icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Interview

“Ik heb de afwisseling in opdrachten, maar óók de verbondenheid met collega’s"

TriamFloat

Brechtje van Driel werkt ruim zes jaar als L&D expert bij L&D Talents. In die tijd deed ze uitdagende interim opdrachten bij onder meer NS, Schiphol, Rijkswaterstaat, de Luchtverkeersleiding en bij Eneco. En precies dat, het telkens in een andere keuken mogen kijken, vindt Brechtje zo leuk aan het werken als midlancer.

Brechtje van Driel
Brechtje van Driel /
L&D expert

“De interim opdrachten die ik doe, zijn steeds anders, maar wel altijd op het gebied van learning en development. Ik ben redelijk ervaren, dus meestal word ik ingezet in de rol van projectmanager of projectleider. Mijn opdrachten gaan altijd om de ontwikkeling van mensen. Dat varieert van het schrijven van een adviesrapport tot het ontwikkelen van een meerdaagse opleiding of het uitwerken van leerpaden. Maar ook bijvoorbeeld een reorganisatie waarbij mensen van functie moeten veranderen en daarom nieuwe competenties nodig hebben.”

Waar komt die passie voor learning & development vandaan?

“Ik vind het heel belangrijk dat je je als mens blijft ontwikkelen. Je hoeft niet per sé hoger in de boom te komen, maar je moet jezelf blijven ontwikkelen in de dingen die je doet. Dat kan verticaal, maar net zo goed horizontaal. Dat wil ik zelf graag, maar ik gun anderen ook dat ze die mogelijkheden krijgen. Door het leren in een organisatie goed te positioneren en mooie programma’s te maken, kunnen mensen doorgroeien. Zo wil ik een leerklimaat creëren waarin mensen zich kunnen blijven ontwikkelen en dit vooral ook zelf willen.”

Waarom zou elke organisatie aandacht moeten besteden aan L&D?

“Leren is gewoon heel belangrijk. De wereld buiten verandert snel, er zijn heel veel vacatures, veel mensen hebben de banen voor het uitkiezen. Door mensen de kans te geven om zich te ontwikkelen, kun je ze ook binden en boeien. Leren en ontwikkelen is daarmee ook een instrument om personeel binnen te halen en te houden.”

Wat is jouw eigen achtergrond?

“Ik heb eerst klinische psychologie gestudeerd. Ik zou therapeut worden, maar dat heb ik nooit gedaan, haha! Ik ontdekte al snel dat ik eigenlijk wat wilde met leren en ontwikkelen, iets in de HR-hoek. Ik kwam bij een organisatie terecht waar ik mocht trainen en mensen mocht begeleiden in hun leerproces. Dat vond ik superinteressant, maar ik vond ook dat ik daar nog te weinig bagage voor had. Daarom ben ik toen ook nog opleidingskunde gaan studeren.”

En hoe kwam je toen bij L&D Talents terecht?

“Na mijn tweede studie heb ik me 7,5 jaar bij de politie beziggehouden met allerlei opleiding- en ontwikkelvraagstukken. Heel erg leuk, maar op een gegeven moment wordt het tijd voor wat nieuws. Ik houd van afwisseling, dus daarom heb ik voor L&D Talents gekozen. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe dingen gaan bij andere organisaties en hier kom ik elke keer weer ergens anders terecht. Ik mag steeds een kijkje in een andere keuken nemen en organisaties helpen om verder te komen. Ik vind het heel mooi om te zien hoe trots mensen kunnen zijn op hun werk. Binnen elke organisatie heeft leren een andere plek, het is superleuk om dat te zien en daar zelf ook weer van te leren.”

Wat is het lastigste onderdeel van je werk?

“Het is elke keer weer een uitdaging om een organisatie te leren kennen, te zien hoe de hazen lopen en het speelveld in kaart te brengen. Dat is de eerste paar weken altijd even aankijken. Het wordt wel steeds makkelijker. Ik weet inmiddels dat het altijd goed komt. Het is ook juist leuk om elke keer opnieuw te beginnen en te bouwen aan een organisatie.”

Wat wil je opleveren aan het eind van een opdracht?

“Aan het eind van een opdracht wil ik vooral een tevreden opdrachtgever hebben. En bij voorkeur een succesvol afgeronde opdracht. Soms is dat niet het geval, dan kan de conclusie bijvoorbeeld zijn dat de tijd nog niet rijp is om een programma neer te zetten. Dan is de opdracht niet afgerond zoals in eerste instantie verwacht of bedoeld, maar heeft de opdrachtgever wel duidelijkheid.”

Welke opdracht hoop je nog te krijgen?

“Ik heb al complete leerlijnen en programma’s opgezet, maar ik zou graag een keer van begin tot eind het leren opzetten bij een organisatie waarbij het leren nog helemaal in de kinderschoenen staat. Een hele nieuwe afdeling daarvoor creëren en dit alles tot bloei laten komen.”

En zal dat bij L&D Talents zijn?

“Wat mij betreft wel, ik heb het hier nog uitstekend naar mijn zin! L&D Talents is een heel leuk bedrijf om voor te werken. Je zit op opdrachten bij klanten, maar ik heb ook veel contact met collega’s intern. Er is onderling heel veel uitwisseling van kennis. Ik kan altijd wel bij iemand terecht met vragen of om te sparren. Als een klant aan mij vraagt of ik iets al eerder heb gedaan, is dat niet altijd het geval, maar er is altijd wel een collega die wél die specifieke ervaring heeft. Bij L&D Talents heb ik de voordelen van afwisseling en vrijheid, maar ook de verbondenheid met collega’s intern.”

Bekijk ook onze video over midlancen bij L&D Talents (tijdens de opnamens heette L&D Talents nog TriamFloat)

Is midlancen ook iets voor jou?

Lees meer over het midlance model
Brechtje van Driel
Brechtje van Driel /
L&D expert

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!