icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Project and Change Talents

Een nieuw leven en een nieuwe baan voor Svitlana: “Ik ben dankbaar voor deze kans”

PMO Partner

Svitlana Dziuba is een ambitieuze Project Management Officer en sinds begin juni is zij werkzaam bij Project & Change Talents. Ze is inmiddels gestart op haar eerste opdracht, als Program Management Office Consultant bij ASML in Eindhoven. Haar eerste woorden aan de Business Manager waren: “Thank you for believing in me”. Weten waarom ze zo dankbaar is voor deze nieuwe baan? Lees dan het artikel!

Expertise

Project, programma en portfolio office

Project, programma en portfolio office

Over deze expertise

“Het leven zal nooit weer hetzelfde zijn”

Svitlana was in Nederland op bezoek bij vrienden toen op 24 februari, op haar verjaardag, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak. “Ik was hier alleen, zonder mijn man en kinderen, want die waren in Kyiv. Alles ontwikkelde heel snel en op dat moment wist ik: het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Het is die dag dat ik ben gestart met snel knopen doorhakken, zodat ik het heft in eigen handen kon nemen.”

En die snelle beslissingen hebben geleid tot successen op persoonlijk en zakelijk vlak. “Ik heb uitgezocht hoe ik mij hier in Nederland kon registreren, zodat we hier veilig kunnen verblijven. Het moet natuurlijk ook legaal zijn en gelukkig konden we ons een maand later officieel registreren. In tussentijd heb ik mijn kinderen, ik heb een zoon en een dochter, naar Nederland kunnen halen. Er waren geen vluchten mogelijk, maar gelukkig heeft een vrijwilliger mij geholpen en hoefde ik alleen de brandstof te betalen, dus dat is ontzettend vrijgevig. Ik heb mijn man en moeder bij de grens getroffen, in het holst van de nacht. Ze hebben mij de kinderen meegegeven en ik heb ze gelukkig in veiligheid kunnen brengen.”

Een nieuwe kans bij ASML

Helaas hebben we allemaal geen grip op de situatie, maar je voelt de vastberadenheid bij Svitlana. Door haar organisatietalent en doorzettingsvermogen heeft ze niet alleen privé gezien, maar ook zakelijk deuren geopend: “Ik heb mij volledig gefocust op mijn sterke eigenschappen. Projectmanagement is een essentieel onderdeel van mijn leven, dus ik ben tussendoor ook continu bezig geweest met solliciteren. Bedrijven bellen, leads opvolgen en solliciteren. Ik heb ongeveer 50 cv’s verzonden en slechts van 10% wat gehoord. Nadat ik mijn kinderen en mijzelf had weten te registeren in Almere, belde Jaqueline van PMO mij op.”

Ze vertelt in één adem door: “Mijn cv was bij haar opgevallen en ze had besloten om mij te helpen, onder andere vanwege mijn achtergrond. Dit was voor mij natuurlijk een groot succes en ik ben haar daar nog steeds erg dankbaar voor. We hebben elkaar ontmoet bij Project & Change Talents in Utrecht, gepraat en samen onderzocht hoe we het zouden kunnen invullen. Ruim twee maand later kon ik aan de slag bij ASML; wereldleider op het gebied van complexe lithografiemachines die ze gebruiken om computerchips mee te maken.”

Ambitieus en vastbesloten om Nederlands te leren

De rode draad in haar verhaal is duidelijk. “Je hebt geen keus om anders dan anderen te denken. Als je een wens hebt om alles uit het leven te halen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Uiteindelijk zijn we verhuisd naar Dordrecht, waar we nu wonen. Ik werk in Eindhoven, dus misschien dat we uiteindelijk ook wel meer deze kant op willen. In Oekraïne had ik ook een carrière in de wereld van projectmanagement, dus deze nieuwe kans past precies in mijn straatje. Ik werk als PMO consultant en ben momenteel bezig met mijn draai te vinden bij ASML. Als professional houd ik mij bezig met het ondersteunen van de projectmanagers, dus het aanleveren en onderhouden van documenten, procesverbeteringen ondersteunen, maar ook talloze andere activiteiten.”

Ze moet even nadenken als er gevraagd wordt naar haar ambities. “Ik voer een ondersteunende functie uit, dus ik kan hier voorlopig voor onbepaalde tijd blijven om de projectleiders te ondersteunen. Ondanks de roerige tijden, ben ik gelukkig met de situatie waar ik nu in verkeer. Ik ben altijd enorm ambitieus en flexibel geweest, zo heb ik jarenlang het Summer School projectmanagement programma gevolgd in Lille, Frankrijk. Nu ik met mijn kinderen hier woon, zal ik moeten inleveren op mijn flexibiliteit, maar ik ben nog steeds dol op uitdagingen. Ik ben benieuwd waar ik de komende jaren terechtkom en hoop uiteraard mijn Nederlands beter onder de knie te krijgen. Iedereen is hier heel open en spreekt makkelijk Engels, maar ik zou toch het liefste de taal eigen maken.”

Overzicht nieuws
Expertise

Project, programma en portfolio office

Project, programma en portfolio office

Over deze expertise
PMO Partner
Svitlana Dziuba /
PMO Expert

Benieuwd wat onze experts voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!