose, is sinds afgelopen maart consultant bij L&D Talents. Ze verhuisde op vijftienjarige leeftijd met haar moeder van de Antillen naar Apeldoorn, wat niet de makkelijkste leeftijd is voor zo’n enorme verandering. Jeanine: “Het voordeel is dat ik -als gevolg daarvan- geen uitdaging uit de weg ga en geen angst ken om een nieuwe richting in te slaan. Sterker nog, ik hou van afwisseling!” En dat komt mooi van pas in haar werk als consultant.

Expertise

Onderwijs

Onderwijs: vakgebied met eigen vraagstukken

Over deze expertise

Jeanine wist van jongs af aan dat ze later voor de klas wilde staan. “Ik was, op de basisschool al, geïnspireerd door mijn juffen. Dat lesgeven mijn roeping zou worden stond vast, dus rondde ik de Lerarenopleiding af.” Om vervolgens het roer finaal om te gooien en te starten met een studie Algemene Sociale Wetenschappen en daarna Onderwijskunde. Jeanine: “Dat bleek een schot in de roos: hier ging mijn hart écht sneller van kloppen! Het allerleukste vond ik de vakken die te maken hadden met het ontwikkelen van curriculum en onderwijs.”

Een nieuwe opleiding van scratch ontwikkelen, lessenseries uitwerken en uitrollen: ik ga daar van watertanden.
Jeanine Cozijns / L&D Talents

Voordat zij afstudeerde, was Jeanine al aan het werk. “Ik ging aan de slag als projectcoördinator van het zogenaamde Opstapproject.” Het doel van dit maatschappelijke project was om kinderen met een allochtone achtergrond beter aan te laten sluiten op het basisonderwijs. “Het was effectief maar ook complex, omdat je met deze aanpak tegen grote cultuurverschillen aanloopt. Het project was gericht op de moeders, maar ik moest eerst toestemming vragen aan de vaders. Het was een leerzame tijd, waarin ik telkens moest schipperen tussen verschillende opvattingen en belangen.”

Eenmaal afgestudeerd koos Jeanine wederom voor de uitdaging. Ze kwam – eerst als trainer, later als regiohoofd - in de heftige wereld van de Dienst Justitiële Inrichtingen terecht, waarvoor ze vaak gevangenissen bezocht. “Dat veldwerk was een must; omdat mijn team en ik precies moesten weten welke trainingen nodig waren voor inrichtingspersoneel, zoals bewaking en inrichtingswerkers. Het is een interessante, maar ook een harde en confronterende werkomgeving.”

Na een paar jaar zei Jeanine ja tegen een baan als hogeschooldocent op Hogeschool de Horst, in Driebergen.” Daar wierp zij zich op als afstudeerbegeleider, stagecoördinator en hielp met het ontwikkelen van een volledig nieuw(e) curriculum/opleiding. “In die periode maakte ik kennis met competentie leren, wat ik eigenlijk het allerleukste vind aan mijn vak. Als innovator van huis uit, zie ik snel hoe dingen beter, efficiënter en slimmer kunnen. Daar haal ik zoveel voldoening uit.”

Mijn motto is: ik ga niet veranderen om te veranderen, maar ik ga veranderen om te verbeteren!
Jeanine Cozijns / L&D Talents

Zoals het een ware duizendpoot betaamt is ze in de periode 1999-2002 Provinciale Statenlid geweest in Utrecht. Haar motto was ‘niet vanaf de zijlijn roepen dat van alles anders moet, maar actief participeren!’ De terugkeer naar haar roots bracht daar een einde aan.

Terug naar haar roots  
Eind 2002 verhuisde Jeanine met haar gezin terug naar de zonnige Cariben, waar ze de volgende zeventien jaren (met uitstapjes naar Sint Maarten en Bonaire) wonen. De eerste periode gaat Jeanine aan de slag als programmamanager op de Universiteit van Nederlandse Antillen, het managen van alle opleidingen en daarnaast de focus op kwaliteitszorg en accreditatie. Daarna heeft zij rollen als ontwikkelaar van opleidingen op MBO, HBO en WO niveau, (interim) directeur en beleidsadviseur van een minister.

Toen het gezin van Curaçao naar Sint Maarten verhuisde, besloot Jeanine haar eigen bedrijf te starten: Cozijns Consult. “Eigen ondernemer zijn vond ik hartstikke leuk en afwisselend! Ik deed verschillende interim opdrachten, bijvoorbeeld in de functie van rector op een Nederlandse scholengemeenschap, bij het Expertisecentrum Onderwijszorg op Bonaire en als directeur van het VMBO. Want zoals ik al zei: onderwijskunde liet me niet meer los, toen het eenmaal in mijn hart zat.”

Terug in het kikkerlandje
In 2019 verhuisde Jeanine (en haar gezin) terug naar Nederland. Waar zij zich weer moest oriënteren op een andere arbeidsmarkt, wat best spannend was na al die jaren.

“En wat denk je? Eenmaal in Nederland liep ik tijdens de training voor NVAO-secretaris TriamFloaters Anita en Catrina tegen het lijf. En die dames waren laaiend enthousiast over werken bij TriamFloat. En stonden te popelen om een koffiedate met Baukje te regelen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Die kennismaking werd gepland en er was een goede klik tussen Baukje en Jeanine. “En zo komt het dat ik sinds afgelopen maart ook TriamFloater ben. Het midlancen past heel goed bij mij, door de flexibiliteit en de vrijheid die ik als ZZP’er al gewend was. En ik vind het een voorrecht om nu ook een team vakgenoten te hebben, om mee te sparren als je ergens tegenaan loopt.”

Ik houd van uitdaging! Puzzelen aan opdrachten die onmogelijk lijken: hoe ga ik dit nou aanpakken? En dan de kick van: het is gelukt!
Jeanine Cozijns / L&D Talents

Jeanine kan haar hart ophalen: ze is op dit moment via TriamFloat Onderwijs ingezet bij maar liefst drie opdrachtgevers. Bij Albeda en Zadkine, MBO Utrecht en bij de Hogeschool Rotterdam. “Het ontbreekt dus niet aan afwisseling en uitdaging, kun je wel zeggen. Ik zit hier op mijn plek!”

Overzicht nieuws
Expertise

Onderwijs

Onderwijs: vakgebied met eigen vraagstukken

Over deze expertise
Jeanine Isenia - L&D Expert
Jeanine Isenia /
L&D Expert, Onderwijs Expert & NVAO Secretaris

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!