icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Blog 10/01/2020

Afwisseling en Autonomie: mijn ervaringen als expert

triamfloat

In de verte hoor ik een gezellig melodietje. Klein en lieflijk, maar steeds harder en concreter. De wekker, het is zeven uur. Wanneer ik mijn WhatsApp open, lees ik een berichtje van mijn buddy Marieke. Als startend expert word je aan een buddy gekoppeld: een ervaren collega-expert aan wie je al je vragen kunt stellen. Om negen uur ben ik van harte welkom om een bespreking bij te wonen met InfoLearn. Gaaf! Een inkijkje in hoe dat gaat als onderwijskundig expert. Welke vragen stel je? Hoe leid je een gesprek? Hoe zorg je ervoor dat je alle informatie weet te achterhalen?

Terwijl ik de website van InfoLearn doorneem, hebben de regenachtige wolken uit Midden-Nederland tijdens de treinreis plaats gemaakt voor een voorzichtig ochtendzonnetje. De zon schittert over het water en schijnt op de Waalbrug. Genieten! Het voelt als een soort mini-vakantie in eigen land, maar ik ben gewoon aan het werk. Als consultant van L&D Talents.

Esmee Wilmot Klink
Esmee Wilmot Klink /
L&D expert

Routine vinden in de weken geeft rust, maar is allesbehalve saai. “Elke dag is anders,” is mijn antwoord wanneer vrienden vragen waarom ik mijn nieuwe baan zo leuk vind. Aan de hand van twee woorden wil ik in deze blog mijn eerste indrukken van het L&D Boost Program beschrijven: afwisseling en autonomie.

Afwisseling
Niet alleen de afwisseling in activiteiten, maar ook van omgeving, mensen en emoties. Zo begin ik de week met een projectbespreking bij InfoLearn in Nijmegen en word ik donderdagochtend spontaan gevraagd om deel te nemen aan een inspiratiesessie over werkplekleren georganiseerd door CSS Breda. Dat vraagt snel schakelen en is leerzaam omdat ik met zoveel nieuwe situaties in aanraking kom.

Infolearn is de leverancier van een leer- en ontwikkeloplossing welke Meander Medisch Centrum al meerdere jaren in gebruik heeft. Beide partijen stemmen samen af over een herontwerp van de oplossing. Tijdens deze projectbespreking viel mij op dat ondanks de vooraf opgestelde agendapunten, je continu in- en uitzoomt binnen het gesprek. Het is dan van belang om een helikopterview te houden en een proactieve gesprekspartner te zijn door samen te vatten, “dus als ik het goed begrijp”, en het proces bewaken “laten we dit voor een andere keer bewaren”. Zo kan effectief naar een gezamenlijk doel worden gewerkt. Mede door de communicatietrainingen die we hebben gehad, participeer ik nu anders in dit soort gesprekken. Ik herken vraagtechnieken en zie het belang van doorvragen in.

De andere activiteit, een inspiratiesessie over werkplekleren, werd verzorgd door de salesmanager van CSS Breda. Deze bijeenkomst had een andere insteek. Naast dat deze sessie inspirerend was, had het ook een commercieel doeleinde. Zit hier een mogelijke samenwerking in of is dit een mogelijke concurrent? Tijdens deze eerste weken binnen L&D Talents ben ik me bewust geworden dat dit soort situaties vragen om een andere houding. Ik heb geleerd te balanceren tussen nieuwsgierigheid en een gepaste gereserveerdheid. Dit uit zich in actief luisteren en af en toe op m’n tong bijten.

Ook afwisseling in emotie maakt dat ‘elke dag anders is’: enthousiasme, zenuwen, onzekerheid, trots. Deze week voelde ik zenuwen voorafgaand aan de workshop ‘Elevator Pitch’ omdat we onze pitch aan elkaar mochten presenteren. Wanneer het moment daar is en jij voor de groep jouw pitch gaat doen, stijgt de adrenaline en gaat je hart sneller kloppen. Dan vervolgens je tekst vergeten, is een klassiek voorbeeld van flat on your face. Het is fijn om te merken dat er een vertrouwelijke omgeving is, met professionals die je oprechte feedback geven waar je iets mee kan. Dit vind ik echt wat L&D Talents kenmerkt: een ambitieuze en professionele warme organisatie waar ontwikkeling wordt gestimuleerd, waar in vertrouwen wordt geleerd.

Autonomie
Tot slot het tweede kernwoord, autonomie. Ondanks de hechte familie word ik als expert gedetacheerd bij andere organisaties. Ik sta op eigen benen, leg zelf contacten en ben assertief. Waar voor mij nieuwe contacten leggen voelt als tweede natuur, blijf ik het spannend vinden om assertief te zijn. Het geeft me elke keer een kick wanneer assertieve acties leiden tot succesvolle resultaten. ‘Zie je wel! Gewoon doen’.

Terwijl ik in de trein terug naar Utrecht zit en in mijn eentje van mijn lunch geniet, besef ik dat ik die vrijheid heerlijk vind. Als expert voel ik me als een kennisavonturier op pad, elke organisatie een ander avontuur. Het zal een uitdaging zijn om balans te houden tussen autonoom zijn en verbonden blijven wanneer ik straks gedetacheerd ben. Het is in ieder geval heel fijn om te bedenken dat je altijd collega-experts achter je hebt staan.  

Overzicht blogs
Esmee Wilmot Klink
Esmee Wilmot Klink /
L&D expert

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!