icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Vrijheid

"Je komt op andere plekken terecht en mag zelf kiezen"

#Flexibiliteit #Vrijheid
EPORTACONSULT

Senior .NET developer Jaap Mol had al ruim 20 jaar ervaring in de IT als werknemer. Toch maakte hij vorige jaar de overstap naar het midlance-model. “Als je ergens al tien jaar zit is het best spannend weer opnieuw te beginnen.” De vrijheid om je eigen opdracht te kunnen kiezen én de mogelijkheid om op andere plekken terecht te komen haalden hem over de sprong te wagen.

Wat was voor jou het moment dat je besloot over te stappen naar Dev Talents?

“Ik was eigenlijk niet op zoek. Maar op LinkedIn word je platgegooid met uitnodigingen van recruiters. Eentje stelde de juiste vragen waardoor ik ging nadenken: ‘Wil ik hier de rest van mijn leven blijven zitten?’. De sfeer bij mijn toenmalige opdrachtgever was heel goed maar ik voelde me bijna onderdeel van het meubilair; na tien jaar ken je de organisatie en de mensen, en zij mij. Het is dan lastig om niet steeds in dezelfde patronen te vervallen.”

Je zat al lange tijd bij dezelfde werkgever, wat gaf je het laatste zetje?

“Als je als ontwikkelaar al tien jaar op dezelfde plek zit moet je stevig in je schoenen staan om weer opnieuw te starten. Ik raakte in gesprek met John van Dev Talents en hij gaf me het vertrouwen en het laatste zetje. Zeker toen we bespraken dat je als midlancer zelf je opdracht kan kiezen. Inmiddels zit ik in mijn derde contract bij Deloitte, een plek waar ik niet zomaar zelf terecht was gekomen.”

En, heb je het naar je zin?

“Zeker! Het was vrij pittig in het begin. En het is heel divers; ik weet ‘s ochtends niet waar ik ‘s middags mee in aanraking kom, daar gedij ik enorm bij. Ook qua techniek is het divers: het ene moment pas ik een angular website aan, het volgende moment implementeer ik Azure functions of ben ik bezig met een koppeling met Sharepoint. Ieder project waar ik aan werk is maatwerk voor de accountants om hun klant te kunnen ondersteunen. Dat de sfeer ook nog eens heel goed is maakt het plaatje compleet.”
 

Als midlancer word je niet naar een andere opdracht gestuurd omdat de detacheerder daar vijf euro per uur meer kan verdienen
Jaap / Dev Talents

Wat betekent de vrijheid van het midlancen voor jou nu je al in je derde verlenging zit?

“Vrijheid is aan de ene kant kunnen kiezen waar je terecht komt en op verschillende plekken kunnen ‘snuffelen’. Aan de andere kant betekent het ook dat je de vrijheid hebt om te blijven zitten waar je zit – als je opdrachtgever tevreden is natuurlijk. Dat je niet naar Groningen wordt gestuurd omdat de detacheerder daar vijf euro meer per uur kan verdienen. Midlancen geeft je wel de voordelen maar niet de nadelen.”

Wat bedoel je daar precies mee?

“Als je voor het geld gaat moet je zelfstandige worden. Maar je krijgt er dan wel een bak ellende bij: acquisitie, facturatie, dat soort dingen. Als midlancer is dat voor je geregeld. Je krijgt daarmee een stuk gemak, een percentage van je uurtarief waardoor je goed verdient én je krijgt ondersteuning als je het nodig hebt. Je pensioen moet je overigens wel zelf regelen – bij Dev Talents in een collectief of zelf iets opzetten. Dat is een stukje extra vrijheid die ze willen bieden om zelf te kiezen wat je met je geld doet.”

Ik pak een bestaand product bij zijn lurven en herschrijf de code totdat de pijnpunten zijn gladgeveegd
Jaap / Dev Talents

Hoe zie je de toekomst nu voor je?

“Ik wil vooral gewoon lekker mijn werk doen. Ik kijk wel welke kant ik op ga, hoe de techniek zich ontwikkelt en welke technieken me interesseren. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld super enthousiast over een refactor-project: Ik pak het bestaande product bij z’n lurven en herschrijf de code, zodat alle pijnpunten die erin geslopen zijn glad geveegd worden.”

En wat maakt je enthousiast buiten je werk?

“In het leven zijn verschrikkelijk veel interessante dingen, op gebied van techniek maar ook zeker daarbuiten. Zo ben ik aan het stoeien met de Internet Of Things – tijdens de lunchpauze wisselen mijn collega’s en ik als echte vakidioten onze ervaringen uit over het automatiseren van ons huis. Dan hebben we bijvoorbeeld de verlichting thuis búiten de cloud om geregeld of hebben onze eigen thermostaat gebouwd met een ESP8266.”

“Of ik ben een robotje in elkaar aan het knutselen met mijn zoon, een portret aan het tekenen met houtskool of een gastenverblijf aan het timmeren achter mijn huis. Ik ben van lift engineer – waarbij ik op 70 meter hoogte in Pernis in de kou stond – naar de IT gegaan en heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. En ik heb een gezin waar ik trots op ben. Dáár word ik allemaal enthousiast van!”

Wil jij je - net als Jaap - aansluiten bij het team van Dev Talents?

Bekijk de vacatures
John van Lieshout

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over House of Talents? We gaan graag met je in gesprek.