icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents

Toby Nijman over de top-5 Java-trends van dit moment

toby

De IT innoveert in duizelingwekkend tempo en is misschien wel de meest dynamische beroepssector op aarde. Ook binnen de wereld van Java zijn continu nieuwe ontwikkelingen gaande. Software Engineer Toby Nijman van Dev Talents kiest vijf trends van dit moment en geeft zijn visie daarop.

Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

Trend 1: Kotlin als alternatief voor Java

“Java is als programmeertaal  en –platform nog altijd de norm, maar een paar concurrenten rammelen steeds nadrukkelijker op de poort. Kotlin ontwikkelt zich momenteel als een van de meest serieuze alternatieven voor Java en wordt steeds vaker gebruikt. Dat is niet voor niets: Kotlin lijkt heel erg op Java, maar is gebruiksvriendelijker, heeft een syntax die veel developers als intuïtiever ervaren en is qua ontwikkeltijd vaak sneller. Java is langzaam aan het vernieuwen, echter omdat Kotlin een nieuwere taal is bevat deze een hoop nieuwe technieken. In vacatures wordt ook steeds vaker gevraagd om kennis van Kotlin, een teken dat het steeds serieuzer wordt genomen.”

“Voordeel is dat Java en Kotlin naast elkaar en zelfs met elkaar zijn te gebruiken. Dat maakt het aantrekkelijker om over te stappen, aangezien de bestaande Java-structuur meestal gewoon kan blijven bestaan. Overigens geloof ik niet dat het einde van Java nu nabij is. Java is en blijft een robuust en betrouwbaar platform dat diep is geworteld in de IT en nog altijd de voorkeur heeft van veel developers. Bovendien is ook Java de laatste tijd sneller aan het vernieuwen. Ik denk dat Kotlin zich zal ontwikkelen als volwaardig platform, naast Java.”
 

Hoe speelt Dev Talents in op deze trend?
“De stap van Java naar Kotlin is niet groot, dus de meeste Java-developers zullen zich Kotlin snel eigen maken. Dev Talents biedt niettemin officiële Kotlin-trainingen aan. Daardoor kan Dev Talents al over een aantal Kotlin-experts beschikken.“
 

Trend 2: Grote organisaties bestormen de cloud

“De cloud is op zichzelf natuurlijk geen nieuw fenomeen. De actuele ontwikkeling is dat ook de grote organisaties hun applicaties in sneltreinvaart aan het migreren zijn naar de cloud. Vooral de grote en data-kwetsbare bedrijven hebben eerst de kat uit de boom gekeken.  Nu de cloud zich heeft bewezen als stabiel en veilig alternatief, stappen multinationals, banken en (semi-)overheidsorganisaties massaal over. De voordelen van de cloud zijn duidelijk: kostenefficiënter, makkelijk schaalbaar, stabieler en sneller. Nadelen van de cloud, zoals netwerk- en provider-afhankelijkheid,  wegen daar inmiddels niet meer tegenop. Een meerderheid van onze Java-experts werkt momenteel aan projecten die op de een of andere manier te maken hebben met migratie naar de cloud.”
 

Hoe speelt Dev Talents in op deze trend?
“Dev Talents biedt zijn midlancers voordelige trainingen en bijscholingscursussen aan waardoor onze midlancers helemaal up to date zijn op het gebied van cloud-IT. Ik heb zelf pas geleden nog opfristrainingen gevolgd voor Kubernetes en Azure. Ook kunnen midlancers bij Dev Talents op eigen initiatief een cursus of training aandragen. Als er breder behoefte aan blijkt te bestaan, kan Dev Talents groter inkopen waardoor de kosten voor de midlancers lager uitpakken.”
 

