icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Data Talents
Nieuws 15/01/2024

Robin Faber: “De functie van Data Engineer past mij goed”

Robin Faber Data Expert Data Talents

Tijdens zijn opleiding communicatiewetenschappen ontdekte Robin Faber dat hij werken met en puzzelen in data erg leuk vindt. Na zijn studie ging hij aan de slag als Data Analist. Maar tijdens de coronapandemie besefte hij dat de functie van Data Engineer hem nog beter past. Daarop volgde een carrière switch.

Oxford en Londen

Robin zijn carrière begon als Data Analist in Oxford, bij een PR-Measurementbureau dat onderzoek doet voor automerken. Hier onderzocht hij in hoeverre de verschillende automerken positief of negatief in de media werden genoemd.

Na een paar jaar verhuisde Robin naar Londen, waar hij eerst als Data Analist bij een start-up werkte en vervolgens als Research Analist bij Accenture. “Ik onderzocht onder andere hoe mensen met AI denken te gaan werken in de toekomst, en wat de invloed is van apps op de mentale gezondheid.”

Van Data Analist naar Data Engineer

Terug in Nederland ging Robin weer als Data Analist aan de slag, deze keer op de marketing- en communicatieafdeling van ABN AMRO. Maar tijdens de pandemie realiseerde hij zich dat hij het weliswaar leuk vindt om Data Analist te zijn, maar dat hij afhaakt op het moment dat er inzichten gepresenteerd moeten worden. “Ik vind vooral het transformeren van data erg interessant en ben toen gaan onderzoeken wat voor functies daarbij horen. Zo kwam ik bij Data Engineering terecht.”

“Wanneer alle puzzelstukjes passen, voel ik me euforisch”

Robin vindt het puzzelen in data fascinerend. “Ik ga achter mijn computer zitten, zet een koptelefoon en een goede playlist op en ga aan de slag met het oplossen van een ingewikkelde puzzel. De uitkomst staat altijd vast, de data moeten gewoon op een bepaalde manier in het systeem gestopt worden. Ik geniet ervan dat uit te pluizen. Op het moment dat alle puzzelstukjes passen, voel ik me euforisch.”

“Een stukje veiligheid bovenop de vrijheid”

Op een gegeven moment wilde Robin voor zichzelf beginnen. “Ik wilde meer verdienen en meer vrijheid. Toen ik werd benaderd door Data Talents, besefte ik: Midlancen is een mooie opstap naar het zelfstandig ondernemerschap, want dan hoef ik niet zelf acquisitie te doen - dat geeft een stukje veiligheid bovenop de vrijheid.”

“Helemaal op mijn plek”

Robin werkt nu als Data Engineer bij de Veiligheidsregio Utrecht. Zijn voorganger komt ook van Data Talents en heeft een data warehouse opgezet. Robin is dit aan het uitbouwen. “Ik zorg dat de data goed wordt weergegeven in het warehouse en breng daarnaast verbeteringen aan, zodat het allemaal nog efficiënter gaat draaien. Het is flink puzzelen in data, wat betekent dat ik hier helemaal op mijn plek zit.”

Overzicht nieuws
logo data talents
Robin Faber /
Data Engineer

Data Talents helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!