icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 26/08/2020

Maak kennis met onze interim-manager Erik Pastors

Erik

We vroegen Erik Pastors, interim-manager bij Leadership Talents, om kort iets over zichzelf en zijn achtergrond met ons te delen.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Erik Pastors, onlangs 60 jaar geworden. Ik heb een relatie met Marianne, twee volwassen kinderen, Silvian (32 jaar) en Sanderijn (bijna 30 jaar) en sinds vorig jaar maart een kleinzoon Benja. Ik woon in Warnsveld, een mooi klein dorp binnen de gemeente Zutphen, op de grens van de Achterhoek en de Veluwe. Ik geniet dagelijks van de natuur, rust en ruimte in deze omgeving.

Ik ben mijn loopbaan begonnen in de jeugdzorg, daarna de overstap gemaakt naar het (hoger) onderwijs en werk nu ruim twintig jaar als organisatieadviseur en interimmanager, de eerste jaren vooral binnen de zorg en nu al zo’n vijftien jaar binnen het onderwijs. Ik heb ervaring binnen het HBO, MBO en (V)SO. Naast een bacheloropleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en de masteropleiding Change Management heb ik een groot aantal cursussen en trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Ik houd van buiten in de natuur zijn, wandel veel en loop regelmatig hard. Dit buiten zijn geeft mij ontspanning en focus op het ‘hier en nu’. Verder lees ik fictie en non-fictie, kijk ik graag naar goede films, bezoek ik regelmatig een theater en/of concertzaal en besteed ik tijd aan bewuste ontwikkeling waarmee ik mijn innerlijke wereld, drijfveren en motieven onderzoek.

Waarom heb je passie voor je vakgebied?

Ik zeg heel vaak ‘onderwijs is mijn grote liefde’. Dat is bijna dertig jaar geleden geboren toen ik als docent begon op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het voorrecht om bij te mogen en kunnen dragen aan de ontwikkeling van jonge mensen en hen zien groeien en rijpen tot beginnend professional. Ik kijk nog steeds met warme gevoelens terug op mijn contacten en interacties met studenten waarin persoonlijke, professionele ontwikkeling centraal stond.

Na mijn docentschap heb ik een groot aantal leiderschapsrollen binnen het onderwijs vervuld. Ik voel me geroepen om ‘het onderwijs beter te maken’. In dat ‘beter maken van het onderwijs’ vind ik het werken met docententeams cruciaal. Ik geniet ervan om teams sterker te maken en hen uit te dagen om het beste onderwijs dat mogelijk is te ontwikkelen en te geven, zodat zij de beste voorbeelden voor hun studenten of leerlingen zijn.

Onderwijs zie ik als het hart van de maatschappij, hier worden kinderen en jongvolwassenen gevormd en leggen we de basis voor de toekomstige ontwikkeling van de samenleving. Daaraan bij mogen dragen is wat mij betreft het mooiste dat er is.

Waarom heb je gekozen voor Leadership Talents?

Na geruime tijd alleen als zelfstandige te hebben gewerkt, merkte ik steeds meer dat ik graag weer onderdeel van een groter geheel wilde zijn. Ik wil mijn kennis, ervaring en talent graag delen met anderen en in een breder verband bijdragen aan de ontwikkeling van het onderwijs. Vanuit die motivatie ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik mijn wens en verlangen zou kunnen realiseren. Zo kwam ik in contact met Leadership Talents en in mijn eerste gesprek met Lisette en Jorrit was er in mijn beleving meteen een klik, een gevoel van ‘hier zou ik op mijn plek kunnen zijn’. Dit gevoel werd in de verdere contacten versterkt en vervolgens was er in mij een heel natuurlijk ja om met Leadership Talents in zee te gaan. Voor mij was er direct een wederzijdse gedrevenheid en verbinding om er samen iets moois van te maken. Wat mij ook erg aanspreekt in Leadership Talents is de duidelijke keuze voor ‘senioriteit’, voor mensen die hun sporen hebben verdiend en vanuit die positie willen bijdragen aan de ontwikkeling van het onderwijs en de organisatie daarvan. Ik zie er naar uit om mijn toekomstige collega’s straks persoonlijk te leren kennen en om in verbinding met hen te werken aan het mooier maken van het onderwijs in ons land.

Wat is jouw motto?

Mooie vraag, glimlach. In mijn werk doe ik mijn best om twee principes leidend te laten zijn: leiderschap en verbinding. Leiderschap is voor mij ‘anderen inspireren tot actie door zelf het voorbeeld te zijn’. Of zoals Gandhi ooit zei: ‘wees de verandering die je in de wereld wil zien’. De inspiratie voor het creëren van verbinding put ik uit de Zuid-Afrikaanse filosofie Ubuntu wat vertaald kan worden als ‘ik ben omdat wij zijn’ of ‘een mens kan alleen mens zijn door anderen’. Beide aspecten zie ik als cruciaal voor succesvolle samenwerking en succesvol onderwijs. En aanvullend op deze meer inhoudelijke punten vind ik ‘plezier in wat je doet’, ‘humor en gezelligheid’ en ‘compassie en mededogen’ belangrijke elementen in samenwerken en samenleven.

Waar kijk je het meeste naar uit?

Ik kijk vooral uit naar een mooie en vruchtbare samenwerking. Het leren kennen van mijn nieuwe collega’s, het integreren binnen het bedrijf en uiteraard naar hele mooie, uitdagende opdrachten in het onderwijs. Ik hoop anderen te inspireren en door anderen geïnspireerd te raken en van ganser harte een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere uitbouw en het verdere succes van Leadership Talents.

Overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!