icon-youtube

Inzet van nieuwe leertechnologie voor de technische opleiding van Alliander

Klantcase

Fedde Matthijssen

L&D expert

Fedde Matthijssen L&D Expert bij L&D Talents
Alliander Danielle en Inge klantcase L&D Talents

Netwerkbedrijf Alliander staat voor een dubbele uitdaging: het Nederlandse energienet klaarmaken voor de toekomst én voldoende technici vinden en behouden. Scholing en nieuwe leertechnologieën spelen hierin een belangrijke rol. Daarom schakelde Alliander de expertise in van Fedde Matthijssen, L&D Expert bij L&D Talents. Samen met Inge Schreuder en Daniëlle Otten van Alliander deelt hij de ervaringen en resultaten van het multidisciplinair team “Vernieuwend Leren” binnen Alliander.

Arbeidstekort in de energietransitie

“De energietransitie brengt enorme uitdagingen met zich mee, voornamelijk door de krapte op de arbeidsmarkt”, begint Daniëlle Otten, Vakgroepleider Arbeidsmarkt, Scholing en Behoud (AS&B). “We zoeken daarom naar nieuwe initiatieven om het werk voor elkaar te krijgen. Niet alleen door slimmer te werken, maar ook door onze medewerkers (anders) te scholen.”

Inge Schreuder, Product Owner van het team Vernieuwend Leren, vult aan: “Dit geldt onder andere voor de technische monteurs. Met het bestaande ontwerp voor de opleiding van monteurs kon Alliander onvoldoende versnellen en opschalen. Het curriculum en de methodieken van de opleiding waren toe aan vernieuwing om die opschaling mogelijk te maken en meer te laten passen bij de wensen van de doelgroep. De toepassing van nieuwe leeroplossingen vormde de basis voor de opdracht van het team Vernieuwend Leren.”

Vernieuwende leeroplossingen

Voor deze opdracht schakelde Alliander de hulp van L&D Talents in. “Wij werken veel met ze samen en zijn tevreden over de organisatie en hun specifieke kennis. Daarom waren we blij dat Fedde bij het team kwam. In eerste instantie tijdelijk, maar we waren zo tevreden dat we de opdracht hebben verlengd”, vertelt Daniëlle.  

Leuker leren voor monteurs

Als opleidingsadviseur richtte Fedde zich op vernieuwende leeroplossingen voor de monteurs. “Ons team ontwierp, ontwikkelde en implementeerde nieuwe leertechnologieën. waar de Technische bedrijfsschool vervolgens mee verder kan”, licht Fedde toe. “We hadden als doel om het leren efficiënter, leuker en toegankelijker te maken voor de monteurs in opleiding en hun begeleiders in de praktijk.” Inge vult aan: “Het team heeft eerst een marktverkenning gedaan en is met een advies gekomen over mogelijke nieuwe leertechnologieën voor de monteurs, die ook de begeleiders in de praktijk kunnen ontlasten.”

Fedde Matthijsen L&D Expert bij L&D Talents klantcase Alliander
L&D expert Fedde Matthijssen

Pilot inzet HoloLens als ondersteuning voor trainers

Een van de nieuwe leeroplossingen is de inzet van Augmented Reality via de HoloLens, waar het team een pilot mee heeft gedaan. “De HoloLens is een bril waarmee monteurs in een praktijklokaal instructies die in de brilglazen zichtbaar zijn volgen, terwijl ze naar een echte installatie kijken”, legt Fedde uit. “De monteurs kunnen met de HoloLens voor een installatie staan en stap voor stap leren hoe ze de handelingen moeten uitvoeren. We hebben de pilot afgerond, geëvalueerd en met een advies overgedragen aan de Technische bedrijfsschool. De trainers kunnen straks zelf aan de slag met de HoloLens en deze inzetten in de monteursopleiding.”  

Draagvlak voor verandering creëren

Niet iedereen binnen Alliander stond direct open voor de nieuwe leertechnologieën. Inge: “Gebrek aan draagvlak en gevoel van urgentie om nieuwe leertechnologie in te zetten in de opleidingen is en was een uitdaging. Doordat er veel veranderingen plaatsvonden is het niet altijd gelukt om de leertechnologie op grotere schaal in te zetten. Daarnaast vragen alle veranderingen veel van de medewerkers en is er simpelweg niet altijd capaciteit.”

Fedde beaamt dit. “Onze oplossingen werken alleen als we goed samenwerken met de Technische bedrijfsschool en de medewerkers van de verschillende organisatieonderdelen. We hebben daarom voor een pragmatische aanpak gekozen, door pilots uit te voeren en actief om feedback te vragen. Hierbij hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de ‘roostervrije dagen’ voor de pilots zodat beide doelgroepen (trainers en monteurs in opleiding) werden betrokken en konden meedenken. Ook bezochten we trainers vaak aan de ‘randen van de dag’ om korte vragen te stellen. Door deze aanpak werd het draagvlak voor de nieuwe technologie geleidelijk groter.”

Mooie resultaten geboekt

Ondanks deze uitdagingen heeft het team in anderhalf jaar tijd mooie resultaten geboekt. Inge licht toe: “Naast de HoloLens pilot hebben we onder andere een kennisbank-tool geïmplementeerd, advies en leermiddelen ontwikkeld voor het gebruik van Generative AI voor opleidingsadviseurs, en een tool aangeschaft voor het interactief maken van video’s en eerste video’s daarvoor ontwikkeld.”

Fedde vult aan: “Onze rol was vooral adviserend naar de Technische bedrijfsschool, met begeleiding en ondersteuning om de nieuwe leertechnieken te gaan gebruiken. Een voorbeeld daarvan is de businesscase voor 2D simulatie als leeroplossing. Daarin hebben we de kosten en baten, de voordelen en de risico’s in kaart gebracht. De Technische bedrijfsschool gaat nu verder met de uitwerking van dit onderdeel.”

Didactische kennis van L&D Talents

De leertechnologieën zijn vanuit het team Vernieuwend Leren inmiddels overgedragen aan de business. Het team gaat nu verder onder de naam “Opleiden in ecosystemen”. Daarmee is de opdracht van Fedde afgerond. Zowel Alliander als Fedde kijken positief terug op de samenwerking. “Fedde bracht een schat aan onderwijskundige kennis en ervaring mee”, vertelt Daniëlle. “Hij was echt het didactische geweten van het team. Dankzij zijn expertise hebben we een curriculum ontwikkeld dat past binnen Alliander en goed aansluit bij de monteurs.”