icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Blog 01/07/2024

Het PPL-model helpt je om jouw L&D afdeling of academie nóg steviger neer te zetten

PPL-model L&D Talents

Het model voor Positioneren en Professionaliseren van Leren (PPL) van L&D Talents geeft al sinds 2009 taal aan de verschillende aspecten van leren en ontwikkelen in een organisatie.

TriamFloat
Marieke Megens /
L&D expert

Het PPL-model beschrijft op één A4-tje de vijf posities waarin leren en ontwikkelen kan bijdragen aan de organisatie: ad hoc, kwantitatief, kwalitatief, volwassen en creërend. We typeren elke positie aan de hand van zes aandachtsgebieden: strategie, structuur, cultuur, mensen, middelen en resultaten. Het uitgangspunt is dat de organisatie zich professionaliseert naar de positie die het meest ondersteunend is aan de organisatiedoelstellingen. 

PPL-model geeft inzichten in leren en ontwikkelen

Dit klinkt allemaal heel theoretisch, maar dat valt gelukkig mee. Onze ervaring is dat slechts een korte blik op het PPL-model al inzichten geeft: herkenning van je eigen organisatie en ambities over wat leren en ontwikkelen nog meer zou kunnen betekenen voor diezelfde organisatie. Inzicht en inspiratie dus.

PPL-model vernieuwd

In 2019 hebben we het model voor de laatste keer geactualiseerd. Nu, 5 jaar later, in 2024 presenteren we je een versie waarin we zowel het model als het bijbehorende begrippenkader hebben aangescherpt. Het model is daarmee nóg duidelijker geworden. In de kolom ‘mensen’ hebben we extra toegevoegd welke expertise er is over L&D. Van groot belang als je op zoekt bent naar de juiste experts om jouw L&D afdeling stevig(er) te positioneren of te professionaliseren.

PPL-begrippenkader

Wil je weten hoe je precies met je inzicht en inspiratie aan de slag kunt? Blader dan door ons PPL-begrippenkader of bestel een gedrukt exemplaar via office@ldtalents.nl. Heb je al eerder met het begrippenkader gewerkt? In deze 2024 versie hebben we scherper benoemd in welk(e) aandachtsgebied(en) de kern van de verandering ligt en welke concrete acties daarbij kunnen horen. Korter, bondiger, concreter.

PPL-workshop

Nog meer handvatten nodig? Volg dan een PPL-workshop onder leiding van onze L&D-experts, dan loop je de sessie uit met concrete acties die je kunt oppakken om de eerste stappen te zetten in de professionalisering van jouw afdeling of academie. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op!   

Download het PPL-model

PPL-model.pdf / pdf - 452.17 kB
TriamFloat
Marieke Megens /
L&D expert

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!