icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Samen

"Midlancen vraagt om een creatieve geest"

#Keuzevrijheid #Flexibiliteit
Yellotec

Het ondernemerschap trekt hem niet. Hij zegt nee tegen ZZP. Maar het midlance-model is precies raak. Koos Thiessen, Process Safety Engineer bij Yellotec, legt uit waarom.

Op zijn vakgebied is Koos een absolute topper. Een self made man die de kennis bij elkaar ‘sprokkelde’ op de momenten als hij het nodig had. Zijn roots liggen in de chemie en de milieutechniek. Na de laboratoriumschool, volgde Koos nog opleidingen in de richting van afwatertechnologie en milieukunde, en daarna Veiligheidskunde (HVK) en Arbeidshygiëne (AH).

Zit hier nog een lijn voor jou? 
“Na het afronden van de laboratoriumschool kreeg ik bij mijn eerste job te maken met chemische waterzuivering bij een hightech bedrijf. Ik was daar als projectleider verantwoordelijk voor het ontwerp en bouw van de nieuwe zuivering. Vervolgens werd ik als afdelingshoofd waterzuivering toegevoegd aan de veiligheids- en milieuafdeling en kwamen er hele nieuwe vragen op me af. Met aanvullende studies heb ik daar op ingespeeld. Zo ben ik specialist geworden op het gebied van milieu- en arbeidsveiligheid.”

Je carrière bij dat bedrijf kwam hardhandig tot stilstand door een gedwongen sluiting.
“Inderdaad, dan moet je keuzes maken. Zo’n bedrijfssluiting zet je voor het blok: wat ga ik doen? Kies ik voor projectmanagement of ga inhoudelijk door. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de dynamiek van arbeids- en milieukunde. Er gebeurt zoveel in die hoek; nieuwe ontwikkelingen, nieuwe wetgeving, nieuwe implementatieprocessen. Steeds verbeteringen zien door te voeren.”

Wanneer kom je goed uit de verf?
“Wat mij trekt is de afwisseling. Vandaag probleem A, morgen probleem B en overmorgen probleem C. Ik wil geen gemier in de marge. Ik wil stappen maken. Ik heb een ruimte opdrachtstelling nodig. Niet zoiets als ‘maak zoveel procedures in zoveel tijd.’ Nee, ik wil naast de klant staan, midden in zijn organisatie, en samen bouwen.”

Je klinkt als een halve ondernemer. Is dat niks voor jou? 
“Ja en nee. Mijn vrouw is ondernemer. Als ik zie wat zij allemaal op haar bord krijgt, dat wil ik niet. Ik ben ook wel ZZP-er geweest, maar dat is niks voor mij. Acquisitie bijvoorbeeld; daar heb ik een hekel aan. Ik wil inhoudelijk aan de slag. Ik kan goed analyseren en problemen benoemen om die vervolgens op te lossen.”

Jij kunt zoveel kanten op. Uiteindelijk koos je voor Yellotec.
“Dat heeft alles te maken met het midlance-model en de vrijheid die je krijgt. Als midlancer kom je op veel verschillende plaatsen terecht. Bij elke klant lijkt het probleem misschien op elkaar maar de oplossing is steeds anders. Wat bij klant A werkt, werkt bij B niet. Dat heeft bijvoorbeeld met cultuur te maken. Het vraagt om een creatieve geest om daar goed mee om te gaan. Per klant moet je anders acteren om tot succes te komen.”

Wat is een midlancer; hoe typeer jij die?
“Een midlancer moet creatief zijn. Zelfverzekerd ook; vertrouwen in eigen kunnen en organisatie. En ook moet je tegen de druk kunnen dat je niet weet wat er straks komt en of iets komt. Heel veel mensen willen dat alles goed is geregeld; hun pensioen, hun vakantiegeld, noem maar op. Als midlancer moet je een avontuurlijke inslag hebben en om kunnen gaan met onzekerheid.”   

Het verschil met een ondernemer is ook dat je niet alleen bent maar bij YelloTec een groep gelijkgestemde collega’s hebt.
“Klopt. Ik ben een teamspeler. Ik vind het fijn om in een groep te zitten. Bij de klant, maar ook op de thuisbasis. Voor een deel is dat gevoelsmatig; maar ook zit er kennis; je kunt met elkaar klankborden. De zelfstandige adviseur zijn die naar een opdracht gaat om zich vervolgens een week in z’n kantoortje op te sluiten om een rapport te schrijven, dat is niet mijn ding. Ik wil stappen zetten, oplossingen implementeren en resultaat boeken. En als ik vragen heb, kan ik terecht bij collega’s die me mogelijk kunnen helpen.”

Is er nog iets dat je kwijt wilt over midlancen?
“Ik vind het vooral een hele eerlijke constructie. Jij bent ergens goed in. De klant van YelloTec is daarmee geholpen. Als je goed werk levert, is de kans groot dat de klant terugkomt. Dat is natuurlijk supermooi; ook voor YelloTec. Daar profiteer je als midlancer van mee. Je krijgt 70% van de vergoeding die YelloTec van de klant ontvangt voor jouw dienstverlening. Dat is een eerlijk systeem: je krijgt wat je waard bent.”

YelloTec kent mij. Ze weten hoe ik in elkaar steek. Samen kijken we welke opdracht het beste past.
Koos / Yellotec

Wil jij je - net als Koos - aansluiten bij het team van Yellotec?

Bekijk de vacatures

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over een van de bedrijven van House of Talents? We gaan graag met je in gesprek.