icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 21/04/2022

Expert Arno de Groot over BI-testen: “Het is zo lekker complex”

QoppoConsult

Arno de Groot is BI-tester en werkt al zo’n tien jaar voor IT Test Talents. In die tijd werkte hij al aan verschillende, grote opdrachten. Zijn voorkeur gaat uit naar uitdagende interim opdrachten waarmee hij veel impact kan maken. Maar wat is BI-testen precies, en wat vindt Arno er zo leuk aan? Hij vertelt ons er alles over.

Wat is BI-testen?

Een bedrijf heeft verschillende systemen die belangrijke stukjes informatie bevatten. Deze systemen slaan gegevens op en verwerken ze. Dit doen ze allemaal op een andere manier. Alle bedrijfssystemen zijn een bron voor een BI-systeem. 

Als je die gegevens van het hele bedrijf overzichtelijk wilt krijgen, moeten al die gegevens eruit gehaald worden en uniform samengevoegd worden. Je moet daarbij ook weten hoe het in het verleden is geweest, en welke gebeurtenissen zich hebben voorgedaan. Want op basis van deze gegevens worden belangrijke bedrijfsbeslissingen genomen. 

Aan de hand van al deze BI-systemen komt het BI-testen tot stand. Arno legt het volgende uit over BI-testen: “Het is alle data uit verschillende systemen correct samenvoegen, zodat het op een snelle, adequate en uniforme manier toegankelijk is voor de gebruiker.”  

Welke skills moet je bezitten?

Goede BI-testers moeten een hele set belangrijke skills bezitten. Ze moeten sociaal sterk zijn en goed kunnen communiceren met de gebruikers, managers, maar ook de mensen op de werkvloer. Maar ze moeten ook zodanig technisch onderlegd zijn dat ze kunnen overleggen met de ontwikkelaars van het BI-systeem, en met de beheerders van alle verschillende bronsystemen. Verder moeten ze de hele BI-keten kunnen overzien, en in debt weten welk risico waar zit, en wat de unieke risico’s per branche zijn.  

Het is hersenkrakend, breed, en je hebt er een unieke set van skills voor nodig
Arno de Groot / IT Test Talents

Wat vind je zo leuk aan BI-testen?

Vanwege de bijzondere set aan skills en het complexe werk, is BI-testen iets wat je moet liggen. Voor Arno is BI-testen een interessante uitdaging. “De hele samenkomst van verschillende skills vind ik het mooiste – dat maakt BI-testen zo lekker complex. Je moet goed kunnen communiceren met mensen, goed met techniek overweg kunnen, complexe systemen kunnen doorzien en een steile leercurve hebben.” 

Arno is iemand die het BI-testen goed in de vingers heeft, maar het tegelijkertijd goed kan uitdragen. “Ik luister, kijk goed hoe het team in elkaar zit, hoe het zich ontwikkelt en hoe volwassen het team is in z’n ontwikkelproces. Als het nog ontwikkelt is in de steentijd, kan ik er geen 21e-eeuwse test tegenaan gooien. Dan beklijft het echt niet. Ik moet mijn testaanpak zo schrijven dat het klopt tussen de oren van de ontwikkelaars – het moet aankomen, en begrijpbaar en behapbaar zijn. Wat voor publiek heb ik tegenover me? Moet ik mijn verhaal aanpassen? Hoe zorg ik ervoor dat ze zich gehoord voelen? Je hebt er echt sociale skills voor nodig.” 

Hoe ben je ooit bij IT Test Talents terechtgekomen?

Arno werkt al flink wat jaren als BI-tester. Bij IT Test Talents heeft hij het naar zijn zin. Hoe is hij ooit bij ons terechtgekomen? “Ik werkte voor een grote IT-organisatie en was op zoek naar iets anders. Maar ik wilde niet zomaar in het rond solliciteren. Ik had daarom een andere aanpak. Via mijn werk kwam ik veel met mensen van andere bedrijven in contact. Ik besloot te kijken naar de mensen die al wat langer bij een bedrijf zaten. Deze zijn representatief voor de cultuur van het bedrijf. Als die persoon mij bevalt, dacht ik, dan bevalt de cultuur van het bedrijf waarschijnlijk ook. 

Tijdens een interim opdracht kwam ik iemand tegen die bij DataDolphins werkte ,één van de andere bedrijven van House of Talents. Ik wist wat voor ontwikkelaar hij was en ik voelde me verbonden. We raakten aan de praat en hij vertelde me over het midlancen, de vrijheden, wat voor mentaliteit er heerste op zijn werk, maar ook dat het allemaal seniors waren. Ik vroeg hem: ‘Als ik mijn cv aan jou geef, komt hij dan op de juiste plek terecht?’ Hij zei ja. Een week later had ik een gesprek met Arjo Miedema (Executive Business Manager IT Test Talents).”   

Arno is na al die tijd nog steeds heel enthousiast. Niet alleen over zijn vak, maar ook over IT Test Talents: “De bedrijfscultuur is fijn. Daarnaast zijn ze actief bezig met het plathouden van de organisatie, dat waardeer ik heel erg. Zoals ik het nu zie, blijf ik expert en BI-tester tot mijn pensioen.” 

Hoe word je eigenlijk BI-tester?

Steeds meer organisaties zien het belang van BI-testen in. Er is dan ook steeds meer vraag naar goede BI-testers. Ben je al tester en lijkt het je wel wat? Dan kun je je omscholen tot BI-tester. We noemden net al wat belangrijke skills die je ervoor nodig hebt: communicatieve vaardigheden, een goede leercurve en een gezonde interesse in en kijk op het gehele BI-proces. “Daarnaast heb je natuurlijk de juiste kennis nodig: SQL is de basis voor elke BI-tester. Ook moet je weten hoe een BI-systeem moet worden opgebouwd. Dat, samen met een grondige kennis van Risc-based-testing, zorgt ervoor dat je de juiste testen voor de juiste plek in het systeem kunt opzetten,” vult Arno aan. 

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld als BI-tester, of ben je als opdrachtgever juist op zoek naar een BI-tester in jouw organisatie en wil je meer weten? Neem contact met ons op, we helpen je graag! 

overzicht nieuws
QoppoConsult
Arno de Groot /
Testexpert

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!