icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 21/04/2022

“Een interim-manager is een verrijking voor opdrachtgevers”

Plustalent

Machiel van de Laar is Interim-manager bij Leadership Talents. Hij heeft net een nieuwe opdracht aangenomen en is druk bezig met het leren kennen van zijn nieuwe werkplek. Vandaag vertelt hij over de inzet van een Interim-manager: “Het kostenplaatje van een interim-manager staat nooit ter discussie.”

“Feeling krijgen met de inhoud van de opdracht”

"De geboren en getogen Groninger is net begonnen aan een nieuwe interim opdracht aan de Hogeschool Utrecht. Hoewel iedere interim opdracht anders is, verkent hij de locatie en het team altijd op dezelfde manier: “Wat ik altijd als eerste doe, is kennismaken met iedereen. Snel met mensen in contact komen en de teamleden én studenten leren kennen. Door het gesprek aan te gaan met studenten krijg ik feeling met de inhoud van de opdracht én de locatie.”

Dynamisch op de werkvloer

Dat klinkt alsof een groot deel van jouw interim opdrachten draait om communicatie. Is dit een eigenschap die elke interim-manager van Leadership Talents moet bezitten? “Absoluut. Al onze opdrachten draaien om leiderschap in het onderwijs, dus daar is goed communiceren cruciaal. De opdrachtgever is vaak de directeur van een college of een instituut en die schrijft een opdracht uit voor een bepaalde tijd. Tijdelijk een expert inhuren om op de tent te passen, dat is mijn optiek geen opdracht voor een interim-manager van Leadership Talents. Er zit altijd een extra dimensie aan zo’n opdracht, zoals de wens om een kwaliteitsslag te maken, een reorganisatie of voorbereiding op een accreditatietraject.”

En wat zijn dan jouw taken op de werkvloer, naast het communicatieve stuk? “Als interim-manager breng ik eerst in beeld hoe de organisatie eruit ziet, wat voor cultuur er heerst en wat de ambities zijn. Ik kijk hoe we mensen in hun kracht kunnen zetten en hoe we de afgekaderde opdracht kunnen vormgeven. Er is altijd wel sprake van een veranderingsproces, of het nu om teamversterking of onderwijsvernieuwing gaat.”

De toegevoegde waarde van een interim-manager

“Eigenlijk zou je dit aan de opdrachtgever moeten vragen, maar dit is wat ik terugkrijg. Doordat de experts van Leadership Talents veel ervaring hebben, kunnen ze snel binden en van daaruit efficiënt handelen. We krijgen natuurlijk bij de briefing wel de kaders van de opdracht te horen, maar veelal blijkt tijdens het project dat deze nogal eens herzien moet worden. Soms verdient de probleemstelling aanscherping of verdieping en veel ervaring in het onderwijs helpt de interim-managers om hier vlot in te handelen.”

Machiel spreekt vol overtuiging verder: “Hiervoor werkte ik voor Hogeschool Rotterdam met diverse systemen, die ik bij mijn huidige opdrachtgever ook weer gebruik. Het is echt wel een pre als je die kennis al in huis hebt. Maar waar ik hiervoor actief was bij de bachelor Medische Hulpverlening, ben ik nu geplaatst bij Technische Bedrijfskunde. Het is en blijft dus een uitdagende leerschool, ook voor ons.”

Het kostenplaatje

Ik begrijp dat het voor opdrachtgevers aantrekkelijk is om zo’n doorgewinterde expert in te huren, maar daar hangt vanzelfsprekend een prijskaartje aan. Hoe verdien jij jezelf terug? “Het feit dat ik nu vier jaar lang actief ben bij Leadership Talents en nog geen moment zonder werk heb gezeten, is denk ik al veelzeggend. Ik heb net afscheid genomen van mijn voormalig opdrachtgever en opnieuw werd wel weer duidelijk dat het imago van ‘dure jongen, snel handelen en weer weg’ niet overeenkomt met de realiteit. Ze konden mijn snelle adaptatie aan de situatie noemenswaardig en vonden het fijn dat ik op heldere wijze, met humor, het project heb kunnen volbrengen.”

Dat klinkt lovenswaardig. Zijn dit eigenschappen die alle interimmers van Leadership Talents met zich meedragen? “Ja, we zetten ons gezamenlijk in om de kwaliteit hoog te houden. Op deze manier wordt de naam van het bedrijf direct geassocieerd met kwaliteit. Je kunt als opdrachtgever iemand werven met de eigenschappen die je graag terugziet, maar je weet uiteindelijk pas ná het wervingsproces wat voor vlees je in de kuip hebt. Door iemand van Leadership Talents in te zetten ben je verzekerd van kwaliteit en jarenlange ervaring in het onderwijs. Het feit dat we als relatieve buitenstaander ook even de ‘externe pet’ kunnen opzetten, wordt eveneens als een verrijking ervaren. Kortom, de kwaliteit heeft zoveel meerwaarde, dat het kostenplaatje nooit ter discussie staat.”

Overzicht nieuws
Machiel van de Laar
Machiel van de Laar /
Interim-manager

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!