icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Vrijheid

“Ik verkies werkgeluk en doen waar ik goed in ben boven ambitieuze doelstellingen”

#Vrijheid #Ontwikkeling
PMO partner

Na een avontuur van 12 jaar in Suriname vond ze het tijd om terug te gaan naar Nederland. Tijdens haar zoektocht naar een fijne organisatie, kwam ze in aanraking met Project & Change Talents, waar ze nu sinds afgelopen december werkzaam is. “Ik ben inmiddels bezig aan mijn tweede opdracht en het bevalt mij erg goed!”

Twaalf jaar in Suriname

Monic zou voor zes maanden naar Suriname vertrekken, maar bleef twaalf jaar. “Ja, ik werkte destijds bij de Nederlandse Spoorwegen en daarvoor bij de UvA. Ik ging op vakantie naar het Zuid-Amerikaanse land en het bleef mij trekken. Dus na mijn vertrek bij NS besloot ik voor een half jaar te gaan, maar dit werd één jaar, twee jaar, totdat er sprake was van een omslagpunt: het werd voor mij gewoon om daar te wonen en ik voelde mij er thuis, dus ik bleef. Ik werkte daar ook op veel PMO-gerelateerde functies, totdat het enkele jaren geleden begon te kriebelen en ik weer terug wilde. Mijn vertrek naar Nederland werd enigszins vertraagd door corona, maar vorig jaar zomer arriveerde ik hier weer.”

“Omdat ik in eerste instantie maar voor een bepaalde tijd zou gaan, heb ik mijn eigen huis in Utrecht altijd aangehouden en verhuurd. Mijn inboedel en andere eigendommen bleven daar achter, dus ik kon er zo weer in. Het moest wel wat opgeknapt worden, maar toen ik eenmaal gesetteld was, ging ik erop uit om te netwerken en solliciteren. Ik had nog nooit echt van de term ‘PMO’ gehoord, maar toen een vriend mij erover vertelde, wist ik dat dat heel goed bij mij paste. Ik gebruikte zelf altijd de term ‘bestuurs- of directiesecretaris’ en nu kon ‘PMO’ daaraan toegevoegd worden. Gedurende mijn loopbaan trok ik dit soort werkzaamheden ook vaak automatisch aan.”

“PMO is organiseren op hoog niveau”

Monic kwam in contact met Project & Change Talents en zag dat zij doorlopend op zoek zijn naar nieuwe consultants. “Ik heb toen via LinkedIn contact gezocht en ben vervolgens vrijwel direct binnengekomen, mét een opdracht. Ik heb vijf maanden bij Booking.com gewerkt, waar drie werkgroepen op het gebied van personeelsbeleid een secretaris nodig hadden. Ook nam ik werk uit handen van een projectleider bij de voorbereidingen voor het openen van een nieuwe buitenlandse vestiging. Ik hield de werkgroepen op de rit en zorgde bij alle projecten voor het behoud van overzicht, bewaakte de planning en monitorde de actiepunten. Het is essentieel dat iemand erop let dat de ideeën niet alle kanten opvliegen dat acties worden uitgevoerd.”

“Inmiddels zit ik alweer op mijn tweede opdracht, bij Logius. Deze digitale dienstverlener van de overheid had een tijdelijke opdracht, aangezien een van de directiesecretarissen met zwangerschapsverlof is. Totdat zij in september terugkeert, werk ik bij één van de vijf directies, waar ik alle processen rondom het managementteam stroomlijn. In een PMO-functie is het essentieel dat je op hoog niveau kunt organiseren, dus overzicht houden, goed plannen, schrijven en analyseren. Met het team van directiesecretarissen stemmen we de agenda’s en vergaderstukken af, bereiden alles voor en nemen de directeuren zo veel werk uit handen. Je moet echt snappen wat een directieteam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.”

“Het midlancen bevalt mij goed”

Monic werkt als midlancer, maar heeft niet vanwege deze constructie gekozen voor de organisatie. “Project & Change Talents spreekt mij aan, vanwege de inhoud van het werk. Ik heb altijd in loondienst gewerkt en had niet ambitie om freelancer te worden. Het midlancen leek mij wel interessant om eens te ervaren, dus besloot ik erin te stappen. Het spreekt mij aan dat ik op verschillende plekken kan werken, zodat ik allerlei organisaties leer kennen. Zeker nu ik weer terug ben in Nederland, had ik echt weer even tijd nodig om te aarden in deze bedrijfscultuur.”

“Het midlancen bevalt mij goed. Het leuke is dat ik nu twee relatief korte opdrachten heb uitgevoerd. Je komt een organisatie binnen, omdat ze snel hulp nodig hebben , dus je toegevoegde waarde is meteen heel duidelijk. Dat Project & Change Talents de acquisitie op zich neemt en de juiste contacten heeft, dat voelt als een luxepositie. Ik vind het belangrijk om deel uit te maken van een team en vanuit die basis de bedrijven te leren kennen. Daarbij geeft mijn werkgever mij feedback op cv’s en motivatiebrieven, waardoor ze mij motiveren en scherp houden. Ik kan alles bespreken met de Business Manager, waardoor ik goed kan reflecteren.”

Ambities van Monic

“Ik ga voor het werkgeluk. Ik vind het plezierig om binnen organisaties te doen waar ik goed ben, dat overtreft toch een stappenplan? Ik wil dit werk voorlopig blijven doen, maar zou hierna wel eens een iets langere opdracht willen uitvoeren. Bijvoorbeeld een jaar of 1,5 jaar en daarna weer door naar de volgende. In Suriname heb ik werkervaring opgedaan in verschillende organisaties, waaronder de Surinaamse Vereniging van Accountants, een stichting die veel maatschappelijke projecten initieerde en uitvoerde (waaronder de productie van het jeugdjournaal) en een bedrijf dat allerlei administratieve werkzaamheden voor Nederlandse en Belgische klanten verzorgt. In Suriname leven ze vrij ad hoc en gaan relaties boven resultaten, waardoor je vaak onregelmatige, lange dagen maakt.  Met zo’n dynamiek pas ik ook weer goed in de Nederlandse werkomgeving.”

Wil jij je -net als Monic- aansluiten bij het team van Project & Change Talents?

BEKIJK DE VACATURES!
John van Lieshout

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over House of Talents? We gaan graag met je in gesprek.