icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Integration & Application Talents
Blog 03/10/2021

APEX World Reloaded (2021)

NLOug op het KNVB Campus

Michel Vogelpoel
Michel Vogelpoel /
Integratie expert

APEX dagen

Op 29 en 30 september vond APEX World 2021 live plaats op de KNVB Campus in Zeist. Geen voetballers deze dagen, maar wel 206 bezoekers van APEX World uit 8 verschillende landen. Gedurende de twee dagen kwamen 44 sprekers met APEX-gerelateerde onderwerpen aan het woord.

Om tot de juiste keuzes te komen welke presentaties te volgen, was een app beschikbaar gesteld. Deze was gemaakt door SMART4Solutions in APEX met de S45 Mobile Toolkit. Leuk te zien dat deze app niet te onderscheiden was van andere webapplicaties, met name de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid was top.

NLOug app
De presentatie app in APEX

Menno Hoogendijk verzorgde de openingsspeech, waarin hij vertelde over de nieuwe features van APEX 21.2. Een daarvan vond ik zelf interessant en dat betreft de introductie van een GEO map Region met alle bijbehorende Oracle Spatial Support functionaliteit zonder meerkosten bij het gebruik in APEX. In samenhang hiermee zijn er nu ook mogelijkheden voor nieuwe smart search velden en het kunnen plaatsen van velden die niet meer gebonden zijn aan een regio.

Apex Mapping Region
Voorbeeld van een maps region

Zoals aangegeven waren er gedurende de 2 dagen van het event 44 sprekers met zeer uiteenlopende onderwerpen. Van het gebruik van SQL macro’s binnen APEX, het gebruik van APEX zonder server connectie, het standaardiseren van knoppen, het integreren van APEX met Pentaho Di of Jira tot het gebruik van substitutie variabelen en shortcuts. Teveel presentaties om allemaal te kunnen bezoeken.

Naast sprekers kan een evenement ook niet zonder sponsoren. De eerste dag waren die een beetje weggestopt, maar dat kon hun enthousiasme niet drukken.

Een van die sponsoren wilde ik graag spreken: United Codes met Dimitri Gilles en zijn collega’s.

Voor een klant had ik gebruikgemaakt van zijn APEX Office Print product (AOP), een printtool die nog meer kan dan mijn oplossing in SQL / WORD, zoals ik heb beschreven in mijn integratie blog (https://www.houseoftalents.nl/integrationapplicationtalents/blog/integratie-van-word-met-de-oracle-database). AOP kan direct vanuit het APEX-scherm rapporten, tabellen en grafieken printen, zonder eerst Word-templates te hoeven maken. Mijn oplossing is zeer geschikt voor bedrijven die af en toe een brief moeten maken, zonder APEX- grafieken (en mijn oplossing kost niets).

Gedurende mijn gesprek bleek dat zij een tool hebben ontwikkeld, APEX Project Eye, waarbij je kan laten zien hoe gebruikers een APEX-applicatie gebruiken, welke pagina's de gebruikers inzien en hoe vaak. Tevens kan de tool een overzicht geven van de meta data van APEX. Met die informatie kunnen we in complexe APEX-applicaties kijken waar eventuele bottlenecks zitten. Zeker een keer de moeite waard om tijd in te investeren om te kijken wat allemaal mogelijk is met deze tool.

Andere sponsoren vertelden welke plaats APEX binnen hun bedrijfsvoering innam. Een vaak gehoorde opmerking was dat er parallellen te trekken zijn tussen APEX en OutSystems, waardoor professionals met een Oracle (APEX) achtergrond gewild zijn om oude Oracle producten te migreren naar een OutSystems-omgeving. Leuk te horen als APEX-expert met een een OutSystems-certificaat op zak.

Het blijft leuk om tijdens een event als deze met veel vakidioten te kunnen bijpraten. Nieuwe mensen te leren kennen en ook oude (project)collega’s te spreken. En gelukkig allemaal live en niet via een webcam. Kortom: een geslaagd event!

Geen reacties

Geef jouw mening

Reactie plaatsen

Reactie toevoegen

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Geen HTML

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Michel Vogelpoel
Michel Vogelpoel /
Integratie expert

Wil je deel uitmaken van een groep gedreven en ambitieuze experts? Stuur ons jouw cv!