icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Nieuws 26/08/2022

De verrassingen en uitdagingen van Young Professionals op de werkvloer

TriamFloat

Lisa Silva Kas is een van de Young Professionals bij L&D Talents. Drie jaar geleden begon ze aan het L&D Boost Program: een uniek werk- en leerprogramma voor net afgestudeerde onderwijskundigen. Inmiddels is Lisa flink wat ervaringen rijker. Vorig jaar begon ze aan een nieuwe uitdaging binnen het L&D-team van KLM. In dit blog vertellen Lisa en KLM’s L&D Teamlead Erik van der Zande over wat een Young Professional kan betekenen voor een organisatie.

Erik: "Bij KLM L&D werken we met een team van zo'n twintig experts op het gebied van vakmanschapsontwikkeling en leren. Vooral in de nasleep van de corona-pandemie is er zoveel gaande binnen de organisatie, waardoor er meer vraag is naar hulp. Daarom werken wij met goede externe experts die ons extra kunnen ondersteunen."

Lisa heeft inmiddels al drie jaar werkervaring en was vorig jaar weer klaar voor een nieuwe uitdaging. "Ik had mijn wensen besproken met Irene Hazelaar, Business Manager van L&D Talents. Ik wilde graag werken aan een ontwerp- en ontwikkelopdracht, waar ik een analyse kon doen, maar ook creatieve vrijheid zou hebben. Toen de aanvraag van Erik binnenkwam, dacht Irene meteen aan mij."

Van één project naar meerdere vraagstukken en activiteiten

Met dertigduizend werknemers is KLM een grote organisatie. Werken binnen zo’n grote, maar vooral ook complexe organisatie met verschillende interne opdrachtgevers, is een uitdaging, vertelt Erik. "We merken dat het fijn is als we met mensen werken die onze organisatie en processen kennen en weten bij wie ze moeten zijn. Om dit te leren, is ervaring binnen KLM belangrijk en dat kost tijd. Daarom bieden we onze interne, maar ook externe experts een plek waar zij zich kunnen ontwikkelen in, voor hun, uitdagende projecten en waar zij langer willen blijven werken." Dat was ook het geval bij Lisa. Ze begon met één interim opdracht, maar is langer gebleven en werkt nu aan meerdere opdrachten binnen KLM.

TriamFloat
Lisa en Eric

Een junior/medior die klaar is voor een volgende stap

Young Professional sluiten goed aan bij wat het L&D-team van KLM zoekt. Maar wat is dat dan precies? Erik: "Bij een Young Professional denk ik aan een gededegen expert die al ervaring heeft of met begeleiding ervaring aan het opbouwen is, verschillende vlakken van het werkveld heeft gezien, zelfstandig kleinere projecten oppakt, planningen maakt, resultaatgericht werkt en goede analyses kan doen. Iemand die de capabilities heeft om naar een interne klant toe te gaan, de vraag op te halen en te zoeken naar oplossingen voor het probleem. Iemand die ontwikkelen ontgroeid is, meer verantwoordelijkheid wil en dat aankon en dit soort vraagstukken goed kan oppakken. Een Young Professional kan dit perfect."

Uitdagingen voor een Young Professional

Als Young Professional ben je jong, maar wel een volwaardige expert. Wanneer we naar de specifieke uitdagingen voor een Young Professional vragen, moeten Lisa en Erik dan ook even nadenken. Het komt al snel tot een bekend lastig punt binnen het vakgebied van L&D:

Erik: "Je bent verantwoordelijk voor de opdracht, maar hebt niet altijd veel kennis van de inhoud of de klant. Je weet vaak niet veel over de organisatie, de mensen en de opleiding die je gaat bouwen. Maar je bent wél afhankelijk van andere mensen die de input moeten leveren, akkoord moeten gaan en je verder moeten helpen in het proces. Als je dan vertraging oploopt of de samenwerking met anderen niet goed gaat, houden minder ervaren experts dit soms te lang voor zichzelf. Ze willen het dan zelf oplossen en dit kan een valkuil zijn. Een meer ervaren consultant herkent sneller het risico en zal dit eerder communiceren aan belangrijke belanghebbenden."

Young Experts bij L&D Talents: ervaringen opdoen en delen

Je wordt op een opdracht geplaatst om een probleem op te lossen. Op zich is het een logische gedachtegang dat je alles graag zelf wilt oplossen. Maar dat betekent niet dat je verantwoordelijk bent om álles op te lossen. Want juist als het niet goed loopt, is het belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt voordat het escaleert.

Door meer ervaring op te doen in verschillende organisaties en ervaringen te delen met collega’s, bijvoorbeeld met andere Young Professionals of tijdens intervisie bij L&D Talents, leer je risico’s sneller in te schatten en kun je scherper zijn op wat er van jou verwacht kan worden en wat jij van andere kan verwachten. Zo kun je deze valkuil voorkomen.

Omdat wij bij L&D Talents zien dat veel Young Professionals tegen dezelfde dingen aanlopen – zowel op professioneel- als privé vlak – zijn wij onlangs de Young Professional Community begonnen. Lees er meer over in ons blog: De Young Professional Community: van Young Professional tot autonoom L&D Expert.

Je kunt de Young Professional zien als een ruwe diamant. Met wat fijnslijpen en oppoetsen kunnen we echt tot ons recht komen
Lisa Silva Kas / Young Professional bij L&D Talents

Young Professionals: een flexibele, leergierige houding en een frisse blik

We weten al wat het profiel is van een Young Professional en wat een bekende valkuil is. Maar waar kan een Young Professional de opdrachtgever positief mee verrassen? Hoewel elke consultant uniek is, heeft Lisa een duidelijk idee over wat een Young Professional in het specifiek kan bijdragen aan een organisatie.

Lisa: "Bij L&D Talents werken allerlei experts die hard werken, nieuwsgierig zijn en veel vragen stellen. Het is een bepaalde set kenmerken die we allemaal van nature hebben, dus ook de Young Professionals Die kenmerken zie je terug tijdens een kennismakingsgesprek. Maar tijdens het werken kunnen die veel zichtbaarder worden. Je kunt ons een beetje zien als een ruwe diamant. Met wat fijnslijpen en oppoetsen kunnen we echt tot ons recht komen. Hiermee bedoel ik dat je als Young Professional onder andere tijdens je opdracht leert waar je goed in bent en ontdek je waar kansen liggen om te groeien. Door te reflecteren op je ontwikkelpunten, doe je nieuwe inzichten op die je direct kunt toepassen in de praktijk, Hierdoor ontwikkel je je heel snel."

Daarnaast heb je als Young Professional een frisse blik, wat kan zorgen voor creatieve en innovatieve ideeën binnen je opdracht. Met deze flexibele en leergierige houding en een frisse blik bloeien we binnen een opdracht helemaal op, veel meer dan je in eerste instantie had gedacht.”

Lijkt het jou ook wel wat om te werken als expert Bekijk onze openstaande vacatures! Of je nu net uit de collegebanken komt, of net als Lisa al ervaring hebt, wij hebben een passende opdracht voor je!

Lisa Silva Kas
Lisa Silva Kas /
L&D Expert & Onderwijs Expert

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!