icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Blog 24/01/2024

A.I. in het onderwijs, wen er maar aan

L&D Talents AI in het onderwijs

Dertig jaar geleden was het internet de grote vernieuwer van de wereld. In het begin had nog niet iedereen in de gaten wat een enorme impact het zou hebben op ons leven. Zowel zakelijk als privé. Inmiddels weten we beter. Internet heeft minstens zoveel impact gehad als de stoommachine destijds. Nu is dat Artificial Intelligence, ofwel AI Het is nog in de beginfase en nog niet iedereen heeft in de gaten wat voor een impact dit zal hebben op ons leven. Sommigen zeggen meer dan de stoommachine destijds en zelfs meer dan het internet nu. Maar hoe dan ook en wat je er ook van vindt, het is er en het blijft.

Dan kun je maar beter zorgen dat je weet wat het is en hoe het je leven, privé en zakelijk, kan gaan beïnvloeden. Daarom organiseerde Leadership Talents op 23 januari een lezing over AI en specifiek AI in het onderwijs. Want dat het daar een grote impact zal hebben, staat als een paal boven water. Mogen studenten AI gebruiken? Welke invloed zal AI hebben op het werk van de docent? Is die nog steeds de kennisdrager van een vak of wordt hij/zij de motivator, facilitator en coach van de student? Gaat de student voortaan de kennis ophalen via AI? Zijn werkstukken nog zinvol? Hoe gaat AI de beoordeling beïnvloeden? Kan het de toetsen nakijken? Zijn er nog toetsen in de toekomst die kennis beoordelen? Kortom, AI is mogelijk (of waarschijnlijk) de aanjager van grote veranderingen in het onderwijs, waardoor de rol van de docent drastisch anders kan/zal worden ingevuld.

De industriële revolutie zorgde ervoor dat de mens niet langer zijn spieren hoefde te gebruiken, terwijl er juist meer werd geproduceerd. AI gaat ervoor zorgen dat kennis in het onderwijs niet langer het grootste deel van het curriculum zal zijn en we ons veel meer kunnen richten op softskills, op begeleiden en motiveren, terwijl kennis juist ruimschoots en gemakkelijker voorhanden is.

Zoals velen van ons zijn opgegroeid met internet, zo zal de huidige jeugd opgroeien met AI. Voor hen dus heel gewoon, voor ons iets om actief te leren en mee om te gaan. Dus omarm AI, zie de kansen  en sluit je ogen niet voor de risico’s. Want het is er en het blijft. Wen er maar aan.

Robbert Boonk Leadership Talents
Robbert Boonk

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!