icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 21/12/2021

"Het onderwijs is voor mij een waardevolle omgeving waarin ik het liefste werk"

PlusTalent

Wij verwelkomen onze nieuwe collega bij Leadership Talents: Nienke Sikkema. Een mensgerichte, transparante, organisatorische en strategische interim-manager. Ze stelt zich aan ons voor!

Teams laten schitteren en met een frisse blik op de toekomst zich verder kunnen ontwikkelen, daar beleef ik steeds weer plezier aan.

In het onderwijs geven we betekenis aan duurzame ontwikkeling van studenten als wereldburger. Als we studenten kunnen laten leren met een glimlach en hen de nieuwsgierigheid meegeven om nieuwe dingen te proberen, dan gaat het om veel meer dan kennisoverdracht alleen. Dat vraagt veel van iedereen die in het onderwijs werkt, zeker in deze complexe, snel veranderende wereld. Van ons leiderschap worden andere dingen gevraagd, zoals nu bijvoorbeeld in de coronacrisis.

Je zou de corona crisis ook als een versneller kunnen zien: dat wat al gaande was, gaat sneller en komt eerder naar de oppervlakte. Dat geldt voor kansen en ontwikkeling maar ook voor problemen. De afgelopen jaren was ik eindverantwoordelijk directeur van de academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie bij Avans Hogeschool. Vanaf het begin van de coronacrisis werd mijn leiderschap op de proef gesteld. Hoe ga ik leiderschap vormgeven in een hybride werksituatie? Hoe leid ik de academie in zowel ‘running the business’ als ‘changing the business’? Ik houd van nieuwe situaties die een integrale visie en aanpak vragen. Hoewel ik het spannend vond, heb ik ook veel plezier beleefd in het vormen van de nieuwe situatie, samen met de teams.  De academie heeft zich door kunnen ontwikkelen en heeft twee nummer 1 opleidingen (Bron NSE 2021), groeiende studentaantallen en is koploper geworden in digitale transformatie. Daarnaast hebben de teams onder mijn leiderschap zelf een transitie doorgevoerd, dat heeft geleid tot de opsplitsing en ontmanteling van de academie. Ik ben er trots op hoe dat heeft uitgepakt: ondanks de onzekerheid die er voor iedereen was, hebben de teams, met mijn leiding, zelf hun eigen transitie vormgegeven met een (zeer) hoge medewerkerstevredenheid en studenttevredenheid.

Waar komt mijn voorkeur vandaan voor nieuwe situaties die een integrale visie en aanpak vragen? Ik zie het als een rode draad door mijn leven terugkomen. Misschien doordat ik mij snel thuis voel op verschillende plekken. Ik ben in Hilversum geboren, in Groningen getogen en in Enschede en Eindhoven gevormd met studeren. In Groningen galoppeerde ik met mijn paard door de bossen, in Den Haag door de duinen. Basketballen en skiën doe ik ook erg graag. Afwisseling en vrijheid, daar hou ik van. In mijn carrière komt dat ook terug. Ik heb veel gewerkt op het snijvlak van techniek en ondernemerschap en altijd samen met mensen. Als manager operatie/adjunct directeur van recycling en afvalinzamelingsbedrijf Cyclus, directeur-bestuurder van Omgevingsdienst Regio Utrecht of als docent, manager, adjunct-directeur en directeur bij Avans Hogeschool heb ik geholpen problematisch situaties op te lossen, mensen en teams in hun kracht te krijgen en richting te geven aan de toekomst. In het onderwijs heb ik geleerd hoe fijn en belangrijk ik het vind om echt betekenis te geven aan de vorming van studenten. Het onderwijs is daarom voor mij een waardevolle omgeving waarin ik het liefste werk.

Als ik op deze manier kijk naar wie ik ben en hoe mijn carrière verloopt, is het eigenlijk een logische stap, interimmer worden bij Leadership Talents. Vernieuwing, vrijheid en (hard) werken in een waardevolle omgeving en bijdragen aan het (beroeps- en voortgezet) onderwijs op een unieke en duurzame wijze. De extra waarde van Leadership Talents is dat er een mooi en heel ervaren team is waar ik deel van uit mag maken. Het zijn de meest ervaren en beste interim managers onderwijs in de markt waar ik deel van mag gaan uitmaken. Ik zie er dan ook enorm naar uit om met dit team een eenheid te gaan vormen en echt een onderscheidende ‘stempel’ in het onderwijs achter te laten. Jullie kunnen bij mij rekenen op een luisterend oor, een brede ervaring en netwerk en vooral ook energie en zin om een bijdrage te leveren aan zowel het team van Leadership Talents als het onderwijs in Nederland. Op mijn beurt zie ik er naar uit om de opdrachtgevers beter te leren kennen en veel van èn met elkaar te mogen gaan leren. Tot snel op de werkvloer!

overzicht nieuws
Nienke Sikkema
Nienke Sikkema /
Interim-Manager

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!