icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Vrijheid

"Het is de vrijheid die me aanspreekt"

#Flexibiliteit #Ontwikkeling
Jacqueline Melaan

Met haar man en drie kinderen kwam Jacqueline Melaan 20 jaar geleden vanuit Bonaire naar Nederland. Als enig kind volgde ze haar ouders die al jaren eerder naar Nederland verhuisden. Hier kwam haar diploma ‘Computer Science’ prima van pas. Ook toen al was er een schreeuwend tekort aan IT-ers.

De decaan op de middelbare school duwde haar richting IT. “Ik had geen idee wat ik wilde worden. Volgens de decaan was er in de toekomst volop werk te vinden voor mensen die alles van computers afwisten. Ik ben toen voor zes jaar naar Florida vertrokken waar ik mijn Bachelor of Science haalde. Maar toen ik terugkwam op Bonaire ben ik toch heel iets anders gaan doen. Ik ben bij ABN AMRO gaan werken.”

Na 7 jaar ‘bankwereld’ vertrok ze naar Nederland. “Ik zag dat er veel advertenties waren op IT-gebied. Ik heb mijn kennis met een cursus opgefrist en heb gesolliciteerd.” Ze kon per direct aan de slag bij de Computer Management Group (CMG), een internationaal consultancybureau dat later overgenomen is door Logica en daarna door CGI. “Daar heb ik veel geleerd. Ik volgde university-classes en uiteindelijk kwam ik in het test-vak terecht. En daar ben ik tot op de dag van vandaag in verder gegaan.”

Was ik het midlance-model maar eerder tegengekomen
Jacqueline Melaan / IT Test Talents

Wat vind je zo leuk aan testen?
“Ik ben nieuwsgierig en wil graag leren. Ook ben ik een perfectionist. Ik heb er een sport van gemaakt om te speuren naar foutjes. Dat past natuurlijk goed bij het testwerk. Voor mij moeten de dingen 100% kloppen. Qua werk vind ik het leuk om steeds weer bij nieuwe opdrachtgevers terecht te komen. Elke keer moet je je weer vastbijten in de cultuur, de processen, de werkwijze van de klant. Ook leer je hele verschillende systemen kennen. Daarvoor moet je steeds weer de diepte in. Dat trekt me aan.”

Wat heb je zien veranderen in het test-vak?
“De grootste verandering is misschien wel dat de testers vroeger pas helemaal aan het eind van de rit bij de ontwikkeling van systemen werden betrokken. Nu zit je er vanaf het begin al bij. Ook de opkomst van agile werken is natuurlijk een grote verandering.”

Drie jaar geleden maakte je de overgang naar IT Test Talents
“Ik was niet op zoek naar een nieuwe baan. Maar een oud-collega die eerder naar IT Test Talents was overgestapt, vertelde erover en dat maakte me nieuwsgierig. We hebben kennis gemaakt en dat heeft me echt enthousiast gemaakt. Dat had met de persoonlijke benadering van IT Test Talents te maken, maar zeker ook met het midlance-model.”

“Bij mijn vorige werkgever was het werk sterk autoritair en top-down georganiseerd. Het begon me steeds meer te storen dat je nauwelijks eigen ideeën kon inbrengen. Ook was CMG erg groot geworden. Dat is bij IT Test Talents totaal anders. IT Test Talents is veel kleiner, veel persoonlijker.”  

Wat brengt het midlance-model jou?
“Het geeft me letterlijk meer vrijheid. Ik heb meer zeggenschap. Over de opdrachten die ik doe, over mijn werktijden, de reistijd, etcetera. Ook de vergoeding is prima. Ik vind het jammer dat ik het midlancen niet eerder heb ontdekt. Het zou echt een uitkomst zijn geweest in de tijd dat mijn kinderen nog klein waren. Dan is het helemaal fijn als je flexibel bent.”

Heb je spijt dat je 20 jaar geleden vanuit Bonaire deze kant bent opgekomen?
“Voor het weer wel [lacht]. Qua werk bevalt het me prima, anders was ik ook al lang weer weggeweest.”

Wil jij je - net als Jacqueline - aansluiten bij het team van IT Test Talents?

Bekijk de vacatures

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over een van de bedrijven van House of Talents? We gaan graag met je in gesprek.