icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 01/10/2020

In gesprek met Berry Lodder, Directeur Sector Zorg & Welzijn, Aventus

Berry

Leadership Talents deelt graag de ervaringen en inzichten van haar klanten. Dit keer gingen we in gesprek met Berry Lodder, Directeur Sector Zorg & Welzijn, Aventus.

Wat zie je als directeur de komende 6 maanden op je afkomen?

Het meest belangrijk is dat we de continuïteit van goed onderwijs garanderen. Ons doel is nog steeds om de student klaar te stomen voor een rol in de maatschappij én voor zijn/haar beroep. Dat houden we steeds voor ogen. De kunst is om dat in de huidige omstandigheden, die veel van alle medewerkers vraagt, passend vorm te geven. Dit betekent dat vanwege de noodzakelijke online lesvormen, Blended Learning hoog op de agenda staat. Dit vraagt om nauw contact met zowel de student als het werkveld. We voeren nu om de paar maanden een enquête uit onder beide doelgroepen om te toetsen of we op de goede weg zijn. De roep om duidelijkheid is groot. Studenten hebben juist in deze tijd sterk de behoefte aan duidelijke communicatie, vandaar dat veel contact belangrijk is.

Van welke ontwikkeling binnen jouw werkzaamheden word jij momenteel het meest enthousiast?

We experimenteren momenteel veel. Zo worden praktijklessen (door de kleinere groepen) meerdere keren gegeven en ook opgenomen, wat de student de kans geeft het later nog een keer terug te zien. Ook werken we met camera’s die meedraaien tijdens de praktijkles. Dit alles heeft invloed op ons onderwijsconcept. Als Aventus investeren we flink in de inzet van goede ICT-faciliteiten zoals deze camera’s. Er is een Aventus-breed kernteam dat alle ontwikkelingen bijhoudt en zorgt dat kennis en ervaringen gedeeld worden binnen de domeinen zodat het wiel niet steeds opnieuw wordt uitgevonden.

Hoe ziet de periode na januari eruit?

We gaan er van uit dat de huidige situatie zeker tot de zomer van 2021 blijft bestaan. Volgend op de maatregelen passen we per periode  lesprogramma’s  eventueel aan. Wij hebben bij het begin van de coronacrisis afgelopen maart al gecommuniceerd dat deze situatie in ieder geval tot  afgelopen zomer zou duren. Dat was een heftig bericht maar werd gewaardeerd want het gaf duidelijkheid en docenten konden zo al vroeg anticiperen op de examenperiode. Alle studenten die volgens planning de opleiding zouden afronden, konden daardoor de examens maken. Soms in aangepaste vorm maar in ieder geval werden alle studenten in staat gesteld het diploma te halen.

Kijkend naar de nabije toekomst, wat zou jouw meest relevante advies zijn richting collega’s binnen het MBO?

Ik hoop dat iedereen de slag naar Blended Learning maakt, bij voorkeur in gezamenlijkheid. Het risico is dat we door de snelle overstap naar online lesgeven een docent of boek achter glas gaan creëren. We zouden dan een essentiële ontwikkelslag in het onderwijs missen. In die zin ben ik blij dat we al vier jaar bezig zijn met 39 partijen in de regio (Aventus is penvoerder van het Regionaal Investeringsfonds (RIF): https://www.allyoucanlearn.eu/’’) om modules voor de Zorg te ontwikkelen. Het gaat hier om een zestal ROC’s, twee HBO’s en het werkveld die zorgen dat alles wat ontwikkeld wordt, ook beschikbaar is voor derden. Er doen nu al 20.000 deelnemers mee in de 200 modules die al beschikbaar zijn. We moeten gebruikmaken van wat er al is en die elementen eruit halen die je lesaanbod verrijken. Ik voorzie in de toekomst dan ook dat een student zijn keuze uit allerlei modules maakt en zo zijn eigen leerroute creëert die direct aansluit op de behoefte van het werkveld. Op die manier maak je gebruik van vraag en aanbod in de markt en  biedt het onderwijs direct toegevoegde waarde voor het werkveld.

overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!