icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 14/09/2021

"Je kunt als leidinggevende van een school in deze tijd écht het verschil maken"

Andrea

Andrea Niemarkt is onze nieuwe collega bij Leadership Talents. Vol enthousiasme stond ze jaren voor de klas en nu bekleed ze graag de leidinggevende rol binnen scholen. Andrea stelt zich aan ons voor.

"Een loopbaan in het onderwijs had in eerste instantie niet mijn voorkeur. Ik kom uit een onderwijsfamilie en was van plan om een andere weg in te slaan. Na het behalen van mijn propedeuse op de lerarenopleiding Nederlands – ik zou communicatiewetenschappen gaan studeren – was ik verkocht en drie jaar later stond ik voor de klas en met plezier. Tussendoor heb ik in een periode in het bedrijfsleven (Randstad, Interpolis) gewerkt en in Colombia heb ik ook nog een paar jaar voor de klas gestaan. Ik heb diverse rollen binnen het onderwijs bekleed, waarvan de laatste 14 jaar in een leidinggevende functie op verschillende scholen."

"De keuze voor leidinggeven was geen bewuste. Het kwam op mijn pad en het paste. Al in het begin van mijn lesgeven werd ik gevraagd een zieke conrector te vervangen. Ook later werd ik in eerste instantie gevraagd. Vanuit die ervaring ontwikkelde ik belangstelling voor kennis rond leidinggeven, waarna een school mij de kans gaf een master voor schoolmanagers (TIAS) aan de universiteit van Tilburg te behalen. Daar heb geleerd kennis te koppelen aan ervaringen en opvattingen en dat helpt me. Ik denk dat leidinggevende van een school in deze tijd een ingewikkeld en belangrijk beroep is; je kunt écht het verschil maken, met name in het organiseren van samenwerking."

Mijn motto is kort maar krachtig: zonder een stevig fundament kun je niet bouwen
Andrea / Leadership Talents

"Samenwerking begint voor mij bij het maken van heldere en gedeelde afspraken, waarna docenten vol plezier en energie hun werk voor de klas kunnen doen. Punt is, scholen verschillen hier nogal in en precies dat maakt leidinggeven spannend. Bij chaos is ‘doelmatig praktisch handelen ten behoeve van snel zichtbare opbrengsten’ het devies. Ongezonde onderstromen krijgen een tactische en strategische behandeling die rust brengt. De verschillen in context, daar adequaat op reageren, dat is wat mijn werk maakt tot wat het is; prachtig. De volgende fundamentele vragen helpen me daarbij; ‘Welk probleem zijn we aan het oplossen?’ ‘Moeten we misschien terug naar de basis?’ en ‘Waarom doen we de dingen die we doen?’"

"Na een langer verblijf op een school wisselde ik een aantal keren van werkomgeving en dat werkte heel verfrissend. Ik twijfelde over de keuze als zelfstandige aan de slag gaan. Ondanks mijn besluitvaardige aard bleef ik een beetje ‘hangen’ in het nemen van deze beslissing. Totdat ik de vacature van Leadership Talents tegenkwam. De midlance-constructie is voor mij aantrekkelijk, omdat je vanuit een collegiale basis je opdracht op een school kan vervullen."

"Uiteraard kijk ik uit naar mijn eerste ontmoeting met mijn collega’s van Leadership Talents, een fijne samenwerking en dat er nog vele opdrachten mogen volgen!"

Overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!