icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 26/10/2022

Ervaringsleren via School at Sea: Leadership Talents sponsort en volgt Mila Smid

PlusTalent

Binnen onze werkzaamheden komen we vaak in aanraking met prachtige onderwijsinnovaties of -initiatieven. Deze keer spreken we met de 16-jarige Mila Smid. Zij is samen met 36 andere leerlingen op vrijdag 21 oktober vanuit Harlingen richting Tenerife vertrokken op driemaster de Thalassa. De vlag van Leadership Talents wappert vrolijk tussen de andere sponsoren die deze reis voor Mila mogelijk hebben gemaakt. Een reis waarin onderwijs, leren en ontwikkelen op een prachtige manier aan bod komen.

PlusTalent
Mila Smid

Wat is School at Sea?

School at Sea is een talentontwikkelingsprogramma waarbij een groep leerlingen op Tall Ship de Thalassa gedurende een half jaar naar de Cariben en weer terug zeilt. Gedurende de reis wordt gestopt op meerdere plekken voor excursies, expedities en uitwisselingen met lokale scholen.

De leerlingen leren zelf het schip te varen, en ondertussen maken ze hun eigen schoolwerk. Bij School at Sea ben je continu aan het ontwikkelen. Je vaart, kookt, plant je schoolwerk in, doet je proefwerken aan dek, stippelt expedities uit, evalueert, neemt leiding en werkt samen. Het is echt leren door te doen. Het gaat om nieuwe inzichten opdoen, over de wereld en jezelf.

Ervaringsleren: leren met een directe koppeling naar de praktijk

School at Sea draait om persoonlijke ontwikkeling. Om jongeren te helpen zich te ontwikkelen tot zelfbewuste mensen die beschikken over ruim voldoende kennis, vaardigheden en (zelf)inzicht om de wereld vol vertrouwen tegemoet te treden. Mensen die vanuit creativiteit en verantwoordelijkheid, samenwerking kunnen creëren en anderen kunnen inspireren.

School at Sea is ervan overtuigd dat je meer kunt dan je voor mogelijk houdt. Leerlingen worden daarom voortdurend uitgedaagd om uit hun comfortzone te treden en verstelt te staan van zichzelf. Het programma is gebaseerd op ervaringsleren: leren met een directe koppeling naar de praktijk. Fouten maken mag, want daar leer je van. Maar niet alle fouten hoef je te maken. School at Sea stimuleert je om te leren; door de juiste vragen te stellen voordat je iets gaat doen, door zelf oplossingen te vinden, door te doen, door te ervaren en door te onderzoeken.

Leadership Talents volgt vanuit onze professionele interesse alle manieren van (flexibel, contextrijk) leren om ons heen. We vinden het dan ook boeiend om van dichtbij een leerling te volgen die meedoet aan School at Sea. Natuurlijk worden de leerlingen niet zomaar in het diepe gegooid. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid ontwikkel je stap voor stap. Die stapsgewijze groei komt terug in alles wat ze doen. In de voorbereiding, bij het Fundraising Traject, tijdens de selectie en zeker ook aan boord. Na afloop van de reis is iedere deelnemer enorm gegroeid.

Mobieltjes inleveren

Contact met het thuisfront is spaarzaam. Aangezien er aan boord niet of nauwelijks internet is, levert iedereen zijn mobieltjes in. Daarbij moeten de leerlingen bij de les blijven tijdens het wachtlopen, koken of schoolwerk. Verrassend (of niet) is dat de leerlingen die terugkomen van eerdere School at Sea-reizen dat als een van de grootste pluspunten van de reis vinden. Het geeft veel rust maar vooral ook goede en lange gesprekken, er is meer echte aandacht voor elkaar, de omgeving en het werk dat verzet moet worden.

PlusTalent

Plasticsoep

Mila heeft ook nog een bijzonder doel: aandacht besteden aan het plasticsoep-probleem. Door verslag te doen van haar bevindingen, hoopt ze kinderen in Nederland bewust te maken van dit probleem. "Ik heb foto's gezien van rivieren en zeeën vol met plastic. En dat komt deels door ons. Dat vind ik heel erg." Als ze terug is van haar reis, gaat ze daarom voorlichting geven op scholen.

Spannend en gaaf

Ondertussen worden de laatste voorbereidingen aan boord getroffen. Honderden blikken, zakken meel en een hele koe worden op alle lege plekken aan boord gestouwd. Fruit wordt in netten gehangen. "Ik vind het heel spannend", zegt Mila. "Ik weet niet zo goed wat ik me erbij moet voorstellen. Maar het lijkt me gewoon heel erg gaaf. Dus ik heb er vooral erg veel zin in."

Wij wensen Mila en de anderen een behouden vaart, goede reis en veel leerervaringen toe. Je kunt Mila zelf ook volgen op Instagram: mila.at.sea of schoolatsea.

Overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!