icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Blog 15/03/2019

Een winning team is de sleutel voor succes!

team

Teams die weten waar zij samen goed in zijn, creëren vertrouwen (ook in henzelf) en een collegiale samenwerking. Ook staan zij open voor collegiale consultatie, waarbij elkaars talenten kunnen worden benut. Hierdoor verbeteren de prestaties en de werksfeer binnen de teams en in het bedrijf. Openheid, vertrouwen en échte communicatie is nodig om als team een topprestatie neer te zetten.

Hierbij is het nodig om van ieder individueel teamlid zijn of haar expertise te kennen. Ook talenten die niet direct een relatie hebben met het werk zijn belangrijk. Een goede coach is bijvoorbeeld misschien wel een hele goede voorman of teamleider. Iemand die een creatieve hobby heeft kan wellicht helpen bij de vormgeving van een product, het verbeteren van de productie of misschien wel in de vorming van een strategie. Dus: ken je collega’s en als manager je medewerkers.

De juiste managementstijl is belangrijk om een succesvol team te kunnen creëren. Een manager moet vertrouwen hebben in ieder individueel teamlid, openstaan voor ideeën en ook voor kritiek. Het geven van regelruimte en verantwoordelijkheid aan het team (zelfsturing) kan zorgen voor een team welke uitstekend kan functioneren. Een coachende managementstijl helpt daarbij.

Een goede manager heeft de PDCA (Plan-Do-Check-Act)  bij wijze van spreken in zijn bloed en vraagt verantwoording op het eindproduct. Uiteraard moet wel het proces in orde zijn zodat het team deze verantwoordelijkheid kan dragen.

Kortom: een team is winning als iedereen lekker in z’n vel zit, als de werksfeer goed is en als het team volledig het vertrouwen heeft (en ook voelt) van het management. Zij zijn always in control omdat men het proces op orde heeft, op elk moment kan monitoren en daardoor ook volledig vertrouwen kan hebben in het team.

Om bovenstaande te bewerkstelligen is soms ondersteuning noodzakelijk of moet er expertise worden ingeregeld. Dit kan zijn in het teamproces, bedrijfsproces of als klankbord voor de manager die graag verbetering wenst.

Overzicht blogs

Lees meer over onze expertise

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!