icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Klantcase

“Zonder interim-manager waren we niet zo ver gekomen met onze opleiding”

Leadership Talents

Het samenbrengen van twee logistieke opleidingen, een curriculumvernieuwing en een naderend visitatietraject. Dat waren de uitdagingen van Rotterdam Mainport Institute (onderdeel van Hogeschool Rotterdam en een samenwerking met Scheepvaart en Transport College). Om deze complexe situatie het hoofd te bieden en het team Logistics Management nieuw leven in te blazen, besloten ze een interim-manager in te schakelen. Via Leadership Talents vonden ze Machiel van de Laar, die inmiddels anderhalf jaar als interim-onderwijsmanager bij RMI werkt en indrukwekkende resultaten heeft geboekt. Directeur Marieke Klip vertelt. “Machiel heeft rust, duidelijkheid en structuur in het team gebracht.”

Rust in het team

Marieke: “Vanwege de complexiteit wilden we de rol van manager tijdelijk door een externe kracht laten invullen. Een interim-manager kan vlug beginnen en is snel ingebed in de organisatie. We zochten specifiek iemand met ervaring in het hoger onderwijs, die ook bekwaam was in teamontwikkeling en in staat was om rust te brengen in het team. Iemand met senioriteit en overwicht. Jorrit, Business Manager van Leadership Talents, stelde Machiel aan ons voor, en we waren onder de indruk van zijn ervaring en senioriteit. We hadden het vertrouwen dat hij het team weer in balans kon brengen en ons vooruit zou helpen totdat we een vaste manager hadden gevonden.”

Leadership Talents

Zichtbaarheid voor het team

Een belangrijk element in het succes van Machiel is zichtbaarheid. Machiel verwoordt het als volgt: “Ik heb duidelijkheid en transparantie gebracht. Voordat ik kwam, begrepen de teamleden niet waarom bepaalde beslissingen werden genomen, of waarom zaken zich achter de schermen afspeelden. Ik ben begonnen met bijeenkomsten en heb het plezier weer teruggebracht op de werkvloer. Het is essentieel dat je als manager aanwezig bent, je deur openstaat, en dat je beschikbaar bent voor medewerkers.” Marieke vult aan: “Je hebt ervoor gezorgd dat de mensen zich weer gezien voelen.”  

 

Naast het herstellen van rust in het team, heeft Machiel gewerkt aan een curriculumontwikkeling. Marieke legt uit: “We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een gezamenlijk eerstejaarscurriculum voor de twee logistieke opleidingen. Machiel begeleidt en faciliteert dit proces.” Machiel valt bij: “Binnen Logistics Management speelde curriculumontwikkeling al langer, maar het kwam niet van de grond door weerstand en gebrek aan urgentie. Het samenbrengen van de twee opleidingen in combinatie met de inzet van Machiel maakt dat het is nu wel gelukt is om dit project van de grond te krijgen, en we maken mooie stappen om in september 2024 te starten met een gezamenlijke propedeuse.”

Eigenaarschap

Een van de belangrijkste veranderingen die Machiel heeft bewerkstelligd, is het herstel van eigenaarschap in het team. “De verantwoordelijkheid van de projecten ligt nu echt bij het team. Machiel heeft een goede basis gelegd waarop de nieuwe manager kan voortbouwen”, zegt Marieke. Per 1 januari begint de manager. Machiel werkt deze in, waarna zijn opdracht eindigt. “Het is prettig dat hij als interim-manager deze overdracht kan verzorgen en de nieuwe manager in het zadel kan zetten”, vindt Marieke. Machiel voegt hieraan toe: "Bij Leadership Talents geven ze ons de ruimte om dit te doen. Ik kan nog enige tijd de overdracht verzorgen bij het Rotterdam Mainport Institute, terwijl ik al met een nieuwe opdracht begin.”

Leadership Talents

Waarde van Interim-managers

Op de vraag of ze anderen zou aanraden om een interim-manager in te huren, knikt Marieke instemmend. "Een interim-manager begrijpt dat het om een tijdelijke opdracht gaat en kan daarom  makkelijker minder populaire beslissingen  nemen. Machiel heeft laten zien als interim-manager een waardevolle aanwinst te zijn. Hij is snel onderdeel van ons managementteam geworden en heeft daadwerkelijk een verschil gemaakt binnen de opleiding Logistics Management. Wat ik ook prettig vind: hij hecht aan het achterlaten van een goed functionerend team. Hij voelt zich sterk verbonden met het instituut en met de opleiding. Zonder Machiel waren we niet zo ver gekomen met deze opleiding.”

Alle klantverhalen

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!