icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 25/01/2023

“Wij kunnen voor alle onderwijs gerelateerde opdrachten worden ingezet”

PlusTalent

Standaard krijgen wij bij Leadership Talents opdrachten binnen voor het vervangen van een teammanager of een directeur. Onze Interim-Managers kunnen echter ook worden ingezet voor onderwijs gerelateerde opdrachten. Mark Wanna is hier een goed voorbeeld van. Hij werkt momenteel als interimmer bij de Haagse Hogeschool en heeft net een opdracht afgerond bij ROC Zadkine in Rotterdam.

“Ik heb een zwervend bestaan geleid door werkend Nederland”, vertelt Mark lachend. Sinds maart vorig jaar ben ik Interim-Manager bij Leadership Talents, en ik heb die overstap heel bewust gemaakt. Ik ben jarenlang zelfstandig geweest, en dat is ook heel fijn want dan kun je je eigen beslissingen nemen. Maar ik miste altijd wel een soort van thuis; collega’s waarmee je kunt sparren, het idee van ergens bij horen. En dat vond ik bij Leadership Talents. Je hebt hier als interimmer de vrijheid om je eigen opdrachten vorm te geven, maar je hebt ook de zekerheid dat er een organisatie achter je staat. En daarnaast delen we met elkaar dezelfde ambitie om echt onderscheidend en uniek te zijn op het gebied van kwalitatief management binnen het onderwijs.”

Hij vindt zijn werk ontzettend leuk om te doen. “Maar ik ben minder goed in het verkrijgen van nieuwe opdrachten. Ik ben bij wijze van spreken niet iemand die op de tafel gaat staan en roept ‘ik ben geweldig’. Het geeft me rust dat ik dat nu niet meer zelf hoef te doen en dat ik me kan concentreren op de uitvoering van mijn opdracht.”

Goed luisteren

Hij is ooit begonnen op te hotelschool, en daarna heeft hij onder andere een aantal jaar gewerkt als adjunct-directeur van een startend hotel. “Vervolgens heb ik de hotelgasten verruild voor passagiers, want toen heb ik 10 jaar bij Martinair gewerkt. De vorm van dienstverlening blijft dezelfde: goed luisteren en goed kijken wat er aan de hand is. Dat is een beetje de rode lijn door al mijn verhalen heen: wie is je klant en wat wil hij echt? En hoe kun je daar je dienstverlening op aanpassen.”

Na Martinair is Mark zelfstandig Interim-Manager geworden. Hij heeft heel veel verschillende opdrachten gedaan. “Ik was onder meer hoofd Werving & Selectie bij de politie in Utrecht, en ik was bij mbo Mondriaan hoofd van de afdeling Bedrijfsbureau in het college van de inburgeringstrajecten. Bij het ROC van Amsterdam mocht ik een afdelingen reorganiseren die zich bezighouden met alle studenten die niet probleemloos door de opleiding heen gaan.”

Onderwijs gerelateerd

Mark heeft geen specifieke onderwijsachtergrond, maar de opdrachten die hij jarenlang heeft vervuld zijn wel onderwijs gerelateerd. “Dit zijn niet de opdrachten die als eerste bij Leadership Talents binnenkomen, maar in principe kunnen alle onderwijs gerelateerde managers worden vervangen door Interim-Managers van Leadership Talents. Dat komt door de strenge selectie die Leadership Talents hanteert als het gaat om wie we zijn en met wie we willen werken. We eisen van onszelf het hoogst haalbare in elke situatie. We zijn dan ook echt op zoek naar de meest ervaren interim onderwijsmanagers passend bij ‘ons DNA’. Dit betekent dus dat we generiek inzetbaar zijn voor alle opdrachten die aanpalend zijn aan het onderwijs. Behalve als specifieke HR-managers; daar zijn we minder in gespecialiseerd.”

Voorbeelden zijn bedrijfsbureaus of afdelingen die erop gericht zijn studenten binnenboord te houden. “Een van mijn Leadership Talents collega’s is kortgeleden gestart als interim-directeur Studenten Services Centrum bij het Friesland College. Dat is ook zo’n afdeling die studenten ondersteunt bij het succesvol doorlopen van hun opleiding. “Het kunnen ook andere diensten zijn die interne of externe ondersteuning bieden bij het onderwijs. Of bijvoorbeeld contacten met hulpverleners. Bij het ROC van Amsterdam is dat het Loopbaan Expertise Centrum (LEC), en zo heeft elke mbo daarvoor wel zijn eigen benaming. Daar zou ik dus ook heel goed in kunnen passen.”

Als Interim-Manager hoef je namelijk niet overal zelf verstand van te hebben, aldus Mark. “Het gaat vaak over aansturen. Ik heb een aantal teams gehad die langere tijd redelijk verwaarloosd waren, en dan probeer je heel basaal de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Eigenlijk gaat het in dat stadium niet eens om het onderwijs, maar om situationeel leidinggeven en resultaten boeken.”

Overzicht nieuws
Mark Wanna
Mark Wanna /
Interim-manager

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!