icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents

Wat is coaching in het onderwijs?

Onderwijsorganisaties zijn al geruime tijd in transformatie als het gaat om de inrichting van de organisatie. "Verantwoordelijkheid lager in de organisatie beleggen", "decentralisatie van besluitvorming" en "eigenaarschap van onderwijs creëren" zijn veel gebezigde termen en uitspraken binnen het onderwijs. Het moet ervoor zorgen dat onderwijs aansluit bij onze netwerksamenleving en in tegenstelling tot de ‘organisatiehark’ snel kan reageren op veranderingen.

Zelfsturende of zelforganiserende teams zijn hierop een vaak gebruikt antwoord om wendbaarder en daarmee slimmer te organiseren. Om deze organisatiekanteling effectief te maken is overzicht en ondersteuning nodig in de vorm van coachend leidinggeven. Mensen de juiste vragen stellen, maar ook aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor hun gedrag, op de effecten van hun houding en op de manier van communiceren.

Onze interim-managers helpen medewerkers van een onderwijsorganisatie groeien door coaching. Dat noemen wij bij Leadership Talents co-management.

Wat levert coachend leidinggeven op?

  • Niet de regels en procedures, maar de gedeelde waarden staan centraal. De dialoog hierover en het vakmanschap van de medewerkers;
  • Vertrouwen is de start van het functioneren, niet de uitkomst;
  • Er wordt geïnvesteerd in talent;
  • Een cultuur van feedback geven en ontvangen, vragen stellen en motiverende gesprekken voeren;
  • Het stimuleert taakvolwassenheid, zelfredzaamheid, bereidheid, bekwaamheid en autonomie in functioneren.

Coachen en leidinggeven

Coachen en leidinggeven zijn twee verschillende zaken. Onze interim-managers beschikken door hun intensieve training en jarenlange ervaring over een aantal extra competenties. Het stelt ze onder andere in staat om dichtbij de medewerkers te staan en hen goed te leren kennen. Daardoor herkennen ze op individueel niveau waar kansen liggen voor medewerkers om zich te verbeteren, rekening houdend met hun voorkeuren. Vanuit Leadership Talents noemen we dat een vorm van co-management.

Omdat onze interim-managers zich veel bewegen op de werkvloer weten ze wat er speelt. Daardoor komt elke medewerker  op de juiste plek te werken wat de productiviteit van zowel het individu als het team zal bevorderen. Daarmee komt het de professionele ontwikkeling van de medewerker, de onderwijsontwikkeling en onderwijsinnovatie van het team als geheel ten goede.

Ben je op zoek naar een ervaren interim-manager onderwijs?

Neem contact op met Business Managers Lisette of Jorrit, via 030 – 890 54 15 of office@leadershiptalents.nl

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!