icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Midlance vacatures
Interview Vrijheid

"Ervaring met verschillende projecten maakt je professioneler"

#Ontwikkeling #Afwisseling
UX Partner

De gebruiker staat altijd voorop. Met die overtuiging werkt Fatih Unal al zo'n tien jaar als UX/UI designer. Als midlancer voor Digital Talents draagt hij nu bij het UWV zorg voor een optimale gebruikerservaring van een interne applicatie. Freelancen is aantrekkelijk, maar midlancen heeft de nodige voordelen, vindt hij. Bovendien was er bij het eerste gesprek direct een klik.

Wat doet een Senior UX designer eigenlijk?

"Eerst ga ik vaststellen wat de eisen en wensen zijn van gebruikers van een website of app. Dan schets ik een wireframe, ofwel een blauwdruk. Van daaruit maak ik interactieve prototypes en onderzoek ik of die voldoen aan de verwachtingen van de gebruiker. Mijn werk houdt nog niet op wanneer de programmeurs het overnemen. Wat die maken, komt dan weer terug bij mijn team, waarna we er verder aan sleutelen. Het is een iteratief proces dat nooit in één keer af is.
De gebruiker moet altijd centraal staan. Als je je daar vanaf het begin van het proces goed aan houdt, bespaar je tijd en geld in de planning, en zijn je klanten uiteindelijk tevredener. Daarbij hebben gebruikers met beperkingen altijd de speciale aandacht."

Sinds oktober 2021 werk ik via Digital Talents voor het UWV, waar ik aan interne applicaties werk. Ik probeer een goed product neer te zetten waarmee de kwaliteit en de ambachtelijkheid worden gewaarborgd binnen de richtlijnen. Daarbij gaat het om de uitstraling én de functionaliteit van het product. Dat is heel uitdagend: er zijn veel mensen die het gebruiken. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te leveren."

Wat heb je hiervoor gedaan?

"In mei 2021 ben ik begonnen bij Digital Talents. In de eerste periode heb ik me beziggehouden met het design voor een IT-event dat we in oktober met vier BV's van House of Talents hebben georganiseerd. Daarbij ging het om het logo en de website, maar ook om banners, passen en gadgets zoals pennen, kaarten en tassen. Ik heb geprobeerd out of the box een design daarvoor te bedenken en het resultaat werd erg gewaardeerd.

Voor die tijd heb ik bij een aantal bureaus gezeten waar ik vooral voor commerciële opdrachtgevers werkte, onder andere in de woonbranche. Daar leerde ik met strakke deadlines te werken in korte projecten met snelle leveringen. Het was altijd spannend om in korte tijd iets goeds op te leveren."

Er is veel vraag naar UX/UI designers. Heb je niet overwogen te gaan freelancen?

"Daar heb ik inderdaad wel aan gedacht. Na wat googelen kwam ik Digital Talents tegen. Ik had nog nooit van midlancen gehoord, maar het sprak me erg aan. Ik ben toen in gesprek geraakt met Rick, de Business Manager en er was direct een match.
Het fijne van midlancen is dat je veel vrijheid hebt, maar dat je ook coaching door een professional krijgt. En daar blijft het niet bij: er is ook veel samenwerking tussen de bv's van House of Talents, bijvoorbeeld op het gebied van cursussen. Eens in de zoveel tijd heb ik één-op-één een coachgesprek waarin we ook mijn persoonlijke ontwikkeling bespreken. Op professioneel vlak is er ook genoeg te leren: zeker op mijn vakgebied verandert er veel.
Ook de financiële component speelt zeker een rol. Het is prettig dat je een daggeldvergoeding krijgt mocht er geen project voor je zijn, al verwacht ik dat er de komende tijd genoeg werk is."

Kon je kiezen voor welke opdrachtgever je aan de slag wilde?

"Ik heb aangegeven dat ik als de markt het toeliet graag voor een overheidsinstelling wilde werken. Mijn opdracht bij het UWV past daar heel goed bij. Ik vind het leuk dat de overheid vaak vooroploopt met innovaties. Daar leer je veel van!"

Wat is je tip voor mensen die overwegen midlancer te worden?

"Vertrouw op je ervaring en ga ervoor! Er is niks mis met loondienst, maar ik denk dat je meer uit jezelf kunt halen als je af en toe eens voor een andere organisatie werkt. Je wordt professioneler in je vakgebied als je aan verschillende projecten hebt gewerkt en je wordt steeds beter in ondernemen."

Wil jij je -net als Fatih- aansluiten bij het team van Digital Talents?

Bekijk de vacatures!
John van Lieshout

Overweeg je midlancen of wil je meer weten over House of Talents? We gaan graag met je in gesprek.