icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Blog 12/04/2019

Probleem? Even een filmpje bekijken

triamfloat

Als we thuis een klusje moeten doen, kijken we als vanzelfsprekend even op YouTube naar een instructie-filmpje. Waarom doen we dat op het werk niet? Waarom moet je daar opeens een dik instructie-boekwerk doorspitten?

triamfloat
Tom Lassche /
L&D expert

Met het (gebruiks)gemak van YouTube in het achterhoofd ontwikkelde L&D Talents een instructie-methode waarbij ‘het zelf maken van vlotte functionele filmpjes’ het uitgangspunt is. Adviseur Tom Lassche: “Je kunt medewerkers heel effectief zelf instructie-filmpjes laten maken. Medewerkers geven dagelijks - in de taal die past bij het vak- uitleg aan hun collega’s. Het is laagdrempelig, natuurlijk en losjes. Als je dit op beeld vast legt, werkt dit didactisch gezien heel goed en het bespaart veel geld.”

Klauwen met geld
Tom geeft als voorbeeld een productiebedrijf. “Om een machine te bedienen zijn allerlei technische handelingen nodig. Het kost een vermogen om een externe partij al die processen voor het hele machinepark in korte filmpjes vast te laten leggen. Zo’n club moet eerst begrijpen waarover het precies gaat, vervolgens komen ze met dure apparatuur en belichting aanzetten. En dan heb je het nog niet eens over alle draaidagen die nodig zijn voor misschien wel 100 filmpjes. Dat kost klauwen met geld. Dat kan veel slimmer door het zelf te doen.”

Het basisidee is simpel: Leer eigen medewerkers hoe ze de filmpjes moeten maken. Dus niet alleen het filmen en monteren maar ook hoe ze vooraf de inhoud in een script moeten vastleggen. Hierin staat welke items aan de orde moeten komen en in welke volgorde, maar er is ook aandacht voor didactiek. “In een paar workshops is dat te leren. De meesten vinden het leuk om te doen”.

Je kunt medewerkers heel effectief zelf instructie-filmpjes laten maken
Tom Lassche, Adviseur / L&D Talents

Van elkaar leren
Alleen al het maken van de filmpjes leidt tot kennisoverdracht. “Doordat ze vooraf met elkaar bespreken over welke aspecten de film moet gaan, leren ze veel van elkaar. Ze discussiëren en komen tot nieuwe inzichten.”

“Als L&D Talents hebben we deze hele aanpak in een strak jasje gestoken. We geven drie workshops. We beginnen met het maken van een taakanalyse. We kijken wat de boodschap van het filmpje is en wat de hoofdzaken zijn die aan de orde moeten komen. Maar ook: welke dingen zien we nu nog vaak fout gaan en welke dingen mogen er absoluut niet fout gaan? Daar horen ook beelden bij: tekst en beeld moeten elkaar versterken. Vervolgens leren ze hoe de camera werkt en hoe ze moeten monteren. Aan het eind van de drie sessies hebben ze hun filmpje af en weten ze hoe ze het in de toekomst zelf moeten doen.”

Geïnteresseerd in een workshop instructievideo maken? Neem contact met ons op.

Overzicht blogs
triamfloat
Tom Lassche /
L&D expert

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!