icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Blog 23/03/2020

Trots op ons team Taal&Inburgering Albeda

Albeda

Het team Taal&Inburgering van Albeda verzorgt taalopleidingen en inburgeringscursussen aan volwassenen. Ook bij Albeda werden vanaf maandag alle lessen op school gestopt. De locaties van Albeda blijven open – ik realiseerde me dat ik het heel fijn vond nog ergens heen te kunnen om te gaan werken - en tegelijkertijd zijn we in een online werkomgeving terechtgekomen. Ik doe mijn werk op basis van vele jaren ervaring, maar hier heb ik ook geen referentiekader voor. Samen met mijn team ben ik maandagochtend de nieuwe realiteit in gestapt en we slaan ons er wonderwel doorheen.

Onze deelnemers komen soms uit zeer stressvolle situaties in hun eigen land. Of ze zijn in Nederland aan het werk en maken zich zorgen om hun familie elders. Mijn medewerkers zijn gemiddeld niet meer piepjong en niet allemaal digitaal even vaardig. Mijn eerste aandacht ging richting de zorgen en emoties die bij medewerkers en deelnemers leefden. Maar wat was iedereen snel in de stand om het onderwijs opnieuw uit te vinden, heel bijzonder om mee te maken.

Gehoord van mijn medewerkers afgelopen week:

 • ‘Ik denk niet dat mijn deelnemers online onderwijs aankunnen, ik heb alvast maar individuele lespakketten gemaakt en opgestuurd in grote enveloppen’
 • ‘Sommigen van mijn deelnemers zijn bang, hun hoofd staat nog niet naar onderwijs, ik probeer ze gerust te stellen’
 • ‘De opkomst online is beter dan de opkomst op school’
 • ‘Eén van mijn deelnemers heeft drie kinderen thuis. Ze komt niet aan haar eigen opleiding toe. ‘
 • 'Ik heb mijn deelnemers de huiswerkopdracht gegeven een samenvatting van de speech van Rutte maken’
 • ‘Ik behoor zelf tot een risicogroep, ik durf niet naar buiten’
 • ‘Een online les van 2,5 uur vliegt om – dat had ik nooit verwacht’
 • ‘O, wat een frustratie, ik had nooit gedacht dat ik online les zou gaan geven en nu wil ik het heel snel leren. Help me.’
 • ‘Ik heb nog nooit met Teams gewerkt, kan ik een training krijgen?’
 • ‘Een aantal van mijn deelnemers hebben geen laptop of wifi thuis. Kunnen wij iets voor ze betekenen?
 • ‘Mag ik echt niet in kleine groepen lesgeven op school?’

In de achtbaan waarin we terechtkwamen gebeurden zulke mooi dingen, ik ben onder de indruk. Iedereen stapt uit zijn comfortzone, alles om onze deelnemers zo goed mogelijk onderwijs te blijven geven. We hebben contact met onze deelnemers, we blijven ze steunen. Mensen zoeken elkaar digitaal op om samen te oefenen met Teams. De eerste online lessen zijn gegeven, met succes. Maandag hebben we een online training Teams geregeld. We zijn aan het inventariseren wat we moeten doen om al onze deelnemers mee te laten doen. Ik kijk uit naar aankomende week, er gaat vast nog veel moois gebeuren.

Overzicht blogs

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!