icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 22/11/2022

Wat kenmerkt een goede interim-manager?

PlusTalent

De experts van Leadership Talents kiezen bewust voor het midlancen waarbij ze steeds aan een nieuwe opdracht werken. Wij vroegen aan een van onze interim-managers, Janny Visser, wat nou de kenmerken zijn van een goede interim-manager.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede interim-manager?

“Een van de belangrijkste dingen die wat mij betreft een goede interim-manager kenmerken, is onafhankelijkheid. Je bent betrokken bij de opdracht, maar met een zekere professionele afstand, waardoor je vrij snel door hebt wat er speelt. Die afstand is geen distantie in de zin van ‘niet betrokken zijn’, maar draait om het besef dat je komt, maar dat je zeker weet dat je ook weer weggaat. Dat is echt anders dan wanneer je in loondienst bent. Ik wil weten wat er allemaal speelt binnen een organisatie, maar vooral om terug te geven wat ik zie en daar lijn, ordening en duidelijkheid in aan te brengen. Je weet dat je op een bepaald moment weer gaat, dus je wilt in die tijd ook iets voor elkaar hebben gespeeld.”

Ok, onafhankelijkheid dus. En verder?

“Ervaring maakt ook veel uit. Ik denk eerlijk gezegd niet dat je een goede interim-manager kunt zijn op je 26e. Bij Leadership Talents zie ik ook dat alle collega’s minstens vijftien tot twintig jaar ervaring hebben. Niet per se altijd in het onderwijs, maar wel in de taken en verantwoordelijkheden die ze hebben gehad. Ik merk zelf dat mij dat enorm helpt. Elke school is uniek, de kleur en cultuur kan erg verschillend zijn, maar veel processen zijn toch wel vergelijkbaar. Met mijn ervaring zie ik al snel hoe zaken lopen. Als je jonger bent, kun je best analyseren, maar dan heb je nog niet de ervaring om alles snel te doorzien en daaropin te spelen.”

En op het menselijk vlak, wat zijn dan de kenmerken van een goede interimmanager?

“Ik denk dat het handig is als je een evenwichtig karakter hebt. Dat je kan relativeren, maar zonder alles dood te relativeren. Dat je dingen in het juiste perspectief kan zetten. Daarbij scheelt het ook dat je die afstand houdt. Natuurlijk moet ik verbinding hebben met een organisatie, anders kan ik niet werken, maar je bent als interimmer toch wat ‘losser’. Dat maakt dat je zaken makkelijker in de juiste context kunt plaatsen. En dat kun je mensen dan ook teruggeven. Door vragen te stellen als: waar maak je je zo druk om, wat is de bedoeling daarvan? Daarmee creëer je duidelijkheid.”

Krijg je dat ook terug van opdrachtgevers?

“Ja! Met kerst kreeg ik een kaartje van mijn vorige opdrachtgever waarop stond dat ik een rots in de branding ben. ‘Met ervaring en liefde voor het onderwijsvak breng je rust in de organisatie’, stond er. Dat geeft ook weer hoe ik erin sta. Vanuit de inhoud betrokken, maar op enige afstand, weet ik ingewikkelde kwesties in rustiger vaarwater te loodsen. Veel interim-managers hebben een natuurlijke autoriteit. Dat komt ook omdat je welkom bent. Vaak is er wat aan de hand, is er een crisissituatie, of je moet iemand tijdelijk vervangen. Dat schept verwachtingen, maar zorgt ook voor wederzijds vertrouwen.”

Overzicht nieuws
Janny Visser
Janny Visser /
Interim-Manager

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!