icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents

Blogreeks ‘Immersive Learning in de praktijk’: L&D Talents

TriamFloat

Technologie is onmisbaar in ons dagelijks leven. Zowel zakelijk als privé komen we steeds meer digitale omgevingen tegen. Ook het onderwijs maakt gebruik van technologie. Door de razendsnelle ontwikkeling van technologie is het voor organisaties interessant om Immersive Learning in te zetten. Wat is dit precies? Hoe zet je het in? En kost dat eigenlijk veel tijd en geld?

Expertise

Ontwerpen en ontwikkelen van opleidings- en ontwikkeltrajecten

Onze experts maken het verschil!

Over deze expertise

In onze blogreeks over dit onderwerp vertellen we je er alles over. Immersive Learning (IL) betekent ‘leren door beleven’. Met IL word je – op een technologische manier – volledig ondergedompeld in een leeromgeving. Denk bijvoorbeeld aan 360 graden foto’s en video’s, augmented reality (AR), virtual reality (VR), mixed reality (MR) en simulaties. In dit artikel gaan we in op de 360 graden video, ingezet bij onze eigen organisatie: L&D Talents.

De voordelen van immersive leeroplossingen:

 • Veilige leeromgeving:
  Met immersive technologie creëer je een veilige en doeltreffende leeromgeving. Zo leert een lerende risicovolle processen en handelingen zonder zichzelf of iemand anders in gevaar te brengen. Ook leidt het niet tot dure fouten.

   
 • Vaak oefenen:
  Als je nieuwe kennis toepast, kun je het leren bevorderen. Dankzij immersive technologie kunnen je als lerende een situatie zo vaak oefenen als je wilt om een vaardigheid onder de knie te krijgen. Het inzetten van immersive leeroplossingen op grote schaal is daarom goedkoper dan het oefenen van de vaardigheid op locatie. Hier is ook begeleiding van een trainer nodig.

   
 • Situaties ervaren:
  Immersive technologie faciliteert een leeromgeving waarbij ervaren en beleven centraal staat. Dit speelt in op emoties waardoor de lerende de informatie beter onthoudt.

Immersive Learning kan zeker betaalbaar zijn

Immersive leeroplossingen kent dus vele voordelen. In de praktijk is men er toch wat huiverig voor. Het ontwikkelen van dergelijke leeroplossingen lijkt namelijk complex, duur en tijdrovend. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

In onze blogserie over Immersive Learning vragen we verschillende L&D Talents collega’s naar hun ervaring met laagdrempelige immersive leeroplossingen, die steeds eenvoudiger en goedkoper kunnen worden ontwikkeld. In dit artikel behandelen we een case over L&D Talents. Lees ook het artikel over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en SVO Food Academy.

Case: L&D Talents (360 graden video)

Ikzelf – Sandra van Draanen - ben samen met de themagroep Immersive Learning betrokken geweest bij de ontwikkeling van een 360 graden video voor intern gebruik bij L&D Talents.

Waarom is voor deze immersive leeroplossing gekozen?

“L&D Talents heeft een continue instroom van nieuwe medewerkers. Voor deze medewerkers kan het werk bij L&D Talents ‘even schakelen’ zijn, omdat er bij elk nieuw project vooraf een gesprek wordt gevoerd met de opdrachtgever. Deze gesprekken kunnen verschillend van aard zijn. Bij het ene gesprek gaat het erom of er een klik is, terwijl bij het andere gesprek meer sprake is van een sollicitatieprocedure. Om ervoor te zorgen dat onze collega’s tijd- en plaats onafhankelijk een gesprek met een opdrachtgever kunnen oefenen, is ervoor gekozen om een 360 graden video te maken waarin een eerste klantgesprek wordt gevoerd.”

Hoe is het ontwikkelproces van deze immersive leeroplossing verlopen?

“Allereerst brainstormden we met de themagroep over een scenario voor de 360 graden video. Op basis van onze analyse bleek dat collega’s de meeste behoefte hebben aan het oefenen van een gesprek met een dominante tegenspeler. Dit blijkt, over het algemeen, het meest lastige gesprek te zijn. Vervolgens dachten we na over een ontwerp waarbinnen de immersive video een onderdeel van zou worden.

De uitkomst was het maken van een workshop, waarin deelnemers eerst het klantgesprek voeren en daarna met elkaar in gesprek gaan over hun beleving en keuzes tijdens het gesprek. Toen het ontwerp van de workshop en de plaats van de 360 graden video daarin duidelijk was, ontwikkelden we een scenario. Dit is het uitschrijven van een realistische verhaallijn, met verschillende
antwoordopties die tot reacties leiden waar feedback subtiel in verwerkt is.

Na veel schrijven en herschrijven was het scenario eindelijk definitief. We hebben vervolgens een acteur geregeld die het scenario wilde uitspelen. Een regisseur/cameraman en geluidsman vanuit WARP VR heeft op één dag het gehele script gefilmd. Dit is in het systeem van WARP geplaatst. Na enkele reviewrondes was het scenario definitief en kon het door onze collega’s gespeeld worden.”

Benodigdheden voor het realiseren van deze immersive leeroplossing:

 • WARP VR Licentie

Inzet:

 • Interne medewerker L&D Talents
 • Acteur
 • WARP VR Filming Package
 • Cameraman, geluidsman en regisseur

Is immersive learning ook iets voor jou?

Immersive learning leeroplossingen kunnen dus op een laagdrempelige en kostenefficiënte manier ontworpen, ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Denk je dat immersive learning meerwaarde kan bieden in het leren binnen jouw organisatie of instelling? Wij denken graag met je mee! Neem gerust eens contact op via office@ldtalents.nl.

Overzicht blogs
Expertise

Ontwerpen en ontwikkelen van opleidings- en ontwikkeltrajecten

Onze experts maken het verschil!

Over deze expertise

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!