icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 15/10/2020

In gesprek met Leonie Heijkants, Vestigingsdirecteur Helicon MBO Tilburg

Leonie

Leadership Talents deelt graag de ervaringen en inzichten van haar klanten. Dit keer gingen we in gesprek met Leonie Heijkants, Vestigingsdirecteur Helicon MBO Tilburg.

Wat zie je als directeur de komende 6 maanden op je afkomen?

In deze coronatijd komt er extra veel werk op ons af om jongeren goed op te leiden. Ik maak me zorgen over de uitval van zowel studenten als docenten waardoor mogelijk te veel lessen gemist gaan worden. Hierdoor ontstaat nog meer werk voor docenten om de lessen zowel live als online te verzorgen. Ik hoop dan ook dat de onderwijsinspectie in deze periode coulant blijft en er geen extra werkdruk bijkomt in de vorm van het aanleveren van bewijslast van allerlei onderwijsprocessen.

Van welke ontwikkeling binnen jouw werkzaamheden word jij momenteel het meest enthousiast?

Van alle nieuwe dingen die op mijn pad komen. Ik denk graag na hoe we kansen kunnen inzetten naar goed groen onderwijs. Een voorbeeld hiervan is klimaatadaptatie, het wordt nu te heet of te nat in Nederland. Welke invloed heeft dat op onze leefomgeving en/of de stad?  En wat betekent dat voor het opleiden voor nieuwe banen, nieuwe beroepsgroepen, die hier ongetwijfeld uit ontstaan. Wij zullen bijvoorbeeld een ander type hovenier hiervoor moeten opleiden. De toekomst zit nú in de klas, hoe overtuig je hen van de kansrijkheid op dit ander type werk? Dat is een uitdaging. Soms betekent dit dan ook dat sommige modules van onderwijs beter aansluiten bij de doelgroep van 40-45 jaar in plaats van de jongere studenten. Om hier over na te denken, nieuw onderwijs te maken geeft mij erg veel energie.

Wanneer ga je op een werkdag met meer energie "naar huis" dan dat je kwam?

Als ik iets heb kunnen betekenen voor een student of collega's.

Hebben jullie scenario’s voor de periode na januari?

We hebben een viertal scenario’s bedacht:

  1. Het onderwijs wordt weer zoals voor de coronacrisis;
  2. Het huidige onderwijs blijft zoals het is;
  3. We gaan het aantal studenten in huis toch verder verminderen;
  4. Het zwartste scenario is dat al het onderwijs weer online gegeven gaat worden.

Wat het ook wordt, we zijn op alles voorbereid!

Hoe gaat het "nieuwe werken" in de groene sector er straks uitzien volgens jou?

Dit hangt erg van de signatuur van de opleiding af maar voor een groot deel van de groene MBO opleidingen zal dit hetzelfde blijven. Voor onze opleiding Stad & Mens zal het wel wat veranderen. Deze heeft nl. ook een adviescomponent en de sociale functie in dit beroepenveld is ook erg belangrijk. Dat zal wel wat anders worden.

Kijkend naar de nabije toekomst, wat zou jouw meest relevante advies zijn richting collega’s binnen het MBO?

Blijf vooral je gezonde verstand gebruiken, ook met betrekking tot de geldende richtlijnen. Wees hier creatief in maar houd vooral de gezondheid van je mensen in de gaten. En faciliteer je docenten optimaal. De communicatie richting studenten moet strak zijn, er is veel behoefte aan duidelijkheid in deze tijd.

Overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!