icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Blog 16/12/2019

Een onderwijskundige met een magisch doek

TriamFloat

Stel je voor: ik stap met mijn koffer met moderatiemateriaal een ruimte binnen om een leerdoelen- of ontwerpsessie te begeleiden. Een felblauw doek, zo dun als parachutestof, komt tevoorschijn. Ik hang het met schildertape aan de wand en bevestig de kleurige voorgeschreven kaarten. Voorbereiding is het halve werk, dus alle input heeft al een plekje gekregen op zijn eigen kaart. En dan komt de magie: ‘Hoe blijven die kaarten op dat doek plakken?’

TriamFloat
Marieke Megens /
L&D expert

Het is leuk om elke keer weer mensen met nieuwsgierige verbazing naar mijn doek te zien kijken. In de  pauze raken ze het vaak stiekem even aan. Je ziet ze denken ‘hoe kan dat nou?’. Maar gelukkig, niet alleen het magische deel brengt succes, ook het snel met elkaar als groep tot zichtbare resultaten komen, scoort hoge ogen. Steevast is de groep trots op het bereikte resultaat: de discussie kan goed vastgelegd worden op kaarten, die men vervolgens kan ordenen (eraf halen en op een andere plek weer bevestigen), clusteren, van een naam voorzien en (vergeef me het jargon) stickeren. Het cluster dat de meeste stickers heeft gekregen van de groep heeft de hoogste prioriteit. Dus: mijn doek helpt om razendsnel een discussie te trechteren zodat men gericht vervolgacties kan gaan benoemen. Dat geeft energie!

En wat is dan dat geheim? Hoe blijven de kaarten plakken? Vraag me eens om een sessie te begeleiden: dan zal ik het verklappen, of stuur me een berichtje via mail of LinkedIn, dan wil ik het ook nog wel vertellen. En wat ik dan hoop? Dat je zelf ook met een magisch doek energiek en resultaatgericht aan de slag gaat! Ik ga voor meer dynamiek in het Nederlandse vergaderleven. Dat kan en dat moet! Het doek heet sticky wall en is eenvoudig te bestellen bij Facili2transform, de moderatiekoffer kun je aanschaffen bij Neuland.

TriamFloat
TriamFloat
Marieke Megens /
L&D expert

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!