icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents
Nieuws Microsoft development 14/03/2022

“Politiek en programmeren liggen dicht bij elkaar”

Foto Bastiaan

Bastiaan Malotaux combineerde tot voor kort een baan in de ICT met gemeentelijke politiek. Hij was acht jaar fractievoorzitter van het CDA in Almere en tegelijkertijd fulltime actief als developer. Onder meer vanwege zijn gezin met jonge kinderen besloot hij om de politiek gedag te zeggen en vanaf 1 april een nieuwe uitdaging aan te gaan bij Dev Talents. ”Politiek en programmeren liggen dicht bij elkaar.”

Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise

“Als je kinderen krijgt, wordt alles anders”, constateert Bastiaan. “Ik ben een politiek dier, hou van de debatten en de reuring tijdens spannende vergaderingen. Maar met twee jonge kids van 3,5 en 1 jaar oud was het raadswerk niet langer te combineren met mijn baan. Bovendien vind ik dat je als politicus niet te lang op je plek moet blijven zitten.”

Fractievoorzitter CDA

Liefde voor het debat dreef Bastiaan tijdens de studententijd richting politiek. Tijdens zijn studie Rechten aan de Vrije Universiteit werd hij actief bij het CDA. In 2006 werd hij fractie-assistent bij die partij in zijn woonplaats Almere en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 werd hij door de fractie als lijsttrekker gekozen.

Kunstzinnige portretten

Op professioneel vlak had hij intussen kennisgemaakt met het vak van zelfstandig portretfotograaf met eigen studio. “Het klinkt misschien logischer om na het afronden van een studie Rechten als jurist aan de slag te gaan, maar ik denk niet op die manier. Ik doe wat ik leuk vind. Fotograferen was mijn grote hobby en ik wilde kijken of ik er mijn beroep van kon maken.” De fotostudio werd geen doorslaand succes. “Ik wilde vooral kunstzinnige portretten maken, terwijl de meeste opdrachtgevers vroegen om een pasfoto voor hun rijbewijs”, blikt Bastiaan grinnikend terug. “Dus de uitdaging was er snel af en ik sloeg een andere richting in.”

Linux-man

Die andere richting werd de ICT. Hij kon via een detacheringsbureau een betaald traineeship doen als software-tester en besloot toe te happen. Helemaal uit het niets kwam die beslissing niet. “Mijn vader heeft altijd als software engineer gewerkt en was een diehard Linux-man. Windows kwam er bij ons thuis echt niet in. Dus als ik als kind een computerspelletje wilde spelen, moest ik dat maar zelf regelen. Hij gaf me een boek over programmeren in C en wenste me succes. Dat programmeren lukte op een gegeven moment best aardig. Zo is de affiniteit met ICT ontstaan.”

Ontwikkelrol

Na afronding van de traineeship, werd Bastiaan gedetacheerd bij Stater, een hypothecaire dienstverlener in Amersfoort. Hij kwam als tester in een team dat maatwerk-software ontwikkelt voor hypotheekportefeuilles. Zijn nieuwsgierige aard zorgde ervoor dat hij na het testen steeds vaker zelf bugs ging oplossen. “Ik merkte dat ik de codes interessant vond. Aanvankelijk was het een doolhof, maar gaandeweg werd ik er steeds handiger in. Ik pakte steeds vaker de ontwikkelrol.” Dat ging hem zo goed af dat Stater hem in 2017 in vaste dienst nam als developer.

Meer ruimte

Het raadswerk deed hij ondertussen vooral in de avonduren en de weekends. “Dat kostte me zo’n twintig uur werk per week, bovenop de veertig uur als developer. Na de geboorte van onze eerste besloot ik dat ik er niet nog eens vier jaar aan vast zou plakken.” Afscheid nemen van de politiek betekent voor Bastiaan niet alleen maar meer vrije uren. “Raadswerk is geweldig om te doen, maar vraagt ook mentaal veel van je. Er ontstaat nu ook meer ruimte in mijn hoofd, meer energie voor nieuwe uitdagingen.”

Nieuwe uitdaging

Eén van die nieuwe uitdagingen is een andere baan naast zijn vaste functie bij Stater. Per 1 april treedt Bastiaan als - fulltime - midlancer in dienst bij Dev Talents. Bastiaan: “ Ik voel aan alles dat Dev Talents bij mij past. Ze zijn eerlijk, rechtdoorzee en transparant. De bedrijfscultuur is er een van eigen verantwoordelijkheid, pro-actief meedenken met de organisatie en vrijheid om datgene te doen wat bij je past. Bij die waarden voel ik me helemaal thuis.”

Heldere taal en code

Hij vervolgt:  “Toekomstplannen op de lange termijn passen niet zo bij me. Steeds beter en efficiënter programmeren is wel iets waarin ik mij de komende jaren verder in wil ontwikkelen. Politiek en programmeren liggen trouwens dichter bij elkaar dan je zou denken. Als raadslid leer je om een dik pak met informatie snel te doorgronden, de kern eruit te halen en een afgewogen besluit te nemen over de beste oplossing. Je probeert als politicus ingewikkelde dingen terug te brengen tot de kern en duidelijk uit te leggen aan de buitenwereld. Bij programmeren  werkt het in principe net zo; je brengt jouw ideeën alleen niet over via woorden maar via code. En waar het in de politiek belangrijk is om heldere taal te spreken, maken bij programmeren heldere codes het verschil.”

Overzicht nieuws
Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise
EportaConsult
Bastiaan Malotaux /
Senior .NET developer

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?