icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents

Blogreeks ‘Immersive Learning in de praktijk’: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

TriamFloat

Technologie is onmisbaar in ons dagelijks leven. Zowel zakelijk als privé komen we steeds meer digitale omgevingen tegen. Ook het onderwijs maakt gebruik van technologie. Door de razendsnelle ontwikkeling van technologie is het voor organisaties interessant om Immersive Learning in te zetten. Wat is dit precies? Hoe zet je het in? En kost dat eigenlijk veel tijd en geld?

Expertise

Ontwerpen en ontwikkelen van opleidings- en ontwikkeltrajecten

Onze experts maken het verschil!

Over deze expertise
TriamFloat

In onze blogreeks over dit onderwerp vertellen we je er alles over. Immersive Learning (IL) betekent ‘leren door beleven’. Met IL word je – op een technologische manier – volledig ondergedompeld in een leeromgeving. Denk bijvoorbeeld aan 360 graden foto’s en video’s, augmented reality (AR), virtual reality (VR), mixed reality (MR) en simulaties. In dit artikel gaan we in op de 360 graden foto, ingezet bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

TriamFloat

De voordelen van immersive leeroplossingen

 • Veilige leeromgeving:  
  Immersive technologie maakt het mogelijk om een veilige en doeltreffende leeromgeving te creëren. Op die manier kunnen risicovolle processen en handelingen geoefend worden, zonder dat een lerende zichzelf of iemand anders in gevaar brengt en zonder dat dit leidt tot dure fouten. 
 • Vaak oefenen:  
  Leren wordt bevorderd als nieuwe kennis vaak toegepast kan worden. Dankzij immersive technologie kunnen lerenden een situatie zo vaak oefenen als nodig om een vaardigheid onder de knie te krijgen. Dit betekent dat het inzetten van immersive leeroplossingen op grote schaal meer kostenefficiënt is dan het oefenen van de vaardigheid op locatie, onder begeleiding van een trainer. 

 • Situaties ervaren:  
  Immersive technologie faciliteert een leeromgeving waarbij ervaren en beleven centraal staat. Dit roept een emotionele reactie op bij de lerende, waardoor het geleerde beter wordt onthouden.

Immersive Learning kan betaalbaar zijn

Hoewel immersive leeroplossingen veel voordelen kent, ziet men deze vaak als ‘een brug te ver’. Het ontwikkelen van dergelijke leeroplossingen lijkt namelijk complex, duur en tijdrovend. Maar dat hoeft niet zo te zijn.  
 
In onze blogserie over Immersive Learning vragen we verschillende L&D Talents collega’s naar hun ervaring met laagdrempelige immersive leeroplossingen, die steeds eenvoudiger en goedkoper kunnen worden ontwikkeld. In dit artikel behandelen we een case over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Lees ook het artikel over SVO Food Academie en L&D Talents.

triamfloat

Case: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (360 graden foto)

L&D Talents collega Anne-Janique Vos heeft tijdens haar opdracht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meerdere leerlijnen ontwikkeld voor nieuwe inspecteurs. Binnen deze leerlijnen heeft zij twee immersive leeroplossingen ingezet in de vorm van 360 graden foto’s. Ze vertelt meer over deze opdracht. 

Waarom is voor deze immersive leeroplossing gekozen? 
“Gedurende het ontwerpen van de leerlijn voor de visafslaginspecteurs bleek dat de visafslag een overweldigende ervaring kan zijn voor nieuwe inspecteurs wanneer zij er voor het eerst binnenlopen. Overal staat vis, er rijden allerlei trucks over de visafslag en de havenmannen roepen naar elkaar. Daarnaast bleek het voor beginnende visinspecteurs belangrijk om vooraf te weten wat de regels zijn bij het betreden van een boot. Zo moet je, om veiligheidsredenen, altijd langs de zeekant lopen en niet langs de walkant. Om de nieuwe visafslaginspecteurs zo goed mogelijk voor te bereiden op wat zij kunnen verwachten in de werkpraktijk, kozen we ervoor om 360 graden foto’s te maken waarin de belangrijkste informatie werd toegelicht. Deze foto’s plaatsen we in een virtual tour, die via een online module te volgen waren. De nieuwe inspecteurs doorliepen deze virtual tour twee weken voordat zij met de opleiding op de werkpraktijk startten. Op die manier hadden zij vooraf al een eerste kennismaking met de werkpraktijk.” 
 
Hoe is het ontwikkelproces van deze immersive leeroplossing verlopen?  

“In mijn rol als onderwijskundige dacht ik het ontwerp voor de gehele leerlijn voor nieuwe visinspecteurs uit. Eén onderdeel van deze leerlijn was het aanbieden van de 360 graden virtual tours aan de visinspecteurs. Tijdens de ontwikkeling van de 360 graden virtual tours was ik betrokken bij het maken van draaiboeken, het borgen dat de juiste foto’s werden genomen en deze in de juiste volgorde werden geplaatst in de tool, het geven en verzamelen van feedback en het plaatsen van de virtual tours in het LMS.  
 
Het maken van de 360 graden foto’s werd intern belegd bij de NVWA. De NVWA beschikt over de afdeling ‘Handel en digitaal toezicht’ en zij hebben als doel het vernieuwen en digitaliseren van het toezicht. Een medewerker van deze afdeling maakte deze 360 graden foto’s, omdat ze een 360 graden camera in bezit hadden. De foto’s zijn vervolgens in de gratis tool h5p geplaatst. Met deze tool kun je een, op een HTML5 gebaseerde, virtual tour maken. De 360 graden foto’s kun je verrijken met interacties zoals uitleg, video’s, geluiden en interactieve vragen. Door de foto’s aan elkaar te koppelen, wekt dit de impressie dat een deelnemer tussen twee omgevingen beweegt of tussen verschillende perspectieven van eenzelfde omgeving. Hierdoor kan de gebruiker leren in een realistische omgeving. De tool is gemakkelijk in gebruik. Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier virtual tours kan maken.” 

Benodigdheden voor het realiseren van deze immersive leeroplossing:  

 • 360 graden camera 
 • Tool h5p 
 • LMS Moodle licentie 

Inzet virtual tour 

 • Interne medewerker NVWA 
 • Visinspecteurs 
 • Externe medewerkers L&D Talents 

Laagdrempelig en tegen lage kosten 
Immersive learning leeroplossingen kunnen dus op een laagdrempelige en kostenefficiënte manier ontworpen, ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Denk je dat immersive learning meerwaarde kan bieden in het leren binnen jouw organisatie of instelling? Wij denken graag met je mee! Neem gerust eens contact op via office@ldtalents.nl

Overzicht blogs
Expertise

Ontwerpen en ontwikkelen van opleidings- en ontwikkeltrajecten

Onze experts maken het verschil!

Over deze expertise

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!