icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 07/04/2020

Co-management in de praktijk: Janine Warmerdam deelt haar ervaring

PlusTalent

Janine Warmerdam, Directeur MBO College Techniek & ICT bij mboRijnland, is een klantrelatie van Leadership Talents. Wij vroegen Janine naar haar ervaringen met Co-management.

Hoe zetten jullie Co-management in?

Wij zetten Co-management  onder andere in bij beginnende teamleiders die voor het overgrote merendeel geworven zijn uit eigen gelederen. Wij plaatsen daartoe een zeer ervaren interim-manager naast deze teamleider. Enerzijds om “hands on” te leren van deze ervaren senior collega, en anderzijds om formeel en informeel leren te faciliteren.

Zoals wij het ingericht hebben neemt de Co-manager één dag per week de taken van de teamleider waar zodat deze zich in formele zin managementvaardigheden beter eigen kan maken en informeel intervisie kan hebben met collega teamleiders. En één dag per week trekken de junior en senior samen op in de dagelijkse werkzaamheden. Op deze wijze krijgt de teamleider steeds feedback en steun en kan hij het direct in de praktijk toepassen.

Hoe heb jij dat tot nu toe ervaren?

Deze manier van werken blijkt een groot succes. De beginnende teamleiders ervaren steun en ruimte om te leren en fouten te mogen maken. Wij zien dat deze teamleiders zichzelf in een hoog tempo door ontwikkelen tot ervaren teamleider.  

De Co-managers vragen wij daarnaast om ons als directie feedback te geven op wat zij zien in ons gedrag en de effecten daarvan. Er wordt ons als het ware een spiegel voorgehouden en dat helpt ons ook om onze manier van leiding geven te optimaliseren.

Voordelen Co-management in onzekere tijden

Zeker in deze tijd is het fijn dat Co-management een mogelijkheid is. In het geval van een zieke teamleider hebben we de co-manager gevraagd om in dit team de teamleiderfunctie tijdelijk volledig op zich te nemen. Dit was een prima tijdelijke oplossing.

Ik zie ook mogelijkheden om Co-management in te zetten als overbruggingsperiode. Bijvoorbeeld in het geval van een naderende pensionering of onverwacht vertrek van teamleiders. Als directie komen we daarmee niet onder tijdsdruk te staan om een nieuwe teamleider (extern) te werven of voldoende toe te rusten voor deze functie in geval van interne werving en selectie van een beginnend teamleider. Zo kunnen wij zorgvuldigheid voor laten gaan op tijdsdruk.

Overzicht Nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!