icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Vrijheid

"Ik heb vrijheid nodig om me te ontwikkelen"

#Afwisseling #Ontwikkeling
B-Able

Hoe word je een succesvol informatiebeveiliging adviseur? Die route kan heel kleurrijk zijn. Kijk naar Brayn Ip. Zijn vrouw Ching, een biljartclub en een oom waren cruciaal voor zijn succesvolle carrière op security-gebied.

Brayn groeit op bij zijn oma in Den Haag. Daar woont ook een oom die als consultant werkt in de IT-branche. “Wij hadden thuis altijd de nieuwste computers staan. Ik mocht die ook gewoon gebruiken. Dat was natuurlijk te gek.” Als middelbare scholier maakt Brayn zich de computertaal eigen en leert  softwareprogramma’s schrijven.

Een studie richting IT ligt na de middelbare school voor de hand. Hij kiest dan ook voor Informatica, maar houdt het na 2 jaar al voor gezien en stapt over naar de studie Chemische Technologie. “Je zou denken dat het totaal iets anders is, maar ook bij deze studie doe je veel met de computer. Denk aan het werken met wiskundige modellen en dataverwerking.”

Eerst was het de techniek die me trok, nu juist de strategische vragen
Brayn Ip / B-Able

Midden in de recessie studeert Brayn af als chemisch technoloog. Op zijn vakgebied is met een vergrootglas nog geen baan te vinden. Per toeval komt hij in de IT terecht. Brayn is in die tijd een fanatieke en succesvolle poolbiljarter (top 20 van Nederland). Tijdens een trainingsavond speelt hij tegen een biljarter die bij de gemeente Den Haag werkt als afdelingshoofd van de IT-Servicedesk. Hij nodigt Brayn uit om eens te komen praten. “Ze zochten mensen die handig waren met de computer. Ik kon meteen aan de slag. Als ‘hobbyist’ kon ik er aardig uit de voeten. Technische applicaties wist ik me heel snel eigen maken. Alle afdelingen bij de gemeente hadden toen nog zo hun eigen computernetwerk. Bij elke dienst was het anders ingericht. Met mijn IT-kennis en improvisatievermogen kon ik daar prima uit de voeten.”

Al snel promoveert Brayn tot plaatsvervangend-afdelingshoofd. Als hij merkt dat zijn ontwikkeling stilvalt, start hij in de avonduren met de pre-masteropleiding Managementwetenschap om vervolgens de master Businessprocesmanagement & IT te gaan volgen. “Qua kennis en kunde bood de Servicedesk me niet genoeg voldoening meer. Ik was de functie ontgroeit. Ik wilde me meer op de strategie richten. Businessintelligence, enterprise-architectuur, datascience; dat soort zaken. Uiteindelijk leverde me dat een baan op als informatieadviseur bij de bestuursdienst van de gemeente. Al snel werd ik toen ook secretaris van de werkgroep Informatieveiligheid. Zo ben ik de wereld van de security ingerold en ben ik ook security officer geworden bij diverse gemeentelijke diensten.”

Hier ontmoet Brayn een oud klasgenoot, die er als IT-architect werkt. “Hij leerde me hoe de wereld eruit ziet voor een zzp’er. Ik overwoog om als zelfstandige verder te gaan. Dan komt B-Able in beeld. Bij de gemeente hadden we een security officer van B-Able, Mohamed Chaouki, ingehuurd. We raakten aan de praat en wat ik hoorde over de manier van werken en de opdrachtgevers sprak me meteen aan. Ik ben gewend om heel zelfstandig te werken met veel vrijheid; bij B-Able is dat vanzelfsprekend.” Na een kennismakingsgesprek in Utrecht met Dennis Iliohan, Executive Business Manager, is zijn overstap snel geregeld.

“Mijn vrouw en ik werken allebei. We hebben een zoontje (Brandon) en we vinden het belangrijk om werk en privé zo te regelen dat er voor allebei voldoende ruimte is om je te ontwikkelen. Er moet voor allebei genoeg vrijheid zijn om nieuwe stappen te kunnen zetten. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook geen enorme hypotheek genomen. Dat zou te veel een harnas zijn. We willen allebei flexibel zijn, het werk bij B-Able past daar prima bij.”

Ik ben gewend om heel zelfstandig te werken met veel vrijheid; bij B-Able is dat vanzelfsprekend
Brayn Ip / B-Able

Brayn vertelt dat zijn vrouw hem stimuleert om nieuwe stappen te zetten. “Ze is overtuigd van mijn mogelijkheden en motiveert me om me steeds verder te ontwikkelen. Ik had natuurlijk ook als zelfstandige zzp’er kunnen gaan werken. Maar als midlancer heb ik het beste van twee werelden. Dankzij B-Able kom ik bij mooie opdrachtgevers terecht en kan ik meesturen welke projecten ik ga doen. Ook is er veel aandacht voor scholing en nieuwe ontwikkelingen. Maar tegelijkertijd kan ik ook voldoende tijd vrij maken voor ons huishouden en gezinsleven.”  

Naar de toekomst kijkend ziet Brayn bij B-Able mooie perspectieven. “Omdat je bij zulke verschillende opdrachtgevers terecht komt is er veel afwisseling. Je zult niet snel het gevoel krijgen dat je gevangen zit.”

Wil jij je - net als Brayn - aansluiten bij het team van B-Able?

Bekijk de vacatures

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over een van de bedrijven van House of Talents? We gaan graag met je in gesprek.