icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Vrijheid

"Ik ben niet zo honkvast, de afwisseling bevalt me erg goed"

#Afwisseling #Binding
Jeroen Jansen

Jeroen Jansen werkt als Interim Onderwijskundig Teamleider. Hij heeft vijf jaar de wereld rondgezeild met zijn gezin, en heeft in die tijd ook op Bonaire gewerkt. Momenteel werkt hij aan zijn tweede opdracht via Leadership Talents bij MBO Rijnland. Hij vertelt: “Het midlancen past gewoon bij mij, ik ben niet zo honkvast.”

Op welk moment ben je overgestapt naar midlancen?

“Ik liep vast waar ik op dat moment werkte. Ik zat er al vijf jaar, dat is voor mijn doen lang. Eerder had ik al eens samengewerkt met Diantha van Leadership Talents, en ik was onder de indruk van haar niveau. Wat mij betreft is zij een van de beste midlancers die we hebben. Toen heb ik daar nog niks mee gedaan. Maar toen ik er klaar voor was om een nieuwe uitdaging te zoeken moest ik weer aan Diantha en Leadership Talents denken en heb ik met de Business Manager gebeld. De afwisseling van het midlancen past gewoon erg goed bij me.”

Was freelancen ook een optie?

“Ik heb er wel aan gedacht maar ik ben niet zo’n zzp’er. Het lijkt me een erg alleen bestaan. Ik vind het juist fijn om ergens bij te horen, een beetje binding te hebben met collega’s, en het gevoel te hebben dat je er niet alleen voor staat. Daarnaast geeft het midlancen ook een stukje financiële zekerheid. Het is een vangnet voor het financiële risico dat je zou lopen als freelancer.”

Het is fijn om ergens bij te horen en het gevoel te hebben dat je er niet alleen voor staat.
Jeroen Jansen / Leadership Talents

Hoe ervaar je die binding als midlancer bij Leadership Talents?

“Dat is wel een belangrijk punt. Je moet voor jezelf zeker de afweging maken, want als interim-manager blijf je ‘de tijdelijke’. Ik spreek natuurlijk wel collega’s van Leadership Talents, maar op je opdracht bouw je aan een team en laat je het vervolgens weer los. Je bent dus voortdurend aan het zaaien en minder aan het oogsten, daar moet je wel tegen kunnen. Het is ook mooi: als teamleider help je het team een stap verder te komen door bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid bij de persoon zelf te leggen. Daar hebben ze ook iets aan wanneer je weer weg bent.”

Hoe ervaren jouw teamleden die verantwoordelijkheid?

“De meeste mensen vinden het leuk. Kijk bijvoorbeeld naar het proces voor examinering of begeleiding. Vaak is er wel een proceseigenaar of een aanspreekpunt, maar die persoon heeft niet altijd de verantwoordelijkheid omdat dit bij de teamleider ligt. Mijn doel is om dit om te draaien. Mijn collega’s geven aan dat hun werkvreugde hierdoor is toegenomen én de werkstress is afgenomen. Het niet kunnen sturen van je eigen werk is namelijk een belangrijke reden voor het ervaren van werkdruk.”

Mijn doel is om de verantwoordelijkheid bij de medewerker te leggen in plaats van bij de teamleider.
Jeroen Jansen / Leadership Talents

Klinkt goed. En hoe houd je je eigen werkvreugde in de gaten?

“Door elke dag bewust te zijn van de leuke momenten. Ze zijn er elke dag, maar je moet het wel zien. Dit lukt mij natuurlijk ook niet altijd, maar het is altijd goed om even stil te staan bij waar je blij van wordt en waar je trots op bent. Voor mij is dit bijvoorbeeld een collega die ineens zelf de verantwoordelijkheid pakt en zegt ‘kom, we gaan dit doen’ of ‘ik heb besloten om het zo te doen’. Of een gesprek met een student die het moeilijk had en waar het nu veel beter mee gaat. Maar daarnaast ook simpele dingen als wanneer ik van de ene locatie naar de andere loop en de zon schijnt.”

Welke impact heeft COVID-19 op jouw werk en de sector?

“Het heeft uiteraard veel invloed, maar het valt me op hoe goed het nog gaat. Er is absoluut een leerachterstand, maar het doet me goed om te zien dat veel studenten ‘gewoon hun ding doen’ en hun examens halen, ondanks de verantwoordelijkheid die we van ze vragen. Zelf werk ik nu twee dagen op school en twee dagen thuis, dat bevalt me eigenlijk wel.”

Blijf je in de toekomst in het onderwijs werken?

“Ik zit nu een kleine tien jaar in het onderwijs: voor de klas en voor het grootste deel gecombineerd met een teamleider-functie. Ik houd van de uitdaging, en heb het gevoel dat ik als teamleider meer kan betekenen voor studenten. Ik vind het een hele mooie sector, maar sta ook open voor het begeleiden van andere teams. Dit kan bijvoorbeeld in samenwerking met de andere BV’s van House of Talents. Zo lang het leuk is blijf ik dit in ieder geval doen. Nu ga ik eerst mijn opdracht goed afronden: het is altijd verdrietig om mensen weer achter je te moeten laten maar ik kijk wel uit naar een nieuwe uitdaging. Het reizen blijft ook trekken, we gaan wel zien wat de toekomst brengt!”

Wil jij je -net als Jeroen- aansluiten bij het team van Leadership Talents?

Bekijk de vacaturies
John van Lieshout

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over House of Talents? We gaan graag met je in gesprek.