icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Project and Change Talents
Nieuws 06/02/2024

"Als PMO'er sta ik net zo graag met mijn voeten in de klei als ik van buitenaf adviseer"

Michelle Peneder PMO Expert Project & Change Talents

1 maart start Michelle Peneder als PMO Expert (Project Management Officer) bij Project & Change Talents. Als ervaren projectondersteuner weet ze als geen ander hoe ze om moet gaan met stakeholdermanagement. “Ik neem mensen mee en maak inzichtelijk wat we doen in een project.”

Michelle studeerde Psychologie, met afstudeerrichting Mediapsychologie, maar ging na haar afstuderen een andere richting op. Van een interactief communicatiebureau ging ze naar organisatieadvies en belandde uiteindelijk als PMO’er bij de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Onderdeel van verandertrajecten

Als PMO’er maak je vaak deel uit van een verandertraject en dat is precies wat Michelle zo leuk vindt aan haar vak. “Niet iedereen ervaart verandering als een verbetering. Mensen meenemen in die verandering is dan cruciaal. Ik zie het als een uitdaging om de essentiële onderdelen van een project, zoals verantwoording en budgettering, van de grond te krijgen en bruikbaar te maken voor iedereen die met het project te maken heeft.”

Flexibele toolbox

“Ik bekijk pragmatisch wat een organisatie nodig heeft. Je kunt met een hele toolbox op pad gaan, maar in de praktijk is het niet handig om alle tools klakkeloos te implementeren. Je moet daarin focus aanbrengen en met de gebruikers bepalen waar ze behoefte aan hebben.”

Als voorbeeld geeft Michelle een programma van de NS waar ze bij betrokken was. “Binnen de projecten zorgden we voor de juiste bedrijfsmiddelen voor de nieuwe treinen bij de NS. De doelen van de verschillende projectfases waren echter niet voor iedereen even duidelijk. Ik heb dat inzichtelijk gemaakt, waardoor de mensen beter wisten waar ze zich bevonden binnen het project, maar ook binnen het overkoepelende programma waar hun project onder viel.”

Diversiteit in opdrachten dankzij Midlancen

Bij Project & Change Talents kan Michelle nu op interim basis werken. “Ik merk dat ik behoefte heb aan iets nieuws als ik twee of drie jaar in eenzelfde omgeving heb gewerkt. Het is ook verstandig om bij veranderingstrajecten na verloop van tijd weer weg te gaan. Niet iedereen omarmt verbetertrajecten en dat kan wrijving veroorzaken. Dan komt een externe adviseur vaak beter tot zijn recht dan een interne adviseur.”

Project & Change Talents geeft haar die mogelijkheid. “De snelheid in contact en stappen zetten, maar ook de hartelijkheid en warmte die ik ervaarde bij de kennismaking, sprak me aan. En natuurlijk het Midlancen. Je hebt de flexibiliteit van verschillende opdrachtgevers, maar hoeft niet aan de slag als zzp’er. Project & Change Talents zoekt opdrachten en ik heb een financieel vangnet, wat ik belangrijk vind.”

Voeten in de klei

“What you see is what you get”, beëindigt Michelle. “Ik zie mezelf als een adviseur die van buitenaf probeert een organisatie te verbeteren. Die soms met de voeten in de klei gaat staan en soms buiten de put staat om van daaruit aan te geven wat er moet gebeuren. Ik wil het voor organisaties oprecht beter maken. Ik hoop dat ik dat kan doen in mijn toekomstige opdrachten.”

Overzicht nieuws

Benieuwd wat onze experts voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!