Trend 3: Concurrentie voor Spring

“Lange tijd was het Spring-framework onaantastbaar. Het bestaat al lang en wordt vaak als de standaard gezien. Dat is aan het veranderen. Sinds kort zijn er namelijk een paar serieuze mogelijkheden bijgekomen voor Java-frameworks. Een framework dat langzaam aan terein wint is Quarkus, een Java-framework dat integratie met Kubernetes als uitgangspunt heeft en functioneert met componenten als GraalVM en OpenJDK HotSpot. Wat mij betreft was de tijd er rijp voor. Spring is niet slecht, maar heeft wel een paar nadelen zoals de grootte en de vele dependencies. Applicaties met een Quarkus-framework zijn vaak kleiner, sneller en gebruiken minder data. Net als bij Java, verwacht ik ook hier niet dat Spring verdwijnt als gevolg van de opkomende framwork-concurrenten zoals Quarkus. Spring is groot, er is ontzettend veel informatie over te vinden en het werkt stabiel. Ik denk dat je per interim opdracht en applicatie moet afwegen welk framework het beste aansluit bij de eisen. Het is wel goed dat er nu alternatieven beschikbaar zijn die in specifieke gevallen beter voldoen dan Spring.“
 

Hoe speelt Dev Talents in op deze trend?
“Als Java-specialisten zijn wij van nature geïnteresseerd in dit soort nieuwe ontwikkelingen. Samen met Dev Talents zorgen we ervoor dat we de kennis en skills in huis hebben waar de markt om vraagt of bij gebaat is!”
 

Trend 4: DevOps wint snel terrein

“DevOps is een werkwijze in de IT die sterk in opkomst is en waarmee ook de Java-specialist steeds vaker te maken heeft. DevOps voorziet in een naadloze samenwerking tussen mensen, technologie en processen. Traditioneel gebeurde de ontwikkeling en het beheer van software gescheiden, maar binnen DevOps worden die activiteiten samengevoegd. De verschillende IT-vakonderdelen moeten veel nauwer samenwerken in goed gestroomlijnde processen. Daardoor krijg je steeds vaker te maken met DevOps teams die een grote verscheidenheid aan experts kennen: developers, onderhoudsspecialisten, testers en dataspecialisten. Zulke teams zijn flexibeler en kunnen vaak sneller werken. DevOps betekent tegelijkertijd dat de teamleden over bredere kennis moeten beschikken dan voorheen en vakgebied-overstijgend moet kunnen denken en handelen. Ook vraagt DevOps meer van de verschillende teamleden op het vlak van communicatie, planning en leidinggeven.”
 

Hoe speelt Dev Talents in op deze trend?
“Midlancers bij Dev Talents volgen trainingen op het gebied van DevOps. Met name trainingen in Azure DevOps zijn gewild. Daarnaast delen we onderling veel kennis over het omgaan met de technische consequenties van DevOps.”
 

Trend 5: Soft-skills als onderdeel van het vak

“Soft-skills en IT vormen van oudsher een nogal stroef huwelijk. Maar dat is nu echt aan het veranderen, ook binnen software-development. Vakgebieden die voorheen als losse eilandjes fungeerden, moeten steeds vaker samenwerken binnen één team. De populaire DevOps-benadering heeft daar zeker ook invloed op. Het is meer dan ooit van belang dat de technische mensen kunnen communiceren met andere collega’s en het technische stuk begrijpelijk kunnen uitleggen. Ook leidinggeven en planning en organisatie zijn steeds vaker onderdeel van het pakket aan werkzaamheden dat een Java-specialist op z’n bord krijgt. Deze trend rondom soft-skills geldt trouwens niet alleen voor de Java-wereld, maar is IT-breed aan de gang.”
 

Hoe speelt Dev Talents in op deze trend?
“Dev Talents hecht veel waarde aan het ontwikkelen en verbeteren van soft-skills, zoals leidinggeven en communiceren. De belangrijkste reden daarvoor is dat het essentieel is voor het uitvoeren van interim opdrachten. Daarnaast is het voor het imago van zowel Dev Talents als de expert zelf belangrijk dat midlancers zich op een positieve manier laten zien bij opdrachtgevers en dat kan via goed ontwikkelde soft-skills. Dev Talents heeft dan ook veel te bieden als het gaat om trainingen en opleidingen op het gebied van soft-sills.”

Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?